Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Futbola klubs RFS uzvar "Jelgavu" un izcīna pirmo Latvijas kausa trofeju

© Vladislavs Proškins/F64

Futbola klubs RFS sestdien "Viensviens" Latvijas kausa futbolā finālā tikai papildlaikā izrāva uzvaru pret "Jelgavu", izcīnot savu pirmo valsts kausu kluba pastāvēšanas vēsturē.

"Jelgava" mājās ar rezultātu 2:3 (0:2) papildlaikā zaudēja RFS, nespējot izcīnīt savu piekto titulu Latvijas kausā. Tāpat zaudējums kausa finālā liegs jelgavniekiem piedalīties nākamā gada UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā.

Ar precīziem raidījumiem viesu rindās izcēlās Darko Lemajičs, Aleksandrs Solovejs un Tomāšs Šimkovičs, bet "Jelgavas" komandā vārtus guva Ivo Minkevičs un Daniils Hvoinickis.

Jelgavnieki pie labas vārtu gūšanas iespējas tika jau pašā mača sākumā, kad bija iespēja izpildīt brīvsitienu, taču soda laukumā centrēto bumbu vārtu tīklā nespēja novirzīt Maksims Marusičs. Par neizmantoto iespēju mājinieki tika sodīti jau sestajā minūtē. Pēc izpildīta stūra sitiena Solovjovs soda laukumā skāra bumbu, bet tā pa ceļam līdz vārtiem atsitās pret rīdzinieku aizsargu un ielidoja vārtos.

Turpinājumā rīdzinieki nemazināja spēles tempu un visai regulāri centās pārspēt Vladislavu Kurakinu, tomēr neveiksmīgi. 15.minūtē RFS izpildīja brīvsitienu, kas gan bija neveiksmīgs, bet mājinieki turpināja spēlēt diezgan nedisciplinētu spēli, vairākkārt paklupinot pretiniekus. 29.minūtē jelgavniekiem bija vēl viena iespēja izpildīt brīvsitienu no aptuveni 18 metriem, tomēr Igora Kozlova raidījumu kreisajā apakšējā vārtu stūrī atsita Kaspars Ikstens.

Puslaika kompensācijas pirmajā minūtē soda laukumā pie pretinieku vārtiem divcīņā iesaistījās Lemajičs. Rīdzinieki pēc izpildīta stūra sitiena drīz vien bumbu teju no mīnuss leņķa nogādāja pie Lemajiča, kurš neraugoties uz jelgavnieku pretestību panāca 2:0.

Otrais puslaiks sākās ar jelgavnieku svinībām, jo 52.minūtē stūra sitienu pretinieku vārtos iecentrēja Hvoinickis, kura sitienu izraidīt autā nespēja pie vārtu staba stāvējušais Dāvis Ikaunieks. RFS neveiksmes ar to nebeidzās, jo jau minūti vēlāk tika pārkāpti noteikumi pret mājiniekiem. Brīvsitiens padevās negaidīti veiksmīgs, jo bumbai veicot divus rikošetus, tā soda laukumā nonāca pie Minkeviča, kurš no mazāk nekā piecu metru atzīmes bija nekļūdīgs, izlīdzinot rezultātu.

Spēles 79.minūtē soda laukumā bumbu iespēlēja Andrejs Cigaņiks, bet Takajuki Seto nespēja apstrādāt bumbu, to tverot Kurakinam. Atlikušajā laikā aktīvāki bija viesi, tomēr tas rezultātu nedeva. 89.minūtē divus bīstamus sitienus no tuvas distances izdarīja jelgavnieki, taču Ikstens lēcienā atvairīja pirmo raidījumu, bet atkārtots sitiens problēmas nesagādāja, nosargājot viesu vārtus neskartus. Spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti, tāpēc uzvarētājs bija jānoskaidro papildlaikā vai "pendelēs".

Pirmajā papildlaikā abas komandas ilgi nespēja izveidot neko ievērības cienīgu pie pretinieku vārtiem, līdz 102.minūtē pēc izmesta auta soda laukumā pie bumbas nepieskatīts tika Šimkovičs, kurš ar spēcīgu raidījumu no nelielas distances izvirzīja vadībā viesus. Pirmā papildlaika pēdējā minūtē otro dzelteno kartīti par pretinieka turēšanu nopelnīja mājinieku kapteinis Džeremijs Fernandess, atstājot savu komandu desmit vīru sastāvā.

Otrajā papildlaikā RFS piederēja pārsvars, rīdziniekiem pacietīgi mēģinot izveidot vēl kādu vārtu gūšanas iespēju, tomēr neveiksmīgi. Tas gan neapbēdināja galvaspilsētas klubu, kas pēc 120 nospēlētām minūtēm pirmo reizi vēsturē izcīnīja Latvijas kausu futbolā.

Abām komandām šim mačam bija augsta likme. "Jelgava" uzvaras gadījumā nodrošinātu vietu nākamās sezonas UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā, bet RFS komandai šī bija cīņa par pirmo titulu kluba vēsturē. Rīdzinieki ar sudraba medaļām Latvijas čempionātā jau nodrošinājuši vietu Eirokausos, bet jelgavnieki šobrīd ir septītie un Vecā kontinenta otram prestižākajam turnīram nevar kvalificēties caur virslīgu.

Abas komandas šajā sezonā aizvadījušas četras savstarpējās virslīgas spēles. Abos mačos galvaspilsētā uzvarēja RFS, bet cīņās Zemgalē tika fiksēts neizšķirts.

"Jelgavas" futbolisti Latvijas kausa trofeju virs galvas cēluši četras reizes - 2010., 2014., 2015. un 2016.gadā. Pēdējo no šīm trofejām "Jelgavas" sastāvā izcīnīja trīs futbolisti, kuri šobrīd ir RFS rindās - vārtsargs Kaspars Ikstens, pussargs Gļebs Kļuškins un aizsargs Vladislavs Sorokins.

RFS līdz finālam tika, astotdaļfinālā ar 2:1 pārspējot "Valmiera Glass/ViA, ceturtdaļfinālā ar tādu pašu rezultātu - "Liepāju", bet pusfinālā ar 3:1 tika pieveikta "Riga", pirmoreiz komandas vēsturē iekļūstot finālā.

"Jelgava" astotdaļfinālā ar 1:0 uzvarēja "Metta", nākamajā kārtā ar 2:1 - "Daugavpili", bet cīņā par iekļūšanu finālā ar 5:0 sagrāva otrās līgas komandu "Karosta".

Iepriekšējo un vienīgo reizi Latvijas kausa fināls Zemgales Olimpiskā centra stadionā notika 2014.gadā, kad mājiniece "Jelgava" pēcspēles sitienu sērijā pārspēja "Skonto".

Pērn par Latvijas kausa čempioni pirmo reizi vēsturē kļuva "Riga" vienība, kas finālspēlē tikai pēcspēles sitienu sērijā pārspēja "Ventspili".

Latvijas kausa izcīņas vēsturē kopš 1936.gada pie prestižās trofejas tikušas 37 dažādas klubu komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas kausu virs galvas cēlušas 11 dažādas vienības.

Turnīra titulētākā komanda ir vairs neeksistējošā "Skonto", kas no 1992. līdz 2012.gadam turnīrā triumfēja astoņas reizes.

Latvijas kauss futbolā vienā sezonā tika izspēlēts līdz 2008.gadam, bet kopš 2009./10.gada tas tika iesākts iepriekšējā sezonā un pabeigts nākamā gada pavasarī. Līdz ar to ceturtā Latvijas dalībniece Eirokausos tika noskaidrota vien aptuveni mēnesi pirms jaunās UEFA Eiropas līgas sezonas sākuma.