Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Vīrusa robs sportā

© SCANPIX

Visas pasaules uzmanības fokusā nokļuvušais koronavīruss jau ilgāku laiku klejo arī pa pasaules sporta pasākumiem, un šīs nedienas plašā ģeogrāfija, kura ar katru dienu kļūst arvien skaudrāka, pamatīgi ietekmējusi arī sporta dzīvi. Arī Latvijas sporta dzīvi...

Iespējams (cerams, ka nē), kas tas, kas notiek ar koronavīrusu saistībā ar sportu, ir tikai ziediņi un pats sākums. Kopš janvāra beigām, kad pirmo reizi pasaule sāka iepazīties ar šī vīrusa postošajiem nedarbiem, teju ik dienu tiek atcelts vai pārcelts kāds no lielākiem vai mazākiem sporta pasākumiem. Sava deva no šī sērgas tikusi arī Latvijai, un pagaidām vislielākā cietēja ir Rīgas TTT, kura vēl pagājušajā nedēļā atteicās braukt ciemos pie Venēcijas Umana un šādā veidā liedza sev iespēju pagarināt eirokausu sezonu. Robs iecirsts arī pludmales volejbolistiem Aleksandram Samoilovam un Jānim Šmēdiņam, kuri vēl nav kvalificējušies olimpiskajām spēlēm Tokijā, bet noteikti to vēlas izdarīt. Tagad par vienu iespēju tikt pie vērtīgiem punktiem kļuvis mazāk, jo no 22. līdz 26. aprīlim Ķīnā paredzētais Pasaules kausa posms ir pārcelts uz pēcolimpisko laiku, taču tad tam vairs nebūs tādas vērtības. Beigu galā nekur nav teikts, ka šis posms vispār notiks.

Ļoti iespējams, ka dilemma par to, tiks vai netiks Samoilovs/Šmēdiņš uz Tokiju, beigās var izrādīties pilnīgi lieka, jo šodienas situācijā neviens nevar garantēt, ka spēles Tokijā tik tiešām notiks. Par to, ka Tokijas spēles ir apdraudētas, runā sen. Londona pat paspējusi pieteikties šīs spēles pārcelt pie viņiem paredzētajā laikā, un japāņi par šādu piedāvājumu uzmetuši pat lūpu. Paši sarīkošot... Sarīkot sarīkos, taču pasaulē šobrīd plosās vīruss, kurš tad arī var noēst olimpiskos plānus. Maija beigas esot pēdējais brīdis, kad atcelt šīs spēles. Šāds plāns pastāv, taču nekur nav dzirdēts par to, vai tās varētu tikt pārceltas uz citu vietu vai atceltas vispār.

Dažādu sacensību atcelšana vai pārcelšana aizsākās 22. janvārī, kad pirmajos cietējos pierakstījās futbols un bokss. Pārcelšana pārsvarā notikusi sacensībām, kurām bija jānotiek Ķīnā vai tās tuvumā, un šādu pasākumu bijis ļoti daudz. Minētajā datumā vispirms tika atcelta Uhaņā paredzētā olimpiskā kvalifikācija boksā. Šis turnīrs šodien sāksies Amānā un turpināsies līdz 11. martam. Savukārt 22. janvārī paredzētā sieviešu futbola kvalifikācijas spēle starp Ķīnu un Koreju pārcēlās uz Sidneju. Janvāra izskaņā vajadzēja noskaidroties Latvijas sieviešu tenisa izlases pretiniecēm Federācijas kausa izcīņā, taču nenoskaidrojās. Dunguņā bija jānotiek Āzijas zonas Federācijas kausa izcīņai ar Ķīnas, Taivānas, Indonēzijas, Korejas un Uzbekistānas izlašu piedalīšanos, taču iejaucās vīruss, un tagad šis turnīrs ir pārcelts uz marta sākumu un notiks Dubaijā.

27. janvārī Ķīna atvadījās vēl no viena turnīra, no olimpiskā kvalifikācijas turnīra sieviešu basketbolā, kurš tika pārcelts uz Belgradu. Pārcelšanās uz Serbijas galvaspilsētu neliedza Ķīnas izlasei izcīnīt vienu no ceļazīmēm. Divas dienas vēlāk Ķīna (Nankina) palika vēl bez viena gana liela pasākuma - bez pasaules čempionāta vieglatlētikā telpās. Tas netika pārcelts uz kādu citu valsti, bet atcelts līdz nākamajam gadam. 30. janvārī Ķīnas futbola federācija paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku tiek atceltas nacionālā čempionāta spēles, un līdzīgs liktenis ir piemeklējis arī vietējo basketbola čempionātu.

25. februārī Hainaņā vajadzēja sākties China Masters badmintonā, taču, vairākiem pasaules vadošajiem spēlētājiem atsakoties doties uz šo turnīru, starptautiskā badmintona federācija nolēma to pārcelt uz vēlāku laiku ar cerību, ka tas varētu notikt jau aprīlī. Eiropā mums ir zināma UEFA Čempionu līgā, bet Āzijā ir sava Čempionu līga. Februārī šī turnīra ietvaros trim Ķīnas komandām bija jāaizvada spēles savā laukumā, taču tagad tās ir pārceltas uz aprīli.

Sporta pasākumi tika atcelti ne tikai Ķīnā, bet arī tuvējā reģionā. No 12. līdz 15. februārim Taizemē bija jānotiek golfa sacensībām, taču tagad tās pārceltas uz oktobri. Krietni nopietnākam golfa turnīram (LPGA sērijas posms) bija jānotiek no 20. līdz 23. februārim Pataijā, nedēļu vēlāk vēl vienam turnīram bija jāsākas Singapūrā, taču arī šiem turnīriem nebija lemts sākties. Laikus rīkojušies F1 bosi, kuri jau februāra vidū atcēla Šanhajā 19. aprīlī plānoto F1 čempionāta posmu. Ja situācija uzlabosies, iespējams, ka šis posms atgriezīsies Šanhajā kaut kad sezonas gaitā.

Cietuši ne tikai sacensību rīkotāji, bet arī paši sportisti. Raug, šajā nedēļā paredzēti Deivisa kausa izcīņas mači visos līmeņos, bet Ķīnai šis pasākums ies secen, jo komanda nedosies uz maču izbraukumā Rumānijā. No Pasaules kausa izcīņas posma vingrošanā Melburnā arī nācās atteikties. Visi šie un vēl daudzi notikumi risinās Āzijā, bet, kopš vīruss apņēmis Itāliju, arī Eiropā arvien biežāk parādās ziņas par sacensību atcelšanu vai pārcelšanu, vai arī spēļu aizvadīšanu bez skatītāju klātbūtnes.

Kā šodien ULEB Eirolīgas mačs starp Milānas AX Armani un Madrides Real. Kā zināms, Milāna ir viens no vīrusa centriem, un tieši tāpēc arī skatītājiem būs liegts apmeklēt šo spēli. Arī žurnālistiem. Durvis tiks atvērtas tikai spēlētājiem, tiesnešiem, apkalpojošajam personālam, TV translāciju nodrošinātājiem... Itālijā retais pārdzīvos, ka nevarēs klātienē noskatīties šo basketbola izrādi, bet pavisam citas emocijas ir futbola kontekstā. Aizvadītās nedēļas nogalē tika atcelta virkne A sērijas futbola spēļu, ieskaitot Turīnas Juventus un AC Milan spēli. Arī Šveices futbola čempionāta kalendārā vīruss ir iecirtis robus.

Aizvadītajā nedēļā Starptautiskās hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels, izsakoties par iespējamo šā gada pasaules čempionāta atcelšanu, paziņoja, ka IIHF to nedarīšot. Vienīgie, kuri varot atcelt šo čempionātu, ir Šveices valdība. Jābūt ir gataviem arī šādam notikumu pavērsienam. Šveice šobrīd neatrodas vīrusa epicentrā, taču Itālija turpat blakus vien ir. Tāpat kā Koreja ir blakus Ķīnai. No 13. līdz 15. martam Seulā bija jānotiek pasaules čempionātam šorttrekā, taču tas ir atcelts.