Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Ar ko izceļas mūsējie pasaules spēcīgākajās līgās NHL un NBA

TRĪS GADI. Anžejs Pasečņiks kļuvis par ceturto latviešu spēlētāju NBA šajā sezonā, kurš ticis pie pilnvērtīga līguma © REUTERS/SCANPIX/LETA

Savu sporta veidu pasaules spēcīgākajās līgās NHL un NBA šogad piestājuši astoņi latvieši (pa četriem katrā no līgām), un reizēm pat ir grūti izsekot visu mūsējo gaitām. It īpaši aizvadītās nedēļas nogalē, kad teju ikviens no laukumā izgājušajiem latviešiem izcēlās ar kaut ko pozitīvu.

Trīs gadi

Jau kādu laiku pasaules spēcīgākajā basketbola līgā ir pierakstījušies četri mūsējie, taču vienam no viņiem šis pieraksts bija daļējs - šodien viņš ir, bet rīt jau aizsūtīts kaut kur tālāk no NBA. Runa ir par Vašingtonas

Wizards sistēmā esošo Anžeju Pasečņiku, kurš uz NBA no G līgas tika izsaukts tikai tamdēļ, ka Wizards tobrīd atgādināja lazareti, nevis pilnvērtīgi funkcionējošu komandu. Izsaukuma brīdī Pasečņikam bija divvirzienu līgums, kurš tā brīža situācijā nozīmēja to, ka viņa spēlēšana NBA būs stipri nosacīta. Līgā ir tik daudz noteikumu, kuri reglamentē spēlētāju atrašanos komandā, ka visiem nav iespējams izsekot līdzi. Pasečņika gadījumā īsumā darbojās šāds likums - NBA komandā ar divvirzienu līgumu var būt noteikts skaits spēlētāju un arī tad tikai 45 dienas. Pasečņiks Wizards apritē nonāca pagājušā gada decembra vidū, un, laikam ritot, savainotajiem spēlētājiem neatgriežoties sastāvā tik ātri, arvien aktuālāks kļuva jautājums par latvieša turpmāko likteni šajā līgā. Lai arī līdz 45 dienu termiņam vēl bija atlikusi kāda rezervīte, tik un tā agri vai vēlu šis termiņš beigsies un Pasečņikam būs jāpošas atpakaļ uz G līgu, taču notikumi attīstījās pavisam savādāk un Anžejam noteikti labvēlīgāk.

Vēl pagājušās nedēļas viducī parādījās neoficiāla informācija par to, ka Wizards ir gatava slēgt pilnvērtīgu līgumu ar latviešu centru uz ilgāku laika posmu, kas nozīmēja, ka Pasečņiks ir izturējis tā saukto pārbaudes laiku, bet, lai noslēgtu ar Anžeju līgumu, vajadzēja atrast kādu, kuru atskaitīt. Raug, sastāvā drīkst būt tikai 15 spēlētāju ar vienvirziena līgumiem, un tieši tik daudz šādu spēlētāju Wizards sastāvā jau bija. Ja reiz bija doma parakstīt ar Pasečņiku, tad kādam ir jāpasaka paldies. Tā arī notika - komandā vairs nav 32 gadus vecā Sīdžeja Mailza, kurš ir savainots un šogad vairs tāpat nebūtu spēlētājs. Notikumus steidzināja arī ierobežotais laiks, jo līdz 15. janvārim atļauts divvirziena līgumus pārslēgt par pilnvērtīgiem līgumiem. Kā jau tajā zemē, ko sauc par ASV, pieņemts, slēdzot līgumu ar Pasečņiku, komandas priekšstāvji nebeidza bārstīt komplimentus par latvieša darba tikumu, par centību un visu pārējo, un, ka tieši šāds spēlētājs viņiem ir vajadzīgs. Visa Pasečņika slavēšana beidzās ar trīs gadu līgumu par pagaidām vēl nezināmu summu. Tiek lēsts, ka kādi trīs līdz pieci miljoni būs. Par visiem trim gadiem.

Pirms līguma parakstīšanas Pasečņiks NBA paspēja aizvadīt trīspadsmit spēļu, kurās vidēji ik mačā tika gūti 8,2 punkti un izcīnītas 6,2 atlēkušās bumbas. Nav slikti debitantam. Arī spēles laiks bija pieklājīgs. Jau debijas mačā pret Čikāgas Bulls 27:33 minūtes, bet 8. janvārī pret Orlando Magic pat 35:04. Tikai vienā spēlē bija izteikti mazāk par 20 minūtēm (13:50 pret Toronto Raptors). Ar šādu fonu tika sagaidīta svētdienas vakara agrā spēle pret Jūtas Jazz. Varēja šķist, ka, saliekot kopā vidējos rādītājus un pavisam svaigo līgumu, pret Jazz Pasečņikam būs iespēja jau ar pirmo reizi apliecināt komandas izvēli parakstīt ar viņu pilnvērtīgu līgumu, taču ar amerikāņiem ir līdzīgi kā ar krieviem - viņu darbībās loģiku ir grūti atrast. Tas, ka Pasečņiks minētajā spēlē nebija starta piecniekā, ir tikai normāli. Nebija arī Dāvja Bertāna. Pasečņiks laukumā neparādījās arī otrajā ceturtdaļā, arī trešajā ne, bet no rezervistu soliņa tika piecelts vien ceturtās ievadā. Galīgi auksts un tikai uz divām minūtēm. Kur loģika? Ne dēļ Pasečņika mazajām spēles minūtēm Wizards zaudēja Jūtai (116:127). Acīmredzot bez vainas vainīgs bija centrs Tomass Braients, kurš savainojuma dēļ nebija spēlējis kopš novembra...

Pirmais

Jaunas un nebijušas emocijas NHL piedzīvojis un pārdzīvojis šā brīža Kolumbusas Blue Jackets pirmais vārtsargs Elvis Merzļikins. Izbraukuma spēlē pret Vegasas Golden Knight viņš paveica to, par ko sapņo ikviens vārtsargs ikvienā līgā - izcīnīja sauso uzvaru. Tā bija komandas ceturtā izbraukuma spēle pēc kārtas, un visās Kolumbusas vārtos stājās Merzļikins. Lai izcīnītu savu pirmo sauso uzvaru, Merzļikinam bija jāaizvada 17 spēļu un zīmīgajā mačā jāatvaira 27 metienus. No četriem NHL spēlējušajiem latviešu vārtsargiem Elvis ir trešais, kurš kādā no spēlēm palicis sauss. Vienīgais, kurš palicis bez šādām spēlēm, ir Kristers Gudļevskis, taču viņam tikt pie šādas uzvaras liedza ļoti īsā karjera šajā līgā (tikai trīs spēles).

Neapšaubāms rekordists sauso uzvaru ziņā ir Artūrs Irbe, kuram līdz savai pilnvērtīgajai pirmajai sausajai uzvarai bija jāgaida desmit spēļu. Teorētiski Irbem pirmā sausā uzvara bija jau karjeras sestajā mačā 1991. gada 26. novembrī pret Vankūveras Canucks, taču Irbes spēles laiks bija tikai 25:27 minūtes. Lai arī Sharks uzvarēja (4:1), lai arī Irbe atvairīja visus 19 metienus, par pilnvērtīgu sauso uzvaru šī spēle netiek uzskatīta. Toties 1992. gada 17. novembrī karjeras desmitajā spēlē Sharks pieveic Losandželosas Kings ar 6:0, un šajā uzvarā liela loma ir tieši Irbem, kurš atvairīja visus 39 metienus.

Vēl ātrāk pie savas pirmās sausās uzvaras tika Pēteris Skudra. Viņa pirmajai sausajai uzvarai ir kāda līdzība ar Irbes pirmo neoficiālo sauso panākumu. 1997. gada 29. decembrī Pitsburgas Penguins ar 5:1 pieveica Ņujorkas Islanders. Taču vienīgie zaudētie vārti bija pirmajā periodā, kad pingvīnu vārtos stāvēja Toms Barasso. Sākot ar otro trešdaļu, viņu nomainīja Skudra, un viņš atvairīja visus 12 metienus. Laukumā pavadītās 40 minūtes ir pietiekami spēcīgs arguments, lai šī uzvara tiktu novērtēta kā sausā. Skudra to izcīnīja savas karjeras septītajā mačā, bet visā karjerā viņam sešas sausās uzvaras.

Girgensonam astoņi

Skrējienu pēc play-off turpina Bufalo Sabres un tajā spēlējošais Zemgus Girgensons. Piedzīvojusi divus zaudējumus pēc kārtas un jau krietni atpaliekot no konferences astotās vietas, Sabres piestāja pie šobrīd vājākās līgas komandas Detroitas Red Wings. Tā bija spēle, kurā noteikti bija jāpaņem savi divi punkti. Pat neskatoties uz to, ka kādreiz draudīgā Red Wings šo maču sagaidīja ar izcīnītām divām uzvarām pēc kārtas. Sabres šo spēli uzvarēja ar 5:1, un savs nopelns pienākas arī Girgensonam, kurš, spēlējot mazākumā, aizskrēja izgājienā viens pret vienu un nokārtoja komandas trešo vārtu guvumu spēlē. Pašam Girgensonam šī bija otrā spēle pēc kārtas ar gūtiem vārtiem, kā arī astotie šajā sezonā. Astoņus vārtus Zemgus guva arī savā debijas 2013./14. gada sezonā. Šogad Girgensons 46 spēlēs ir sakrājis 12 punktu (8+4), taču ir maz ticams, ka viņam šajā sezonā izdosies kaut pietuvoties 2014./15. gada sezonas cipariem, kad viņš 61 spēlē tika pie 30 punktiem (15+15)... Vārtu guvums mazākumā Zemgum bija septītais karjerā un pirmais kopš 2017./18. gada sezonas. Pats par sevi saprotams, ka starp visiem NHL spēlējušajiem latviešiem nevienam tik daudz vārtu mazākumā nav. Piecus šādus vārtus savulaik guva Kārlis Skrastiņš, bet vēl par vienu mazāk arī Sandis Ozoliņš. No šobrīd šajā līgā spēlējošajiem vēl ar mazākuma golu atzīmējies Teodors Bļugers.

Bļugera zvaigzne

Ja Merzļikins izcīnīja savu pirmo sauso uzvaru karjerā, ja Paseč-ņiks tika pie jauna līguma, bet Girgensons izcēlās ar mazākuma vārtiem, tad latviešu nedēļas nogales panākumu listi noslēdz Pitsburgas Penguins uzbrucējs Teodors Bļugers. Pēcspēles metienos uzvarētajā mačā pret Arizonas Coyotes Latvijas izlases uzbrucējs tika atzīts par spēles lielāko spīdekli, un to viņš nopelnīja ar realizēto uzvaras vērto pēcspēles metienu. Ja pārējo latviešu pārstāvēto komandu liktenis Stenlija kausa izcīņas kontekstā ir miglā tīts, tad pingvīniem šis bija trešais panākums pēc kārtas un stabila trešā vieta Austrumu konferencē.