Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Gulbis, Sevastova un Ostapenko uzsāk cīņu sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā

© AFP/SCANPIX/LETA

Visi trīs vadošie Latvijas tenisisti Ernests Gulbis, Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko šonakt uzsāks dalību sezonas pirmajās "Grand Slam" turnīrā, kas kā ierasts norisinās Austrālijā.

Paredzams, ka pirmais laukumā dosies Gulbis (ATP 258.), kura duelis "1573" kortā varētu sākties otrdien ap plkst.4 rītā pēc Latvijas laika.

Ņemot vērā, ka pirmdien lietavu dēļ vairākas spēles tika pārtrauktas, paredzams, ka sacensību turpmākajā kalendārā tiks veiktas vairākas izmaiņas, jo sportistiem otrdien vēl nāksies pabeigt iesāktos mačus.

Gulbis iepriekš pārvarēja Austrālijas atklātā čempionāta kvalifikāciju un pamatturnīrā viņam pretim stāsies talantīgais kanādietis Fēlikss Ožjē-Aljasims (ATP 22.), kuram piešķirts 20.numurs.

Latvijas vadošajam tenisistam šis būs jau desmitais "Grand Slam" turnīrs Austrālijā. Vislabāk viņām veicās 2009. un 2014.gadā, kad izdevās aizkļūt līdz otrajai kārtai, bet visās iepriekšējās reizēs, viņš zaudējumu cieta jau pirmajā duelī.

Gulbis šo sezonu iesāka visai daudzsološi, jo Numea "Challenger" turnīrā pa seniem laikiem izdevās izcīnīt divas uzvaras pēc kārtas, bet trešo kārtu jeb astotdaļfinālu, tenisists nepārvarēja. Nākamās sacensības Gulbim sekoja Austrālijā, kur "Grand Slam" turnīra kvalifikācijā izdevās izcīnīt trīs uzvaras.

Vadošais valsts tenisists šosezon izcīnījis jau piecas uzvaras, kas ir par vienu mazāk nekā pērn visas sezonas laikā. Gulbis 2019.gada sezonā piedalījās 29 turnīros, bet tikai divos viņš aizvadīja vairāk nekā divus mačus. Visvairāk - četras spēles - Gulbis aizvadīja februārī Roterdamas "ATP World Tour 500" turnīrā. Gulbis aizvadītajā sezonā uzvaru izcīnīja sešos dueļos, kopumā aizvadot 23 mačus.

Tikmēr 19 gadus vecais Ožjē-Aljasims šosezon palīdzēja Kanādas izlasei vēsturē pirmajā "ATP Cup" aizspēlēties līdz ceturtdaļfinālam, kurā nācās atzīt Serbijas pārākumu. Savu pirmo individuālo šīs sezonas turnīru viņš aizvadīja Aidelaidā, pusfinālā ar 6-7 (5:7), 7:6 (9:7), 4-6 piekāpjoties Andrejam Rubļevam, kurš vēlāk arī tika kronēts par šo sacensību uzvarētāju.

Jaunais kanādietis iepriekš karjerā Austrālijas "Grand Slam" turnīrā vēl nav spēlējis.

Abi tenisisti iepriekš tikušies vienu reizi, kas notika pērnā gada jūnijā Štugartē. Šajā cīņā Ožjē-Aljasims ar 7-5, 6-3 bija pārāks.

Savukārt aptuveni stundu vēlāk piektajā kortā cīņu uzsāks Ostapenko (WTA 45.), kura cīnīsies ar vienu no kvalifikācijas uzvarētājām Ludmilu Samsonovu no Krievijas (WTA 136.).

Latvijas otrajai raketei sezonas pirmais turnīrs bija paredzēts Oklendā, taču neilgi pirms dalības tajā, viņa saņēma sēru vēsti. Mūžībā devās sportistes tēvs, kā rezultātā Ostapenko atsauca dalību no turnīra un uz pāris dienām atgriezās Latvijā.

Ostapenko aizvadītajā gadā vislabāk veicās sezonas nogalē, kad izdevās iekļūt divos finālos, pēdējā no tiem izcīnot trofeju Luksemburgā. Kopumā viņa kortos izgāja 54 reizes, uzvaras un zaudējumu dalot uz pusēm.

Šogad Ostapenko Austrālijas atklātajā čempionātā piedalīsies jau ceturto reizi karjerā. Iepriekšējos divos gados viņa apstājās trešajā kārtā, kas līdz šim arī ir viņas labākais sasniegums.

Tikmēr Samsonova šosezon aizvadījusi piecus mačus, no kuriem četros izdevies uzvarēt. Tiesa, pirmās trīs cīņas viņai bija Brisbenas "Premier" turnīra kvalifikācijā, pēc kuras pamatturnīra otrajā kārtā ar 3-6, 2-6 nācās piekāpties planētas septītajai raketei Petrai Kvitovai no Čehijas.

Samsonovai šī būs debija sezonas pirmajā "Grand Slam". Tāpat viņa pirmo reizi karjerā spēlēs pret Ostapenko.

Visbeidzot ap plkst.5.30 pēc Latvijas laika pēc kārtas trešajā mačā laukumā dosies Sevastova (WTA 32.).

Latvijas sportiste savu šīs sezonas pirmo "Grand Slam" turnīru aizvadīs kā izsētā tenisiste. Viņai piešķirts 31.numurs, bet pirmajā kārtā jātiekas ar mājinieci Alju Tomļanoviču (WTA 52.).

Sevastovai šī sezona nav iesākusies visai veiksmīgi, jo pirmajos divos turnīros viņa piedzīvoja zaudējumu jau pirmajā kārtā. WTA rangam "sāpīgāks" bija Brisbenas "Premier" turnīrs, kurā pērn izdevās iekļūt ceturtdaļfinālā un izcīnīt 100 ranga punktus. Tie gan nu jau ir zaudēti, kā rezultātā no sezonas sākuma pozīcijas (WTA 27.), viņa noslīdējusi līdz 32.vietai.

Liepājniece aizvadītajā sezonā savu vienīgo titulu ieguva Latvijā notikušajā Jūrmalas "International" turnīrā, gadu noslēdzot ar 29 uzvarām 51 duelī.

Austrālijas atklātajā čempionātā Sevastova šogad spēlēs jau septīto reizi. Pērn viņai izdevās atkārtot savas karjeras labāko sniegumu šajās sacensībās, iekļūstot ceturtajā kārtā, par ko viņa nopelnīja 240 WTA ranga punktus.

Austrālijas sportiste šosezon piedalījusies tikai vienā turnīrā, Brisbenas "Premier" sacensībās izstājoties otrajā kārtā, jo nācās piekāpties spēcīgajai čehietei Karolīnai Plīškovai. Pērn tenisiste finālā spēlēja tikai Taizemē "International" raudzes turnīrā, pie tituliem netiekot.

Šī austrālietei būs jau trešā reize šajā turnīrā, bet nevienā no iepriekšējām divām, viņai nav izdevies pārvarēt pirmo kārtu.

Abas sportistes iepriekš karjerā tikušās divas reizes - 2018. un 2019.gadā Maljorkas "International" turnīrā. Abās tikšanās reizēs pārāka bija Sevastova.

Turnīrā ar pirmo numuru izlikta pērnās sezonas labākā tenisiste Ešlija Bārtija, savukārt vīriešu konkurencē pirmais numurs piešķirts spānim Rafaelam Nadalam.

Austrālijas atklātais čempionāts norisināsies no 20.janvāra līdz 2.februārim. Turnīra kopējais balvu fonds ir 20,4 miljoni eiro.