Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Sports

Izcili sasniegumi, vai būs naudas balvas

© facebook/ Diāna Dadzīte

Pēc Latvijas paralimpisko sportistu lieliskajiem startiem Pasaules čempionātā paravieglatlētikā Dubaijā – Aigars Apinis izcīnīja zelta medaļu diska mešanā, bet Diāna Dadzīte zelta godalgu šķēpmešanā – sabiedrībā raisās diskusija par to, vai un kādas prēmijas varēs saņemt abi sportisti. Lai arī kārtība, kādā piešķiramas šīs naudas balvas, paredz prēmiju par izciliem sasniegumiem arī paralimpiskiem sportistiem, nereti tieši paralimpiskā sporta dalībnieku izcilība tiek apšaubīta.

Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte sarunā ar Neatkarīgo norāda, ka paralimpiskie sportisti savas prēmijas izmanto gada vai vairāku gadu treniņu nodrošināšanai, jo sportista alga ir minimālās mēnešalgas apmērā.

Saskaņā ar kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, par pasaules čempionātos iegūto pirmo vietu naudas prēmija tiek piešķirta līdz 28 458 eiro, bet par pirmo vietu Eiropas čempionātā - līdz 14 229 eiro. Tas nozīmē, ka par šā gada Pasaules čempionātā paravieglatlētikā gūto zeltu abi sportisti varētu pretendēt uz valsts naudas balvām 28 458 eiro apmērā katrs.

Komitejas vadītāja D. Dadzīte Neatkarīgajai stāsta, ka naudas balvu piešķiršanu patiešām reglamentē šī kārtība, bet saistībā ar šā gada pasaules čempionātu paravieglatlētikā ir viena nianse, kuras dēļ mūsu godalgotie sportisti varētu pie prēmijām, iespējams, netikt. «Paravieglatlētikas sacensības šogad notiek novembrī, sportisti tām ļoti ilgi ir gatavojušies, un par to liecina arī izcīnītās medaļas, tātad teorētiski par šā gada sacensībām viņi būtu tiesīgi saņemt arī naudas balvas,» stāsta Daiga Dadzīte, «tomēr, visticamāk, šāds lēmums par prēmiju varētu sekot tikai nākamgad, un tas nozīmē, ka gadījumā, ja mūsu izcilākie sportisti, kas pašlaik savās disciplīnās ir labākie pasaulē, izcīnītu godalgotu vietu nākamajā gadā paredzētajās Tokijas paralimpiskajās spēlēs vai arī nākamā gada Eiropas čempionātā, tad šo prēmiju par šā gada Pasaules čempionātu viņi saņemt nevarētu.» Patiešām, kārtība nosaka: ja sportistam kalendāra gadā ir vairāki sasniegumi, naudas balvu piešķir tikai par vienu no sasniegumiem. «Iedomāsimies, ka Aigars Apinis izcīna medaļu Tokijā, tad viņš varētu saņemt naudas balvu tikai par to, jo tas ir augstākais sasniegums, bet šādu ierobežojumu dēļ nevarētu saņemt par iepriekšējiem sasniegumiem,» saka Daiga Dadzīte.

Saruna par naudas prēmijām paralimpiskajiem sportistiem ir būtiska, jo šīs prēmijas faktiski ir nevis balvas, bet finansējums treniņiem un rehabilitācijai. Diāna Dadzīte trenējas Vācijā un naudu saviem treniņiem vieglatlētikā viņa nopelna, spēlējot Vācijas ratiņbasketbola komandā. Treniņi mēnesī izmaksā aptuveni 1000 eiro. Savukārt kā paralimpiskā sportiste viņa saņem minimālo algu. «Visas prēmijas, ko nopelna paralimpieši, tiek izmantotas turpmākiem treniņiem,» saka Daiga Dadzīte, «ja paralimpiešiem būtu adekvāts finansējums treniņu procesam, treneriem, fizioterapeitiem, sportisti par prēmijām nesatrauktos.» Daiga Dadzīte Neatkarīgajai norādīja, ka pēc čempionāta viņa vērsīsies Izglītības un zinātnes ministrijā ar lūgumu izskatīt iespēju apbalvot sportistus vēl šogad.