Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Porziņģis ir novērtēts

© AP/SCANPIX/LETA

Kamēr Kristaps Porziņģis no rezervistu soliņa noskatījās, kā bez viņa līdzdalības Dalasas Mavericks piedzīvo zaudējumu pret Čikāgas Bulls, tikmēr no NBA mītnes pienāca ziņa par aizvadītās nedēļas labākajiem spēlētājiem abās konferencēs. Rietumu konferencē par labāko tika atzīts Kristaps Porziņģis. Sezonas pirmajā pusē nešķita, ka liepājnieks var tikt pie šādas atzinības.

Ko Porziņģis pagājušajā nedēļā izdarīja tādu, lai viņu pamanītu visā NBA? Viņnedēļ Mavericks aizvadīja četras spēles, un trijās no tām tika izcīnītas uzvaras, un nozīmīga loma šajās uzvarās bija tieši Porziņģim. Šajās četrās spēlēs Porziņģa ieguldījums statistiski bija šāds: katrā spēlē vidēji tika gūti 26,3 punkti, izcīnītas 11,8 atlēkušās bumbas, izdarītas 2,5 rezultatīvas piespēles un bloķēti 2,3 metieni. Salīdzinājumam Austrumu konferences nedēļas labākajam spēlētājam Jannim Adetokunbo no Milvoki Bucks četrās aizvadītajās spēlēs (visās izcīnītas uzvaras) bija sekojoši rādītāji - 28,5 punkti, 16,5 atlēkušās bumbas, 5,5 rezultatīvas piespēles un viens bloks. Porziņģis ir otrais spēlētājs no Dalasas, kurš šajā sezonā izpelnījis šādu godu. Protams, pirmais bija Luka Dončičs. Tandēms Porziņģis un Dončičs ir pirmais kopš 2014. gada aprīļa, kad divi spēlētāji no Mavericks vienā sezonā tikuši atzīti par labākajiem konkrētajā nedēļā. Toreiz par labākajiem tika atzīti Dirks Novickis un Monta Eliss.

Pašķetinot aizvadītās nedēļas Porziņģa darbus, liepājnieks ticis pie vairākiem individuālo rekordu atkārtojumiem. Izbraukuma spēlē Minesotā pret vietējo Timberwolves Kristaps realizēja sešus tālmetienus. Turpat Minesotā Porziņģis tika pie šīs sezonas 21. double-double (38 punkti un 13 atlēkušo bumbu). Nav šaubu, ka šajā sezonā būs vēl vairāki dubultrādītāji, bet pagaidām tas ir pirmajā NBA sezonā sasniegtā atkārtojums (2016. gada sezonā Ņujorkas Knicks sastāvā). Turpat Minesotā Porziņģim bija arī pieci bloķēti metieni. Ko līdzīgu (vismaz 35 punkti, vismaz desmit atlēkušo bumbu un vismaz pieci bloki) šajā sezonā bija sakrājis tikai Entonijs Deiviss no Losandželosas Lakers.

Nedaudz plašākā laika posmā Porziņģa iespētais ir vēl iespaidīgāks. Raug, pēdējās vienpadsmit spēlēs (kopš 31. janvāra) Porziņģim bijušas četras spēles, kurās gūti vismaz 30 punkti un izcīnītas vismaz desmit atlēkušās bumbas. Iepriekšējās 222 NBA spēlēs Kristapam bija tikai trīs šādas spēles.

Kristapam šī nav pirmā nedēļas labākā spēlētāja balva. 2017. gada novembrī vēl pārstāvot Ņujorkas Knicks, Porziņģis par labāko tika atzīts 6. novembrī. Līdzīgi kā aizvadītajā nedēļā, arī toreiz šis gods tika nopelnīts četrās spēlēs, no kurām tika uzvarēts trijās. Toreiz Porziņģa sastrādātais kaut kur bija iespaidīgāks par pērnās nedēļas veikumu, kaut kur pieticīgāks. Gūtajos punktos bija krietni labāk - 33,5 pret 26,3, arī bloķētajos metienos stipri labāki rādītāji - 3,2 pret 2,3. Toties atlēkušajās bumbās tagadējie rādītāji ir pārliecinošāki labāki (11,8 pret 6,75), bet rezultatīvajās piespēlēs maķenīt labāks ir šogad paveiktais (2,5 pret 1,5). No Knick laikiem jāatceras spēle pret Indiānas Pacers, kurā Porziņģis aizvadīja līdz šim rezultatīvāko spēli NBA karjerā, kad guva 40 punktu un bloķēja sešus metienus. Toreiz otrajā konferencē par labāko tika atzīts Džeimss Hārdens.

Divi nedēļas labākā spēlētāja godi nav vienīgās atzinības, kuras neilgajā NBA karjerā nopelnījis Porziņģis. Jau pašā pirmajā sezonā (2015./16.) Kristaps itin skaļi atvēra NBA durvis un pirmajos trīs mēnešos tika atzīts par visas līgas labāko debitantu.