Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Kad un vai vispār vēl redzēsim Briedi?

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Pēc nepilna mēneša Rīgā bija paredzēta jau vienreiz pārceltā Maira Brieža un kubieša Junjela Dortikosa boksa cīņa, taču viņdien Pasaules boksa supersērijas rīkotāji paziņoja, ka 16. maijā tā noteikti nenotiks, un šodien neviens nevar nosaukt konkrētu laiku, kad tā tomēr notiks. Ja tā notiks, tad nav nekādu garantiju, ka šo cīņu aizvadīs Rīgā.

«Fināls par Muhameda Ali trofeju sākotnēji bija paredzēts 2020. gada 21. martā Rīgā un tad, ņemot vērā Latvijas valdības ierobežojumus slimības izplatības iegrožošanai, Covid-19 izplatības dēļ pārcelts uz 2020. gada 16. maiju. 7. aprīlī Latvijas valdība paildzināja ārkārtas stāvokli valstī un pasākumu ierobežojumus līdz 12. maijam. Mūsu galvenā prioritāte ir bokseru, fanu, amatpersonu un personāla veselība un drošība. Par tālāku situācijas attīstību ziņosim vēlāk,» sacīts organizācijas paziņojumā.

Lai arī supersērija paziņojumā minējusi, ka Brieža un Dortikosa fināls ir atcelts, nevis pārcelts, tas ir tāpēc, ka atbilstoši parakstītajam līgumam cīņu drīkst pārcelt tikai par 90 dienām no sākotnējā datuma - tātad no 21. marta, nevis 16. maija. Attiecīgi cīņu vēlreiz būtu iespējams pārcelt tikai laika posmā līdz jūnija vidum. Tagad sākotnējā cīņa ir atcelta un tās plānošana juridiski sāksies no jauna.

Brieža menedžeris Raimonds Zeps sarunā ar Sportacentrs.com komentēja supersērijas pieņemto lēmumu atcelt Brieža un Junjela Dortikosa finālcīņu, kas bija pārcelta uz 16. maiju, kā arī neizslēdza iespēju, ka supersērija var izvēlēties citu fināla norises vietu, ja Latvijā koronavīrusa pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi saglabāsies ilgāk nekā citur:

«Supersērijas paziņojumā jāņem vērā vārdu izvēle. Pārcelt var tikai tad, ja ir datums, uz kuru pārcelt. Šoreiz šāda datuma nav, tāpēc arī raksta atcelts. Tas ir juridisku iemeslu dēļ, jo konkrētais pasākums patiešām ir atcelts. Līgums bija noslēgts par to, ka Briedis aizvadīs cīņu 21. martā. Saskaņā ar līgumu attiecīgo iemeslu dēļ supersērija varēja pārcelt cīņu par 90 dienām, un šeit tiek rēķināts nevis 16. maijs, bet sākotnēji paredzētais datums - 21. marts. Tad sanāk, ka maksimālais termiņš ir jūnija vidus.

Šobrīd nav iespējams garantēt, ka cīņa šajā laikā notiks, tāpēc arī tiek atcelta. Tas ir tīri juridisku iemeslu dēļ. Proti, cīņa, kas bija plānota 21. martā, nenotiks, taču fināls Mairis pret Dortikosu kā tāds joprojām ir plānots un, kad būs iespējams, tiks sarīkots. Par labu Rīgai kā cīņas norises vietai joprojām ir visi tie argumenti, kas bija jau pirms tam. Taču, protams, apzinos iespēju, ka Latvijā var vēl labu laiku pastāvēt aizliegums šāda mēroga pasākuma sarīkošanai, kamēr citā valstī tādas iespējas var parādīties agrāk. Šobrīd vairs nav nekādas garantijas, ka supersērijai fināls jārīko obligāti Rīgā, jo tā bija sarunāts - vairs nav, jo juridiski būs jauns pasākums. Pieļauju, ka tā pati Saūda Arābija atkal būs ieinteresēta, atkal nāks ar savu naudu un piedāvājumu. Ja WBSS redzēs iespējas sarīkot cīņu agrāk kaut kur citur, nevaru izslēgt, ka tā arī tiks darīts. Taču šobrīd daudz kas nav zināms.»

Uz cīņu Rīgā bija pārdoti jau vairāki tūkstoši biļešu. Zeps norādīja, ka par šo aspektu nav informēts un ka tas ir supersērijas ziņā:

«Droši ir vien tikai divas iespējas - atmaksāt to vērtību vai arī padarīt biļetes derīgas uz finālu, kad tas beidzot notiks. Loģiskāk jau laikam būtu pirmais, taču tiešām nezinu, kas ar biļetēm notiks. Tas, ka cīņa atcelta, mums pašiem nekāds milzīgs jaunums nav. Brīdī, kad Latvijā pagarināja ārkārtas stāvokli līdz 12. maijam, viss praktiski bija skaidrs, atlika tikai jautājums par pārcelšanu. Domāju, ka tagad pieņemts pareizs lēmums par cīņas atcelšanu. Kāda gan jēga pārcelt uz jūnija vidu, ja tāpat nav nekādas garantijas, ka cīņu tobrīd varēs sarīkot. Atkal būtu jaunas neskaidrības un nervozēšanas, domāju, ka pieņemts gudrs lēmums atcelt cīņu un sagaidīt laiku, kad to varēs sarīkot droši un noteikti.»

Zeps iepriekš bija atklājis, ka 21. marta cīņas pārcelšana pamatīgi iedragājusi Brieža plānus un arī finanses, jo sagatavošanās posmā bija ieguldīts daudz, taču neko no tā nevarēja realizēt cīņā pret Dortikosu. Šodien situācija ir citāda, jo pēc marta vidus nekādu treniņu darbu nemaz nevarēja veikt: «Sporta zāles bija ciet, potenciālās treniņu vietas nebija pieejamas, tāpēc es teiktu, ka 16. maija cīņas nenotikšana uz Mairi atstāj minimālu iespaidu liekas gatavošanās un plānu veidošanas ziņā. Tagad skatīsimies, kas notiks un kad varēsim sākt kaut ko plānot no jauna.