Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Federāciju kausa izcīņa. Kad pietrūkst resursu...

© AP/SCANPIX/LETA

Evertā (ASV rietumu krastā) notikušajā Federācijas kausa izcīņas mačā Latvijas izlasei neizdevās pārsteigt zvaigžņoto ASV izlasi un iekļūt finālturnīrā. Jau pēc pirmās spēļu dienas zaudējot abās vienspēlēs, mūsējās pamazām sāka atvadīties no izvirzītā mērķa. Kā vēlāk izrādījās, ne jau šīs divas vienspēles bija galvenais iemesls zaudējumam visā mačā, bet gan īsais rezervistu soliņš, kura būtībā nemaz nebija.

Anastasija Sevastova un Sofija Kenina - 2:6, 2:6. ASV izlase krietnu laiku iepriekš bija paziņojusi sastāvu mačam pret Latvijas izlasi, un izvēlētais kvartets nudien bija tikpat zvaigžņots cik ASV simbols - karogs. Kad amerikāņi paziņoja sastāvu, vēl nebija zināms, kā beigsies Austrālijas atklātais čempionāts, un nebija nojaušams, ka savu pirmo Grand Slam titulu izcīnīs Sofija Kenina. Arī topošajai čempionei atradās vieta ASV izlases sastāvā, taču tas vēl negarantēja, ka Kenina arī spēlēs pret mūsējām. Vien dienu pirms mača tika nolemts, ka Kenina aizvadīs pirmo vienspēli, tiekoties ar Anastasiju Sevastovu, un tas Latvijas izlasē radīja nelielu izbrīnu. Pēc uzvaras Melburnā Kenina vēl vairākas dienas uzkavējās Austrālijā un tikai dienu pirms mača ieradās Evertā. Savs izskaidrojums mūsējo pārsteigumam bija, jo, raug, pēc tik lielas uzvaras gados jaunajai tenisistei var iestāties strauja zvaigžņu slimība, ar kuras saslimšanu varēja palīdzēt ne tikai izcīnītais kauss, bet arī čempiones obligātie PR pasākumi, milzīga sabiedrības uzmanība utt. Teorētiski tā tas varēja būt, taču nebija.

Kas zina, kā Kenina pirmajā dienā izskatītos uz Aļonas Ostapenko fona, kura šobrīd ir nešaubīgi labākā formā nekā Sevastova, taču pret Anastasiju nebija jaušamas pat pazīmes par iedomību un augstprātību. Tiesa, pati Anastasija šobrīd nav tā Anastasija, kāda bija vēl pagājušajā gadā. Evertā Sevastova ieradās bez uzvarām šajā sezonā un arī aizbrauca tukšā. Kenina pilnībā dominēja šajā mačā, ne brīdi neļaujot Sevastovai kaut aizdomāties par uzvaru. Ja Sevastova pieļāva 33 nepiespiestās kļūdas, bet pretiniece tikai 19, tad par uzvaru varēja aizmirst.

Aļona Ostapenko un Serēna Viljamsa - 6:7 (4), 6:7 (3). Pagājušās sezonas izskaņā šķita, ka Aļona ir pamatīgi uzlabojusi savu pirmo servi, taču mačs pret 39 gadus veco Serēnu pierādīja, ka šajā spēles elementā Aļonai vēl jāstrādā melnu muti. Uz aci šķiet, ka serve tik tiešām ir uzlabojusies, jo divu setu laikā izpildīt septiņus eisus nav slikts rādītājs. Toties dubultkļūdu skaits bija par vienu vairāk. Labi, astoņas dubultkļūdas nav nekāds pasaules gals, taču ir ļoti liela atšķirība, kad tiek pieļautas šīs dubultkļūdas. Ja seta sākumā vai vidū, tad lai būtu, bet ja šādas kļūdas sakrājas pašos svarīgākajos brīžos, tad vairs nav runa tikai par šīm dubultkļūdām, bet arī par psiholoģiju. Raug, pirmā seta taibreiku Aļona iesāka ar 2:0 jeb ar minibreiku, bet kāds bija turpinājums? Ne jau Serēna vinnēja šo setu. Ostapenko to zaudēja. Šajā sakarā ir jāpiemin ne tikai dubultkļūdas, bet arī nepiespiestās kļūdas, kuru Aļonai bija nepieklājīgi daudz - visā mačā 47. Atgriežoties pie pirmā seta taibreika, tajā tika pieļautas divas dubultkļūdas. Plus vēl pārējos punktus Viljamsa nopelnīja uz Ostapenko nepiespiesto kļūdu rēķina.

Otrajā setā līdzīga aina kā pirmajā. Raug, seta izskaņā Viljamsa ar breiku panāca 6:5, taču jau nākamajā geimā Ostapenko to uzreiz atspēlēja un taibreikā atkal izvirzījās vadībā ar 2:0, taču vairāk ne reizes neuzvarēja savas serves, pieļaujot arī dubultkļūdu, un loģisks zaudējums setā un visā mačā. Vai varēja Aļona šo maču uzvarēt? Protams, ka varēja, ja vien būtu šī psiholoģiskā noturība un ja vien biežāk no viena laukuma stūra uz otru tiktu dzenāta tenisa vecmāmiņa. Kad tas notika, Serēnai nebija variantu, taču tas notika ļoti reti. Vēlme bija, taču nepiespiestās kļūdas liedza šo prieku.

Aļona Ostapenko un Sofija Kenina 6:3, 2:6, 6:2. Ja par atskaites punktu ņem tehniskos rādītājus, tad Aļonai šajā mačā bija jāzaudē. Retas ir reizes, kad izdodas uzvarēt ar 49 nepiespiestajām kļūdām un vēl sešām dubultkļūdām, bet šī bija tieši šāda reize. Šis mačs atgādināja tos laikus, kad Ostapenko valdīja Francijā, un praktiski visu 2017. gadu, kad bija līdzīga aina. Aļona izteikti spēlēja uzbrūkošu tenisu, bet pretiniece izmisīgi aizstāvējās. Par to liecina tīri uzvarēto izspēļu nospiedošais pārsvars (34:13), bet trešajā setā Kenina bija jau tiktāl nodzenāta, ka svaigajai Australian Open čempionei vienkārši pietrūka jaudas. Pelnīta Aļonas uzvara, un tas bija vienpadsmitais panākums pār kādu no TOP’10 spēlētājām. Pirmā uzvara Latvijai, un intriga par uzvaru visā mačā ir saglabājusies.

Anastasija Sevastova un Serēna Viljamsa 7:6 (5), 3:6, 7:6 (4). Kad jau kļuva zināms mača beigu iznākums, kas zina, kā būtu bijis, ja šis mačs otrajā dienā būtu pirmais. Viljamsas gausā spēle bija pamanāma jau pirmajā dienā pret Ostapenko, un vēl vairāk viņas nogurums izpaudās pret Sevastovu. Tiesa, arī Sevastova vairs nav tik jauna, tomēr krietni svaigāka par pieredzējušo amerikānieti gan. Kopsavilkums par šo maču līdzīgs kā Ostapenko un Keninas duelī. Serēnai daudz uzvarēto izspēļu (38:20), taču nepiespiestās kļūdas bija vēl katastrofālākā daudzumā - 65 pret Sevastovas 46. Prieks par Anastasijas pirmo uzvaru šajā sezonā un gandarījums par to, ka tieši Sevastova bija tā, kura Viljamsai sarūpēja pirmo vienspēļu zaudējumu karjerā ASV izlases sastāvā.

Ostapenko/Sevastova un Mateka-Sanda/Kenina 4:6, 0:6. Prieks par to, ka otrajā dienā izdevās uzvarēt abās vienspēlēs un panākt 2:2, taču reizē ar šiem nelielajiem varoņdarbiem uzpeldēja visas tās problēmas, kuras ir Latvijas tenisam. Skaitliski spēlētāju mums pietiek, taču kvalitāte ir pašvaka. Aiz Ostapeno un Sevastovas ir tukšums. Būtu vēl viena, kura rangā grozās ap pirmo simtnieku, būtu pavisam cits skats, bet tā izšķirošajā mačā jāiztiek ar vienspēlēs spēkus iztērējušajām Sevastovu un Ostapenko, kamēr pretiniecēm uz rezervistu soliņa atradās svaigi un kvalitatīvi papildspēki. Keninai bija krietns laiks, lai atpūstos pēc dienas pirmā mača, bet Sevastovai jau tūlīt pēc 2:30 stundu ilgas uzvaras pār Viljamsu atkal bija jādodas laukumā. Šoreiz jau dubultspēlēs. Mums tikai Ostapenko piekopj dubultspēles, bet Mateka-Sanda un Kenina to dara krietni biežāk un arī šo to divatā ir uzvarējušas. Piemēram, pērnā gada Pekinas Premier Mantadory turnīru, kur finālā pieveica… Ostapenko un ukrainieti Dajanu Jastremsku. Aļona un Anastasija pēdējo reizi kopā bija spēlējušas 2018. gadā un zaudējušas četros mačos pēc kārtas. Tās arī bija nianses, kuras dubultspēlē noteica visa mača uzvarētājas, un diemžēl tās nebija mūsējās.