Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Sports

Olimpiskās lāpas uguns vairs nebūs apskatāma plašākai publikai

© EP/SCANPIX/LETA

Japānas olimpisko spēļu uguns, kas Āzijas valstī tika nogādāta pagājušajā mēnesī, vairs nebūs apskatāma plašākai publikai, otrdien paziņoja Olimpiādes rīkotāji.

Lāpas uguns jau kopš pagājušajās nedēļas atrodas Fukušimas ziemeļaustrumu reģionā, taču organizatori nolēmuši to izņemt no publiskas apskates, jo Japānā "aktivizējies" Covid-19 vīruss.

Olimpisko lāpu, kuru Grieķijā šaurā cilvēku lokā iededza 20.martā, līdz 24.jūlijam bija plānots nogādāt Tokijas stadionā, lai dotu startu vasaras olimpiskajām spēlēm.

Lai arī olimpiskās spēles pandēmijas dēļ tika pārceltas par gadu uz priekšu, organizatori nolēma olimpisko uguni novietot Fukušimā, tādējādi "neapdzēšot" olimpisko garu. Fukušimā arī bija plānots starts olimpiskās lāpas skrējiena stafetei Japānā.

"Sākotnēji plānojām to eksponēt līdz aprīļa beigām, bet, ņemot vērā vīrusa straujo izplatību, nolēmām lāpu noņemt," teica Tokijas Olimpiādes runasvīrs.

Amatpersona gan neatklāja, kur turpmāk tiks glabāta lāpa, lai cilvēki nepulcētos ap konkrēto vietu.

Tokijas olimpiskās lāpas stafeti šogad jau aizēnoja Grieķijas atbalstītāju lielā interese, kā rezultātā tā priekšlaicīgi nogādāta Japānā. Grieķijas pilsētā Spartā lāpu aizdedzināja labi pazīstamais aktieris Džerards Batlers, un tieši viņu ieraudzīt bija atnācis liels pūlis laužu.

Lāpu Japānā sagaidīja vien neliels skaits amatpersonu, bet vēlāk to apraudzīt devās liels skaits japāņu, lai arī tika ieteikts to nedarīt.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Tokijas olimpiskās spēles nākamvasar norisināsies no 23.jūlija līdz 8.augustam jeb tajā pašā laika periodā, kad bija paredzētas šovasar.

Nākamvasar paredzēti vairāki pasaules čempionāti olimpiskajos sporta veidos, taču vairākas federācijas jau ziņojušas par gatavību pārcelt savas meistarsacīkstes.

SOK jau iepriekš ziņoja, ka līdz šim izcīnītās ceļazīmes un valstīm nodrošinātās kvotas paliks spēkā.

Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liegs sportistiem šovasar pulcēties Tokijā.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.