Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Sports

Vai Gorkšs izturēs vēl vienu uzticības balsojumu?

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijas Futbola federācijā 17. oktobrī tiks rīkots nu jau kārtējais kongress šogad, un arī šoreiz sagaidāms svarīgs balsojums, kas ietekmēs Kaspara Gorkša palikšanu prezidenta amatā. Iepriekšējo uzticības balsojumu viņš izturēja gana pārliecinoši, bet šoreiz to izdarīt varētu būt grūtāk, un arī bukmeikeri par ticamāku uzskata iespēju, ka Gorkšs amatu atstās, liecina "Betsafe" bukmeikeru prognozes.

Šoreiz oficiālu iesniegumu par ārkārtas kongresa pieprasīšanu, lai varēt balsot par neuzticības izteikšanu Gorkšam, parakstīja vairāk nekā puse no LFF biedriem. Varētu likties, ka, ja reiz LFF kongresā lēmuma pieņemšanai nepieciešams vienkāršs vairākums, tad šeit viss skaidrs. Taču kā jau parasti - futbola federācijas lietās īsti nekas nav skaidrs.

Šoreiz Gorkšam iebildumi izteikti par tiesnešu sistēmas nesakārtošanu, finansiālo pārskatu problēmām, kā arī strādāšanu bez valdes apstiprināta ģenerālsekretāra. Par šīs vietas izpildītāju Gorkšs iecēlis Mareku Gruškeviču, un vairāki LFF biedri uzskata, ka Gorkšs vairs nemaz necenšas atrast jaunu ģenerālsekretāra kandidātu. Parakstus par kongresa sasaukšanu sniedza 69 LFF biedri, un jāievēro, ka tas ir tieši nepieciešamais minimums pozitīvam balsojumam, proti, LFF ir 137 biedri.

LFF vēsturē gan nav nemaz tik bieži gadījumi, kad uz kongresu ierodas visi biedri, tāpēc nepieciešamo balsu skaits kļūs pilnībā skaidrs tikai ceturtdien. Tāpat jānorāda, ka iesnieguma parakstīšana LFF biedriem neuzliek nekādu pienākumu arī balsojumā izteikt līdzīgu viedokli, turklāt, ja iesniegumu varēja vairāku biedru vārdā varēja parakstīt viena persona, kongresā katram biedram jāsūta savs atsevišķs pārstāvis.

Tas nenozīmē, ka Gorkša uzsāktā pārmaiņu ēra nav briesmās. Arī bukmeikeru prognozes liecina, ka ticamākais iznākums ir Gorkša opozīcijas uzvara un bijušā Latvijas izlases kapteiņa aiziešana no amata. Šāda iespēja tiek novērtēta ar koeficientu 1.51, kamēr viņa palikšana prezidenta amatā vismaz līdz oktobra beigām saņēmusi koeficientu 2.40.

Gorkšam noteikti par sliktu runā arī Latvijas izlases rezultāti viņa vadības laikā, turklāt jāatminas, ka Gorkšs uzņēmās personīgu atbildību par ļoti neveiksmīgi strādājošā galvenā trenera Slavišas Stojanoviča nolīgšanu. Gorkšs vairākkārt ir paudis, ka viņam savā jaunajā darbā jācīnās ar pagātni pārāk mīlošām personām un destruktīvi noskaņotu opozīciju, kuras pārstāvji lielā skaitā ir arī LFF valdē. Tieši pirms kongresa Gorkšs sasauca valdes sēdi, kurā ziņoja par uzietām dīvainībām iepriekšējās LFF vadības līgumu slēgšanā.

Jāpiemin arī tas, ka pavisam drīz pēc Gorkša galvenā opozicionāra LTFA prezidenta Vadima Ļašenko noorganizētajiem 69 parakstiem (viņa paša vārda tur nebija, bet vai kādam tiešām šaubas par viņa dalību šajā pasākumā) uzradās citi iesniegumi ar 20 parakstiem, kuros notika vēršanās pret trim LFF valdes locekļiem. Šeit savukārt tiek piesaukts valdes balsojums par leģionāru limita palielināšanu Virslīgā, ko daudzi LFF biedri uzskata par īslaicīgu izpatikšanu Virslīgas lielākajiem klubiem. Gorkšs par šo lēmumu balsoja pret, attiecīgi var cerēt uz atbalstu vismaz šajā ziņā.

Interesanti būs arī vērot, kā izskatīsies kongress bez iepriekšējā ģenerālsekretāra Edgara Pukinska, kurš prata ar mierīgu seju uzklausīt visas opozīcijas apsūdzības un pat uz tiešiem apvainojumiem atbildēja ar kongresa darba kārtībā paredzēto protokolu. Vai tas tikpat labi izdosies Gorkšam un - vēl jo svarīgāk - Gruškevičam? Tas ir labs jautājums brīdī, kad viņiem abiem nepieciešams pārliecināt vismaz dažus LFF biedrus par viedokļa maiņu.