Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Vimbldonas nebūs

CERĒJA ATGRIEZTIES. Pēc veiktās operācijas astoņkārtējais Vimbldonas čempions Rodžers Federers bija plānojis atgriezties kortos tieši pirms Vimbldonas turnīra © SCANPIX

Trešdien kļuva zināms par vēl viena sporta pasākuma atcelšanu. Proti, kļuvis zināms, ka šogad nenotiks prestižākais Grand Slam tenisa turnīrs Vimbldonā. Tieši tā, nenotiks, nevis tiks pārcelts uz vēlāku laiku. Atcelšanas iemesls ir visiem zināms – nolāpītais vīruss. Atceļot Vimbldonu, parādījusies arī informācija par to, ka šogad tenisa vispār vairs nebūs.

Līdz trešdienas notikumiem bija izveidojies garum garais sporta pasākumu saraksts, kuri ir pārcelti un atcelti uz vēlākiem un labākiem laikiem. Sākot ar vasarā Tokijā paredzētajām olimpiskajām spēlēm un beidzot ar Eiropas čempionātu futbolā. Arī tenisa kalendārs jau bija pamatīgi izravēts un daudzi sezonas pirmās puses turnīri atcelti. Korekcijas tika ieviestas arī Parīzē notiekošā French Open turnīrā, kurš pārcelts uz rudens mēnešiem, taču, redzot notikumu attīstību, nav ne mazākās ticības, ka šis turnīrs šogad tik tiešām notiks. Ja reiz tika pārcelts Francijas atklātais čempionāts, tad bija tikai laika jautājums par iespējamo Vimbldonas turnīra termiņu korekciju, un par tā pārcelšanu/atcelšanu baumu līmenī sāka runāt jau pirms pāris nedēļām. Beigu beigās trešdien tika saņemta oficiāla vēsts par to, ka šogad būs jāiztiek bez Vimbldonas čempionu noteikšanas. Vimbldonā teniss tiek spēlēts kopš 1877. gada, un turpat 150 gadu ilgajā vēsturē šī ir tikai trešā reize, kad tas nenotiks. Pirmās divas reizes bija pašsaprotamas, jo Pirmā un Otrā pasaules kara laikā nez vai kādam prāts nesās uz izklaidēm. Otrā pasaules kara laikā Vimbldonas kortus izārdīja friču aviācijas mestās bumbas. Pat saskaitīts, ka kortos trāpījušas 16 bumbas. Sešas no tām 1940. gadā trāpīja centrālajā kortā, un vēl trīs gadus pēc kara beigām laukums nebija pilnībā atjaunots. Otrā pasaules kara laikā Vimbldonas kortus savām vajadzībām izmantoja armija, arī par fermu tie kalpojuši. Atceļot šā gada Vimbldonu, tas jau ir iegājis Grand Slam turnīru vēsturē ar to, ka tas kļuvis par pirmo lielo turnīru, kurš atcelts ne kara dēļ. Viens šāds gadījums tomēr bijis, taču atcelšanai bija pavisam cits iemesls. 1986. gadā nenotika Australian Open, taču tas nenotika tehnisku iemeslu dēļ. Līdz tam šis turnīrs notika gada izskaņā (novembrī/decembrī), taču, sākot ar 1987. gadu, tas notiek janvārī, kā tas ir pieņemts līdz pat šai dienai.

Teorētiski Vimbldonas turnīra rīkotāji varēja brist to pašu ceļi ko kolēģi no French Open un pārcelt to uz vēlāku laiku, taču ir gana daudz argumentu, kāpēc tas netika izdarīts. Viens un ļoti būtisks arguments - tuvāk rudenim rastos problēmas ar laika apstākļiem. Pirmkārt, dienas tad ir daudz īsākas, un neizbēgami rastos problēmas ar iekļaušanas grafikā. Jau tagad, kad turnīrs notiek saulgriežu laikā, bieži vien nav iespējams pabeigt mačus dienas gaismā. Papildu problēmas rastos ar laukumu kopšanu, jo to uzturēšana vajadzīgajā kvalitātē atšķirtos. Pareizāk sakot, zāliens, kurš tiek gatavots jūnijam, nav lietojams septembrī vai oktobrī. Rudens mēnešos Anglijā paaugstinās mitruma līmenis, un līdz ar to spēle uz zāliena segumiem nav iespējama. Vēl viens praktisks arguments pret turnīra pārcelšanu uz rudeni. Esošajā kalendārā rudenī viens aiz otra ir ieplānoti divi Grand Slam turnīri (US Open un French Open), un, kur jau divi ir, trešais ir lieks.

Par finansiālajiem zaudējumiem Vimbldonai nav īsti jāuztraucas, jo šis ir vienīgais lielais turnīrs, kurš ir apdrošināts. Arī pret epidēmiju, kā tas ir šajā gadījumā. Apdrošināšanas polisē ir iekļauti arī citi riski, kā dēļ varētu tikt atcelts turnīrs. Piemēram, ja pēkšņi nomirst Anglijas karaliene, tad valstī tiek izsludinātas sēras, kuru laikā dzīve ir apstājusies. Ja šīs sēras sakristu ar Vimbldonas turnīru, tas tiktu atcelts. Ne visiem turnīriem ir tik liela rocība, lai atļautos šādu polisi. Daudzi lielie tenisa turnīri labprāt iegādātos līdzīgu polisi, taču tās cena ir vairāki miljoni. Viena Vimbldonas tenisa turnīra budžets lēšams ap 250 miljoniem mārciņu, un, esot apdrošināti, turnīra rīkotāji saņems pamatīgu kompensāciju. Tik lielu, lai norēķinātos ar skatītājiem, kuri jau nopirkuši biļetes, arī ar TV kompānijām, kuras iegādājušās translācijas tiesības.

Reizē ar paziņojumu par Vimbldonas turnīra atcelšanu savus paziņojumus izplatīja arī ATP, WTA un ITF, un tie vēstīja, ka visi turnīri tiek atcelti līdz pat 13. jūlijam. Līdz ar šo paziņojumu ir kļuvis skaidrs, ka šogad zāliena laukumu sezona izpaliks, un tas ir tikai loģiski. Zāliena turnīri pārsvarā notiek Anglijā, bet, ja nav Vimbldonas, tad arī pārējiem vairs nav nozīmes (tie parasti bija kā gatavošanās turnīri Vimbldonai). Ja reiz kā nākamais atskaites punkts šodien tiek minēts 13. jūlijs, tad drosmīgākie tenisa ļaudis jau ir paskatījušies vēl tālākā nākotnē un saskata iemeslus, kāpēc šis gads tenisā ir jānoraksta pilnībā. Austrālijas tenisa federācijas prezidents Kreigs Teilijs to pamato ar to, ka tenisa turnīri notiek visā pasaulē, tenisistiem ir daudz jāceļo, un viņam nav pārliecības, ka aviācija būs pirmā nozare, kura atkopsies pēc krīzes. Teilijs izsaka tikai minējumu, bet Madrides turnīra pirmais cilvēks Žerārs Cobonjans ir kategoriskāks:

«Nākotnē mums būs bailīgi doties uz pilsētas galveno futbola stadionu, jo tur būs daudz cilvēku un potenciālā riska noķert vīrusu. Tagad mēģinām iztēloties lielos tenisa turnīrus, kur ierodas cilvēki no visas pasaules, no visiem kontinentiem. Risks ir vēl lielāks. Mums ir jābūt reālistiem, un skarbā realitāte ir tāda, ka mūs un visu pasauli var glābt tikai efektīva vakcīna, kura vēl nav izdomāta. Manuprāt, tenisa šogad vairs nebūs nevienā līmenī. Tenisa sabiedrībai ir jānoteic termiņš, kad paziņot par sezonas beigām. Aizmirstam šo gadu. Iepriekš spēlētajam tenisam ir jābeidzas 2019. gada 31. decembrī, bet jaunajiem laikiem jāsākas 2021. gada 1. janvārī. Saprotu, ka anulēt janvāra un februāra rezultātus būtu muļķīgi, taču man ir sajūta, ka tie bija pēdējie šajā gadā.»

Šobrīd pārcelti vai atcelti 30 turnīri (14 ATP, 9 WTA un 7 jauktie). Daži no tiem, piemēram, nozīmīgie Romas un Madrides māla turnīri, kas bija plānoti maijā, varētu notikt gada otrajā pusē.