Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Covid-19 pandēmija: sportisti ziedo un palīdz

IZOLĀCIJĀ. Lai arī Krištianu Ronaldu atrodas pašizolācijā, viņš ir ziedojis prāvus līdzekļus slimnīcu aprīkošanai ar jaunāko aparatūru © AFP/SCANPIX/LETA

Vīrusa pārņemtajā pasaulē sports joprojām ir nolikts uz ļoti tālām rezerves sliedēm, taču tas nenozīmē, ka šajā lauciņā iestājies ledus laikmets. Jā, sacensības praktiski nenotiek, taču krietns daudzums sportistu šajā laikā ir nolēmuši piedalīties vīrusa apkarošanā, un viens no šādiem veidiem ir dažāda humānā palīdzība.

  • Viens no labākajiem futbolistiem pasaulē, iespējams, labākais un noteikti viens no pelnošākajiem, Lionels Mesi nolēmis finansiāli atbalstīt Barselonas slimnīcu HospitalClinic. Slimnīca nav izvēlēta nejauši, jo tā nodarbojas ar vīrusa izpēti un izstrādā vakcīnu. Ziedojuma summa - apaļš miljons eiro! Tā kā Mesi ir argentīnietis, viņš prāvas summas ziedojis arī slimnīcām dzimtajā Argentīnā.

  • Barselonai ir ļoti paveicies, ka viņu pilsētā ir tāds futbolists kā Mesi un ka savulaik šajā pilsētā ilgus gadus strādājis tagadējais Manchester City galvenais treneris Peps Gvardiola. Pats Gvardiola ir dzimis Katalonijā, un reģiona galvaspilsētai viņš ir ziedojis miljonu eiro, lai varētu iegādāties nepieciešamos dezinfekcijas un citus aizsardzības līdzekļus.

  • Daudzi sportisti, kuru līgumu summas ir skaitāmas daudzos miljonos, ziedo naudu, bet Dalasas Mavericks spēlējošais latvietis Kristaps Porziņģis izvēlējies citu palīdzības formu. Proti, liepājnieks ar maltīti nodrošinājis slimnīcas darbiniekus, kuri ir tiešā veidā iesaistīti sasirgušo cilvēku aprūpē.

  • Par cēlu žestu parūpējušies Kristapa Porziņģa komandas biedri Luka Dončičs un Dvaits Pauels, kā arī Mavericks īpašnieks Marks Kjūbans - viņi kopā ziedojuši 500 tūkstošus dolāru, lai palīdzētu veselības aprūpē strādājošajiem apmaksāt bērnu pieskatīšanas izdevumus. Ziedotā nauda tiks novirzīta Teksasas universitātes dienvidrietumu medicīniskajam centram un Pārklandas slimnīcai.

  • Cits piegājiens bijis Spānijas futbola augstākās līgas LaLiga funkcionāriem. Lai vāktu līdzekļus, līgas vadība sarīkoja FIFA 20 turnīru, kurā katru komandu pie pults pārstāvēja viens futbolists. Par čempionu šajā neklātienes futbolā kļuva Marko Asensio no Madrides Real, kurš finālā ar 4:2 pieveica Leganes futbolistu Aitoru Ruibalu. Šādā veidā UNICEF tika saziedoti 140 tūkstoši eiro.

  • Ķīnā futbola sezona vēl nav sākusies, un pagaidām nav zināms, kad tā sāksies, taču Guanžou Evergrande galvenais treneris, bijušais Itālijas izlases aizsargs Fabio Kanavaro nolēmis iegādāties 30 tūkstošus respiratoru un aizsargmasku un ziedot tos Neapoles slimnīcām. Neapole nav izvēlēta nejauši, jo Kanavaro ir dzimis tieši šajā pilsētā un tieši Neapolē uzsāka savu spožo futbolista karjeru.

  • Savā ziņā ir paveicies arī Īrijai, konkrēti - Lensteras reģionam. Bijušais pasaules čempions divās svara kategorijās UFC versijā Konors Makgregors vienojies ar valsts finanšu ministru Paskālu Donahjū par viena miljona eiro palīdzību šim reģionam. Palīdzība nebūs skaidras naudas izteiksmē, bet par šādu summu Makgregors iegādāsies aizsardzības līdzekļus visam reģionam.

  • Līdzekļus neredzamajam karam ar vīrus nav pažēlojis arī pasaules labākais tenisists Rodžers Federers un viņa sieva Mirka. Abi ziedojuši miljonu Šveices franku savas valsts visneaizsargātākajiem tautiešiem. Pēc ziedojuma veikšanas Federers savos sociālajos kontos paziņoja, ka tas ir tikai sākums, un aicināja arī citus palīdzēt šajā cīņā.

  • Savdabīgu palīdzību ir piedāvājusi Anglijas futbola premjerlīgas komanda Watford, kura ļāvusi nacionālajam veselības dienestam izmantot savu stadionu savām vajadzībām. Hospitālis stadionā gluži netiek plānots, taču dažādus organizatoriskos pasākumus gan tur var sarīkot. Šāds piedāvājums mediķiem ir izdevīgs, jo stadions atrodas līdzās Vatfordas centrālajai slimnīcai.

  • Watford klubs mediķiem piedāvā savu stadionu, bet divas citas premjerlīgas komandas izvēlējušās citu veidu, lai kaut kā palīdzētu mediķiem. Braitonas komanda nolēma dāvāt mediķiem un viņu ģimenes locekļiem vismaz 1000 biļešu uz savām mājas spēlēm. Klubs aicināja šai akcijai pievienoties arī citas premjerlīgas komandas, taču tam piekrita tikai Bournemouth.

  • Malā nav palikusi arī viena no naudīgākajām sporta organizācijām pasaulē NBA. Kampaņas NBA Together ietvaros līgas vadība un spēlētāju asociācija nolēmusi ziedot divus miljonus dolāru cīņai pret vīrusu visā pasaulē. Akcijas mērķis ir savākt vismaz 50 miljonus dolāru, un šie divi ir tikai sākums.

  • Bagātākajam Francijas futbola klubam Paris St. Germain ir trīs gadu līgums ar Secourspopulairefrancais fondu, kurš cīnās ar nabadzību un diskrimināciju sabiedrībā. Klubs šajā fondā jau bija ieskaitījis 400 tūkstošus eiro, taču līdz ar vīrusa uzrašanos ieskaitīti vēl 100 tūkstoši. Ziedotā summa tiks novirzīta divu tūkstošu brīvprātīgo apmācībai, 10 000 ēdienu komplektu un higiēnas preču iegādei gados vecākiem cilvēkiem un vēl citiem mērķiem.

  • Krištianu Ronaldu un viņa aģents Žorže Mendešs nolēmuši sniegt palīdzīgu roku Portugāles slimnīcām. Abi nolēmuši pilnībā segt izdevumus intensīvās terapijas nodaļām trīs slimnīcās Porto un Lisabonā. Divas no šīm nodaļām tiks ierīkotas no jauna, katra nodaļa būs aprīkota ar jaunāko aprīkojumu, un katrā nodaļā būs desmit gultas vietas. Šīs divas no jauna ierīkotās nodaļas tiks nosauktas Ronaldo un Mendeša vārdā.

  • Tottenham Hotspur galvenais treneris Žozē Morinju savu palīdzību sniedzis citādā veidā. Proti, uz vienu dienu kļuvis par brīvprātīgo, iesaistoties Age UK organizācijā. Šī organizācija nodarbojas ar pārtikas piegādi cilvēkiem, kuri ir vecāki par 70 gadiem. Kā zināms, šī ir ļoti liela riska grupa, un viņiem Anglijā ir liegta iespēja doties ārpus mājām. Lai nepaliktu bez pārtikas, brīvprātīgie, ieskaitot Morinju, viņus apgādā ar visu nepieciešamo.