Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

ASV sankcijas ietekmē pat Ščerbatihu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Žurnāla "Kas Jauns" rīcībā nonākušas ziņas, ka jau drīzumā pārstās darboties viena no vadošajām svarcelšanas skolām Eiropā, jo pēc ASV piemērotajām sankcijām Ventspils mēram Aivaram Lembergam „nogriezts” finansējums arī Ventspils sporta namam "Centrs", kā paspārnē trenējas un dzīvo šobrīd labākie Latvijas svarcēlāji, teikts J.Vaidakova sagatavotajā publikācijā žurnālā "Kas jauns".

Šobrīd Ventspils sporta namā "Centrs" paspārnē trenējas un dzīvo labākie Latvijas svarcēlāji- Rebeka Koha, Ritvars Suharevs, Artūra Plēsnieks.

„Ļoti slikti cilvēki iedeva mums māju, bet ļoti labi cilvēki to atņēma! Lūk, tāda mums šobrīd ir situācija,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" ironizē viens no svarcelšanas centra treneriem Viktors Ščerbatihs un paskaidro: „Nu, kā - visi saka, ka Lembergs ir sliktais. Taču Ventspils pašvaldība bija tā, kas uzcēla sporta namu, ierīkoja internātu jaunajiem sportistiem, izveidoja svarcelšanas centru, kur bez maksas trenējās bērni no visas Latvijas - viņiem tika nodrošināta dzīvošana, ēšana, blakus bija skola. Kad sākās visas tās problēmas ar sankcijām, valsts „pie dziesmas” paņēma arī Ventspils pašvaldību - pārskatīja visus tās finansiālos izdevumus un pateica, ka sporta attīstībai tādu naudu dot nedrīkst! Un sākās šovs," teikto citē medijs.

"Ja valsts, piemēram, Svarcelšanas federācijai piešķirtu kaut 100 000 eiro, tad šo svarcelšanas bāzi un internātu kaut kā vēl varētu uzturēt, taču federācijai papildus piešķirti tikai 10 tūkstoši! Atņēma 300, bet vietā iedeva desmit!" sarunā neslēp Ščerbatihs.

Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents ir satraukts, ka tādējādi pamatīgi apdraudēta svarcēlāju pienācīga sagatavošana šovasar gaidāmajām Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Tikmēr Ventspils Sporta skolas “Spars” direktore Solvita Pleinica uzsver pretējo: "Ventspils Sporta skola "Spars" ikdienā nodrošina Augstas klases sportistu sagatavošanas centra darbību. Ventspilī jau vairākus gadus darbojas sporta internāts ar kopējo finansējumu 2019. gadā - 270 tūkst. eiro, t.sk. 135 tūkst. eiro piešķīra Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un 135 tūkst. eiro pašvaldība. Internāta darbībai 2020. gadā Ventspils pilsētas pašvaldība ir piešķīrusi finansējumu 135 tūkst. eiro. Savukārt IZM 2020. gada janvārī finansējumu nav piešķīrusi un oficiāli nav arī informējusi pašvaldību, cik liels valsts finansējums augstas klases sporta sagatavošanas centram būs 2020. gadā. Neoficiāli IZM paudusi, ka līdzfinansējums būs 108 tūkst jeb par 27 tūkst. mazāk, nekā 2019. gadā. Šāda bezatbildīga IZM rīcība rada pamatotu satraukumu svarcelšanas trenerim Ščerbatiham un viņa audzēkņiem. Viktors Ščerbatihs kļūdās, finansējuma kavējumu no IZM puses sporta internātam saistot ar ASV sankcijām. Turklāt un vēl jo vairāk - saistību ar sankcijām apgāž arī fakts, ka šis nav pirmais gads, kad tiek kavēts IZM finansējums. Varam apgalvot, ka augstas klases sportistu sagatavošanas centrs šobrīd turpina darboties un sportisti trenējas vai atrodas mācību treniņu nometnēs atbilstoši plānotam grafikam. Šajā centrā darbojas 18 sportisti - svarcelšanā (8), vieglatlētikā (6) un šorttrekā (4).

Avots: žurnāls "Kas jauns"