Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Kas notiks ar pasaules čempionātu hokejā?

© SCANPIX

Pastāv ļoti liela iespēja, ka šajā pavasarī hokeja līdzjutējiem būs jāiztiek bez savas ikgadējās devas, ko sauc par sekošanu līdzi pasaules čempionātam un Latvijas izlases gaitām tajā. Līdz čempionāta sākumam atlicis nedaudz mazāk par diviem mēnešiem, taču neviens šobrīd nevar pateikt, vai šāds čempionāts vispār būs un, ja būs, kur tas notiks.

Sākoties 2020. gadam, reti kurš iedomājās, ka jau pēc pāris mēnešiem visa pasaule tiks nolikta uz ausīm un šo nelabo darbu būs paveicis vīruss. Kamēr vīruss plosījās savā dzimtenē Ķīnā, tikām pie mums Eiropā par to īpaši neviens neiespringa, taču, kad tas atceļoja līdz Itālijai, stresa līmenis kļuva pavisam cits, un šodien pat nevaram iedomāties, kāds šim stāstam būs turpinājums un kad tam būs beigas. Būtu bijis muļķīgi cerēt, ka vīruss metīs līkumu sportam, un šodien tā jau ir ikdienas ziņu deva, kad uzzinām par kādu sacensību atcelšanu, par kādu turnīru pārcelšanu uz vēlāku vai nezināmu laiku. Ja kaut kas netiek atcelts, tad ir noteikti ierobežojumi skatītājiem. Kādā vietā tos vispār nelaiž sporta zāles vai stadiona tuvumā, kādā citā vietā ir noteikts līdzjutēju limits un visādi citādi ierobežojumi, lai pasargātu tautu no saskriešanās ar šo vīrusu.

Tikpat muļķīgi būtu kādam atsevišķam sporta veidam cerēt, ka viņiem šī sērga metīs līkumu un vispār pie viņiem tas nepiestās. Ja reiz Starptautiskā olimpiskā komiteja aizdomājusies par olimpisko spēļu atcelšanu/pārcelšanu, tad tik tiešām viss ir ļoti nopietni. Starp citu, olimpiskās spēles plānotas vien vasaras otrajā pusē, šodien ir tikai pavasara pirmās dienas, bet jau ir domas par spēļu atcelšanu. Ko tad lai saka hokeja lielie funkcionāri, kuriem maija sākumā ieplānots kārtējais pasaules čempionāts, kuram vajadzētu notikt Šveicē? Prezidents Renē Fāzels pagaidām ir izteicies tiktāl, ka čempionāts ir ciešā sasaistē ar dzīvi Šveicē un, ja Šveices valdība lems par karantīnas pasākumiem un dažādiem liegumiem, IIHF piekritīšot šiem spēles noteikumiem un ir gatava ļaunākajam scenārijam. Proti, atcelt šo pasaules čempionātu. Tiesa, Fāzels un viņa komanda paši šādu lēmumu nepieņemšot. Ja Šveices valdība aizslēgs visas durvis, tad arī IIHF pieņems konkrētu lēmumu. Pagaidām ir jādzīvo ar esošo kārtību un jāpieņem, ka čempionāts sāksies paredzētajā laikā un paredzētajā vietā, bet...

Par pieaugušo čempionātu tiek izteikti visvisādi minējumi, bet cita līmeņa turnīriem jau ir uzlikts veto. Vispirms pirms pāris nedēļām tika kancelēti lielākā daļa U18 un sieviešu čempionātu. Līdz pat pagājušajai nedēļai aizliegumi skāra zemāka līmeņa turnīrus (otrās un trešās divīzijas čempionātus), taču pirms pāris dienām jau bija pamatīgs mājiens pasaules čempionāta virzienā, ka tas tik tiešām var nenotikt. Raug, pirms pāris dienām tika atcelts sieviešu elites grupas čempionāts, kuram bija jānotiek Kanādā. Šis nebija IIHF lēmums, šis bija Kanādas lēmums. Līdz šim par Kanādu un vīrusu bija maz kas dzirdēts, taču kanādieši nolēma neriskēt... Ja šādu lēmumu pieņēma kanādieši, tad kamdēļ lai to pašu neizdarītu Šveice, kurai blakus atrodas Eiropas vīrusa perēklis Itālija. Pašā Šveicē jau labu laiku ir visdažādākie liegumi. Piemēram, futbola un hokeja čempionāta spēles tiek aizvadītas bez skatītājiem, un arī tas ir mājiens IIHF virzienā, ka attiecībā uz pasaules čempionātu var tikt pieņemts līdzīgs lēmums. IIHF ar lēmuma pieņemšanu nesteidzas, taču ilgi vairs nevar gaidīt, un tiek lēsts, ka šīs nedēļas beigās Fāzelam pietiks drosmes pateikt to, ko viņš negrib pateikt.

Kamēr tiek gaidīta šīs nedēļas nogale, nav tā, ka Fāzels sēž un gaida, kas notiks pasaulē. Kaut kas tiek darīts, un šobrīd apkārt klejo informācija par to, ka šā gada čempionāts varētu notikt kādā citā zemē, un tiek piesauktas pat divas vietas - Minska un Soči. Eiropā neesot daudz vietu, vienviet ir divas atbilstošas arēnas, kuras ātri un operatīvi spētu sarīkot čempionātu. Pats Fāzels Minsku nav pieminējis kā potenciālo mājvietu. Baltkrievijas galvaspilsēta šajā kontekstā vairāk izskanējusi no pašu baltkrievu puses, bet Sočus pieminējusi arī starptautiskā federācija. Arī paši krievi neturas pretī šādam scenārijam, bet cik tas ir reāli? Tehniski pārcelt čempionātu uz Sočiem nebūtu lielu problēmu, taču vīruss nav metis līkumu arī Krievijai, arī tur tas pamazām sāk iedzīvoties. Tiesa, nav zināms, kādos apjomos, jo šajā zemē nepatīkamas lietas mēdz pietušēt un sabiedrība netiek informēta par patiesajiem apmēriem. Beigu beigās uz Sočiem tāpat ceļotu piecpadsmit dažādu valstu izlases, kuru zemes atrodas pastiprinātā vīrusa zonā. Respektīvi, pastāv risks to ievazāt no citurienes un aplipināt līdz šim veselos cilvēkus. Piemērs - Kanādas lēmums nerīkot sieviešu čempionātu. Pašiem it kā vīruss vēl ir svešs, bet ir risks, ka kāda izlase to var atvest. To pašu var teikt arī par Sočiem un Krieviju.

Ja Šveices valdība pieņems lēmumu aizliegt rīkot čempionātu savā zemē, ja tas tiks pārcelts uz Sočiem, ja krievi garantēs sterilus apstākļus un sazin vēl kādus drošības filtrus, tāpat paliks problēmas. Raug, viņdien negaidīta vēsts pienāca no Kazahstānas - pastāv ļoti liela iespēja, ka šīs valsts izlase var nepiedalīties šajā čempionātā. Neatkarīgi no tā, vai tas notiks Šveicē, Krievijā vai kur citur. Kazahstānas valdība ir pieņēmusi lēmumu, ka līdz jūnijam vīrusa dēļ valsti nedrīkst pamest tās pilsoņi. Nav konkretizēts, vai šis liegums attiecināms arī uz hokejistiem, taču ar ko pilsonis hokejists ir labāks vai sliktāks par ierindas pilsoni? Ja Kazahstānā dzīvo pēc principa - viens likums visiem, tad arī hokejistiem tas ir jāievēro. Tiesa, jau šobrīd šā likuma ievērošana rada aizdomas. Kazahiem ir tāda komanda kā Barys, kura šobrīd cīnās par Gagarina kausu, un viņu pretinieks pirmajā kārtā ir Magņitogorskas Mettalurg. Pastāv liela varbūtība, ka Barys iekļūs nākamajā kārtā (šobrīd Barys sērijā ir vadībā ar 3:1) un sezona tiks pagarināta vēl vismaz par četrām spēlēm. Tas savukārt nozīmē to, ka komandai būs jāizbrauc no valsts. Uz Krieviju. Pagaidām nekas nav dzirdēts, ka Barys gatavojas pārtraukt dalību šajā turnīrā, bet ļoti iespējams, ka kazahi ar Krieviju ir tik tuvās attiecībās, ka kaimiņzeme netiek uzskatīta par ārzemēm.