Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Četru nedēļu laikā lems par olimpisko spēļu norisi; pieļauj to pārcelšanu

© PA/SCANPIX/LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) tuvāko četru nedēļu laikā lems par 2020.gada Tokijas Olimpiādes norisi, pieļaujot arī spēļu pārcelšanu.

Jau iepriekš svētdien "Reuters" ziņoja, ka SOK strādā pie dažādiem scenārijiem, kas iekļauj olimpisko spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku. SOK ziņo, ka tā saglabā opciju spēles sākt 24.jūlijā un arī pieļauj to pārcelšanu uz vēlāku laiku.

"SOK sadarbībā ar olimpisko spēļu rīkotāju komiteju, Japānas varasiestādēm un Tokijas pašvaldību uzsāks detalizētas sarunas, lai izvērtētu situāciju visā pasaulē un to ietekmi uz olimpiskajām spēlēm, iekļaujot pārcelšanas scenāriju. SOK ir pārliecināta, ka sarunas noslēgsies tuvāko četru nedēļu laikā," teikts SOK paziņojumā.

SOK arī uzsver, ka spēļu pilnīga atcelšana nebūtu risinājums un šāda jautājuma nav tās dienaskārtībā.

Vēl šonedēļ Japānas valdība pauda ciešu pārliecību, ka olimpiskās spēles tiks rīkotas tām paredzētajā laikā. Pēdējo dienu laikā vairākas ietekmīgas sporta organizācijas paudušas vēlmi pārcelt olimpiskās spēles uz 2021.gadu.

SOK pēdējā mēneša laikā vairākkārt atgādināja, ka Olimpiādes atcelšana vai pārcelšana netiek izskatīta, taču svētdienas vakarā izdarītais paziņojums mainījis tās kursu.

Tāpat SOK arī iedrošināja sportistus gatavoties olimpiskajām spēlēm ar maksimālu atdevi, taču daudzviet sporta infrastruktūra ir slēgta, kas liedz atlētiem trenēties vai arī viņiem nav līdzvērtīgu iespēju kā sāncenšiem, kuriem nav ierobežotu iespēju.

Šobrīd olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. SOK gan pieļauj iespēju, ka, nenotiekot kvalifikācijas sacensībām, pārējās ceļazīmes var noteikt pēc federāciju rangiem vai pēc vietām jau aizvadītos kvalifikācijas turnīros.

Tokijas olimpiskajām spēlēm šogad jāpulcē aptuveni 11 000 dalībnieku. Olimpiādes sākums paredzēts 24.jūlijā, bet mēnesi vēlāk noritēs paraolimpiskās spēles.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos iepriekšējos gadījumos tas notika kara dēļ. Pirmais pasaules karš liedza aizvadīt 1916.gada vasaras olimpiskās spēles Berlīnē, bet Otrā pasaules kara dēļ nenotika 1940.gada vasaras olimpiskās spēles Tokijā un četrus gadus vēlāk sportisti nepulcējās arī Londonā.