Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Graudiņa/Kravčenoka Latvijai atnes Eiropas čempiontitulu pludmales volejbolā

© AP/SCANPIX/LETA

Latvijas pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka sestdien Maskavā izcīnīja uzvaru Eiropas čempionāta finālā, pārspējot Polijas duetu Katažinu Kocjoleku/Kingu Vojtasiku.

Turnīra 20.numurs Graudiņa/Kravčenoka ar 2-0 (22:20, 21:19) pārspēja sacensību ceturto numuru no Polijas - Kocjoleku un Vojtasiku, pretinieces uzvarot otro reizi turnīrā.

Ar vairākām savām kļūdām spēles sākumā latvietes deva pretiniecēm 5:1 pārsvaru, tomēr pēc Kravčenokas netveramas serves starpība bija vien divi punkti - 4:6. Drīz gan latvietēm bija jāprasa pārtraukums, jo rezultāts atkal sāka augt Polijas dueta labā - 6:11. Ar vēl vienu labu Kravčenokas servi Latvijas pāris pietuvojās līdz 12:14. Mirkli vēlāk Latvijas dueta aizsardzības spēlētāja panāca 14:15 pēc teicamas darbības aizsardzībā, pašai rezultatīvi pabeidzot izspēli ar māņu sitienu. Nākamajā izspēlē neizšķirtu varēja panākt Graudiņa, taču viņas sitiens trāpīja autā. Arī pēc 16:17 Graudiņa spēcīgi sita tīklā, bumbai lidojot atpakaļ latviešu laukuma pusē. Neizšķirtu pēc vēl vienas fantastiskas darbības aizsardzībā panāca Kravčenoka - 18:18, taču tūlīt viņas māņu sitiens pa tīkla trosi izripoja autā - 18:20. Tā bija jau kāda trešā epizode setā, kad punktu ar tīkla palīdzību guva Polijas duets. Seta galotne piederēja Graudiņai. Vispirms viņa netverami ieservēja pa Vojtasiku, pēc tam viņa nospēlēja aizsardzībā un iesita uzbrukumā, bet 22:20 Latvijas pāra bloķētāja panāca pēc vēl vienas netveramas serves pa gala līniju.

AP/SCANPIX/LETA

Otro setu ar precīzu māņu sitienu sāka Graudiņa, kura tūlīt bloķēja Vojtasiku pēc neprecīza komandas biedrenes cēliena - 2:0. Nākamos divus punktus guva polietes. Līdzīgā spēlē rezultāts turpināja svārstīties par labu abiem duetiem. Kravčenokai netverami servējot un pēc brīža Graudiņai izceļoties ar bloku, latvietes panāca 15:12. Beidzot tīkls bija Latvijas dueta sabiedrotais, Kocjolekai grūtā situācijā sitot tīklā - 16:13. Pēc nesekmīgas serves uzņemšanas Graudiņai viss varēja sākties no sākuma - 16:16, un pārtraukums Latvijai. Graudiņas bloks, pašai servējot, ļāva panākt 19:17. Vojtasika nobloķēja Graudiņu, un atkal neizšķirts - 19:19. Pēc garas izspēles Kocjoleka pārbakstīja bumbu pāri laukumam, un Graudiņa ar Kravčenoku bija kļuvušas par Eiropas čempionēm - uzvara ar 2-0 (22:20, 21:19).

Latvijas pludmales volejbolistes otro reizi kļuva par Eiropas čempionēm, pirmoreiz 2009.gadā triumfējot Ingunai Minusai ar Inesi Jursoni.

Iepriekš turnīrā Latvijas pāris "play-off" otrajā kārtā jeb astotdaļfinālā ar 2-1 (28:26, 21:23, 15:9) pārspēja grieķietes Vasiliku Arvaniti/Pangiotu Karagkuni, kuras bija izsētas ar 17.numuru. Ceturtdaļfinālā sīvā cīņā ar 2-1 (21:16, 17:21, 15:10) tika uzvarētas vācietes Šantala Laburēra/Sandra Itlingere, kuras bija izliktas ar 12.numuru, bet pusfinālā ar 2-1 (21:19, 19:21, 15:12) - turnīra devītais numurs Liliana Steinere un Elsa Makmilana no Spānijas.

AP/SCANPIX/LETA

Latvijas sieviešu duets apakšgrupā uzvarēja visās trīs spēlēs, tai skaitā pret pretiniecēm finālā ar 2-0 (24:22, 21:18), un tādejādi izslēgšanas turnīru sāka no otrās kārtas jeb astotdaļfināla.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka vīru sacensību izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš cieta zaudējumu, bet Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs neizgāja kortā. Latvijas dueti čempionātu noslēdza dalītā 17.vietā.

Dāmu duets sezonu iesāka ar uzvaru Kontinentālajā kausā, bet Pasaules tūres posmos ne reizi nav izdevies ierindoties augstāk par devīto vietu. Šāda pozīcija tika izcīnīta arī Hamburgā notikušajā pasaules čempionātā.

2017.gadā Eiropas čempionāts norisinājās Jūrmalā, Majoru pludmalē, kur uzvarēja itāļi Daniele Lupo un Paolo Nikolai, kamēr Šmēdiņš un Samoilovs palika otrie. Viņi par Eiropas čempioniem kļuva 2015.gadā Austrijā, bet 2013. un 2014.gadā kaklā arī kāra Eiropas čempionāta sudraba medaļas.

Tāpat Pļaviņš un Šmēdiņš 2010.gadā tika pie Vecā kontinenta bronzas medaļām.

Pērn finālspēlē Šmēdiņš un Samoilovs divos setos piekāpās norvēģiem Kristianam Sērumam un Annešam Mūlam.

Eiropas čempionāts Maskavā noris Lužņiku stadionā un spēles tajā paredzētas līdz svētdienai.