Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Štālbergs prom. Vai Štelmahers sekos?

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Neliels satricinājums atkal ir skāris pīļu dīķi, kuru sauc par Latvijas basketbolu. Proti, atlūgumu uzrakstījis nacionālās vīriešu izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs, un formāli izlase ir palikusi bez savas galvas.

Tā kā Štālbergs un darba devējs Latvijas Basketbola savienība abpusēji vienojušies, ka šajā sakarā nebūs nekādu komentāru, tad fantazētājiem un dažādu sazvērestību cienītājiem ir dota brīva vaļa notikuma interpretācijai. Lai šie daiļdarbi paliek fantazētāju pārziņā, taču viens otrs nezināmais prasīties prasās pēc plašāka skaidrojuma. Proti, kas notiks ar galveno treneri Robertu Štelmaheru? Raug, kad LBS bija cita vadība, tad konkursa kārtībā izvēlētais ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs bija tas, kurš meklēja, runāja, atkal meklēja trenerus, kuri būtu gatavi vadīt Latvijas izlasi. Nav būtiski, cik reālu kandidātu bija ierakstīti Štālberga blociņā, taču sausais atlikums bija tāds, ka viņš izvirzīja Štelmaheru, bet LBS valde šo kandidatūru apstiprināja. Citiem vārdiem sakot, Štelmahers bija (ir) Štālberga cilvēks. Tātad, ja pats kandidatūras virzītājs ir pametis izlasi, loģiski būtu, ja viņam sekotu arī Štelmahers. Noteikti starp Štālbergu un Štelmaheru nav šādas vienošanās (pat mutiskā līmenī), tāpēc no galvenā trenera puses šobrīd gaidīt obligātu atkāpšanos, šķiet, būtu dumji. Ja arī Štelmahers atkāpsies (ja atkāpsies), tad iemesli būs pavisam citi.

Turpmākā notikumu attīstība būs atkarīga ne tikai no Štelmahera labsajūtas vai konkrētā brīža garastāvokļa, bet arī no LBS politikas. Pirmkārt, vai arī jaunā LBS vadība pilnībā uzticēsies jaunajam ģenerālmenedžerim? Otrkārt - vai vispār šāds amats saglabāsies? Ja saglabāsies, tad ar kādiem noteikumiem jaunā slota (ģenerālmenedžeris) ķersies pie darba pienākumu pildīšanas. Vai viņš nāks ar kategorisku nostāju - es nāku ar saviem cilvēkiem, vai viņa sakodiens nebūs tik stingrs? Ja būs, tad viens no viņa uzstādījumiem varētu būt arī galvenais treneris. Ļoti iespējams, ka Štelmahers paliks tur, kur viņš šobrīd ir, bet jābūt gataviem visādiem, arī pašiem straujākajiem manevriem un jācer, ka esošā LBS vadība nedzīvo ar apziņu, ka līdz nākamajām izlases spēlēm vēl ļoti ilgs laiks (spēles būs tikai novembrī) un var nesteidzīgi šķetināt šo jautājumu.