Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Versija par 2021. gada hokeja čempionātu

© lhf.lv

Kad Starptautiskā hokeja federācija atcēla 2020. gada pasaules čempionātu, sākās runas par to, ka 2021. gada čempionāta tiesības tiks atdotas Šveicei, bet sākotnēji paredzētais turnīrs Baltkrievijā un Latvijā tiks pārcelts uz 2022. gadu. Šajā sakarā Šveices portāls Watson.ch sev zināmā veidā uzzinājis, ka ticamākajā versijā nākamgad čempionāts notiks sākotnēji paredzētajās pilsētās Minskā un Rīgā.

Nosacīti acīmredzamākais variants būtu nākamgad čempionātu rīkot Šveicē un visus pārējos turnīrus pabīdīt par vienu gadu, taču šis variants vienlaikus esot arī vissarežģītākais un arī visdārgākais - tāpēc arī vismazāk reālais. «Pasaules čempionātu pārbīdīšana maksātu - tas nenotiktu par velti,» lakonisks bija IIHF prezidents Renē Fāzels. Šāda scenārija gadījumā visdrīzāk nāktos maksāt kompensācijas visu piecu nākamo čempionātu rīkotājām.

Turklāt rastos arī citas grūtības. Pirmkārt, Dānija un Zviedrija, kurām pašlaik piešķirts 2025. gada čempionāts, nevēlas to rīkot 2026. gadā, kad turnīram nāktos konkurēt ar olimpiskajām spēlēm un arī Pasaules kausu futbolā. Būtu jāvienojas arī ar pārējām rīkotājvalstīm. Otrkārt, pašai Šveicei var rasties grūtības turnīru sarīkot nākamgad. Būtu šaubas gan par to, vai visi pašreizējie sponsori varētu garantēt solītās summas arī nākamgad, gan par to, vai izdotos atrast apdrošinātāju, kurš vēlētos riskēt ar iespēju, ka čempionātu varētu nākties pārcelt arī nākamgad. Tāpat nākamgad krietni sadārdzinātos arī Lozannas arēnas izmantošana, bet ideja par Lozannas nomaiņu pret Fribūru neesot iespējama nepietiekamo viesnīcu dēļ.

Fāzels iepriekš sacīja, ka lēmumam vajadzētu būt aprīļa beigās, bet tagad viņš sola, ka IIHF izpildkomiteja lēmumu pieņems maija otrajā pusē. Ja piecus čempionātus pārcelt neizdosies, Šveice visdrīzāk viegli uzvarētu balsojumā par 2026. gada turnīra rīkošanu, taču Šveices medijs ziņo, ka ir parādījusies vēl viena alternatīva. Tas būtu uzskatāms par kompromisa variantu - Šveicei varētu piešķirt 2023. gada čempionātu, jo šobrīd reāli līgumi par rīkošanu ir parakstīti tikai par 2021. gada (Baltkrievija un Latvija) un 2022. gada (Somija) čempionātiem, bet 2023. (Krievija),

2024. (Čehija) un 2025. gada (Dānija un Zviedrija) čempionātiem līguma vēl nav un arī priekšdarbi ir veikti salīdzinoši nelieli.

«Šobrīd ir grūti ko prognozēt. Esam pastāvīgā saziņā ar starptautisko federāciju, pasaules čempionāta orgkomiteju un visiem mūsu partneriem. Apspriestas ir daudzas iespējas un scenāriji. Vēl ir nepieciešami precizējumi, kas prasa daudz laika. Šī situācija ir jauna un visiem ļoti izaicinoša, ir ļoti daudz dažādu faktoru, kas jāapsver. Ceru, ka Šveice varēs pasaules čempionātu uzņemt, vēlākais, 2023. gadā, taču lēmumu nepieņemam mēs,» sacīja Šveices hokeja asociācijas prezidents Mihaels Rindlihsbahers.