Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Svelmainajā maratona distancē uzvar kenijiete Čepngetiča

© EPA/ SCANPIX/ LETA

Svelmainajā pasaules čempionāta maratona distancē ātrākā bija kenijiete Rūta Čepngetiča, izcīnot savu pirmo zelta godalgu šajās sacensībās.

Sacensību laikā gaisa temperatūra bija aptuveni +33 grādi, bet gaisa mitrums sasniedza 70% atzīmi, tādējādi finišu nesasniedza vairākas potenciālās līderes. Kopumā no sacensībām izstājās 30 sportistes, finišu sasniedzot vien 40 skrējējām.

Kenijiete aptuveni 42 kilometrus garo distanci noskrēja divās stundās 32 minūtēs un 43 sekundēs. Zīmīgi, ka distances vidū izstājās trīs Etiopijas sportistes, kuras visai regulāri cīnās par godalgotām vietām.

Otro vietu ieņēma Roza Čelimo no Bahreinas, kura līderei zaudēja nedaudz vairāk nekā minūti, bet trešo pozīciju izcīnīja namībiete Helalia Johanesa.

Vairākas sportistes, kuras cīņu turpināja, vēlāk piedzīvoja veselības problēmas, tiekot noņemtas no trases. Ugandas skrējēja Lineta Čebeta tika aizvesta ar ātro palīdzību, bet itāliete Sāra Dosena atradās ratiņkrēslā.

"Negaidīju, ka izcīnīšu medaļu tik skarbos apstākļos. "Te bija krietni karstāk nekā Džakartā," teica Čelimo, kura pērn izcīnīja uzvaru Āzijas spēlēs.

Jau pašā sacensību sākumā starp vadošajām sportistēm bija Čepngetiča un Čelimo, kā arī Izraēlu pārstāvošā kenijiete Lona Salpetera, kura gan vēlāk zaudēja tempu, jo vienā no dzeršanas punktiem apstājās, lai paceltu nokritušo pudeli.

Tikmēr potītes traumas dēļ pirms 15 kilometru atzīmes izstājās šogad labi startējusī etiopiete Roza Dereje. Savukārt piecus kilometrus vēlāk izstājās arī viņas tautiete Šūra Demisa, kurai sacensības palika par grūtu karstuma dēļ.

Čepngetiča līdz finišam jau bija iekrājusi nelielu pārsvaru un būtībā ne brīdi neradīja šaubas par uzvaru.

Latvijas sportisti šajā disciplīnā nestartēja.

Pasaules čempionāts līdz 6.oktobrim norisināsies Kataras galvaspilsētā Dohā. Čempionāts notiks desmit dienas, sadalot medaļu komplektus 49 disciplīnās.

Latviju šajās meistarsacīkstēs pārstāvēs 12 sportisti.

Kopš 1993.gada, kad notika ceturtais pasaules čempionāts Vācijā, Latvijas izlase ir piedalījusies visos čempionātos ar vismaz deviņu sportistu līdzdalību. Piedaloties 17 Latvijas izlases sportistiem, Latvija visplašāk pasaules čempionātā tika pārstāvēta 1997.gadā, kad meistarsacīkstes notika Grieķijā.

"Khalifa International" stadiona ietilpība ir 40 000 sēdvietu. Stadionā ir uzstādīta inovatīva un videi draudzīga gaisa dzesēšanas tehnoloģija, kas ļaus regulēt temperatūru ne tikai stadionā, bet arī skatītāju tribīnēs.