Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvijas U-19 basketbolistes uzvar Pasaules kausa apakšgrupā, pieveicot Mozambikas komandu

© Dāvis Ūlands/F64

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlase otrdien Taizemes pilsētā Bangkokā Pasaules kausa (PK) izcīņas apakšgrupu turnīra pēdējā spēlē ar rezultātu 68:54 (15:21, 17:13, 16:12, 20:8) pārspēja vienaudzes no Mozambikas.

Latvietes apakšgrupā uzvarēja visās trīs spēlēs un astotdaļfinālā tiksies ar vienaudzēm no Mali. Mozambikas izlase ir pērnā gada Āfrikas U-18 vicečempione, bet Mali - čempione.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā ar 21 punktu un 17 atlēkušajām bumbām bija Laura Meldere, bet 16 punkti bija Mārai Motei.

Tikmēr pretiniecēm desmit punkti un 12 bumbas zem groziem bija Šanajai Pinto.

Pretinieces pirmajās minūtēs veica izrāvienu 8:0, kā rezultātā latvietes nonāca iedzinējos ar 2:10. Nespējot apturēt pretinieces cīņā zem groziem, pirmā ceturtdaļa tika zaudēta ar 15:21. Otrajā ceturtdaļā Latvijas basketbolistes ātrāk nekā pretinieces iekrāja piezīmju normu, taču pakāpeniski atspēlējās līdz Māra Mote ar tālmetienu panāca neizšķirtu 26:26. Nepilnas trīs minūtes pirms puslaika beigām Evas Indriķes tālmetiens deva jau vadību ar 29:28, bet spēles pirmās 20 minūtes tika zaudētas ar 32:34.

Trešās ceturtdaļas sākumā latvietes vairākas reizes piespieda pretinieces pārkāpt noteikumus, kā rezultātā panāca sešu punktu pārsvaru (40:34). Šo pārsvaru Mozambikas basketbolistes atspēlēja, bet ceturtdaļas beigās Latvijas jaunās basketbolistes vēlreiz atgriezās vadībā ar sešiem punktiem (48:42). Pirms ceturtās ceturtdaļas Latvija bija vadībā vien ar diviem punktiem, taču turpmākajās desmit minūtēs Āfrikas U-18 vicečempiones guva vien divus punktus, kā rezultātā latvietes panāca drošu vadību un svinēja uzvaru ar rezultātu 68:54.

Pasaules meistarsacīkstes latvietes iesāka ar 65:54 uzvaru pār Kanādas izlasi, bet otrajā duelī ar 74:57 pārspēja Taizemi. Tikmēr Mozambikas basketbolistes vispirms ar 66:39 pārspēja Taizemi, bet pēc tam ar 59:60 piekāpās Kanādai.

A apakšgrupā pirmās ar trim uzvarām trīs spēlēs ir latvietes, viens panākums divos mačos ir Kanādai, vienu uzvaru trīs spēlēs guvusi Mozambija, bet Taizeme cietusi divus zaudējumus.

A apakšgrupas komandām astotdaļfinālā būs jāspēkojas ar B grupas vienībām - Beļģiju, Ķīnu, Mali un Argentīnu.

Sacensību pirmajā posmā komandas aizvadīs pa trim spēlēm grupas turnīrā, noskaidrojot komandu reitingu. Pēc tam sāksies izslēgšanas spēles - astotdaļfināli, ceturtdaļfināli par 1.-8.un 9.-16.vietu, pusfināli un finālspēles.

Latvijas U-19 izlase šajās sacensībās startējusi tikai vienu reizi, kas notika 2017.gadā, kad latvietēm izdevās izcīnīt desmito vietu.

Kopumā pasaules kausos Latvijas izlases startējušas septiņas reizes - četras meitenes, bet trīs puiši. Labākais rezultāts tika sasniegts 2003. un 2017.gadā, kad attiecīgi U-21 puiši un U-17 meitenes ieguva astoto vietu.

Dalību arī šī gada PK izcīņā latvietes nopelnīja pērn, kad Eiropas U-18 čempionātā Latvijas izlase izcīnīja augsto ceturto vietu. Tikmēr puišu U-19 izlase šogad PK ierindojās 12.pozīcijā.

Latvijas valstsvienība pirms gaidāmajām sacensībām Stambulā aizvadīja trīs pārbaudes spēles, visās ciešot zaudējumus. Pirmajā ar 50:54 zaudēts Zviedrijai, turpinājumā ar 49:61 atzīts Turcijas izlases pārākums, bet noslēdzošajā spēlē ar 58:71 ciesta sakāve pret Bulgārijas izlasi. Tomēr izlasei šajās spēlēs nevarēja palīdzēt vairākas spēlētājas, kuras vēl turpināja dalību Eiropas U-18 čempionātā.

Šogad izlasei nevarēs palīdzēt talantīgā Aleksa Gulbe, kas nolēmusi startēt tikai vienās starptautiskajās sacensības. Viņas sniegumu varēs vērot Eiropas U-20 čempionātā, kas norisināsies Čehijas pilsētā Klatovijā no 3. līdz 11.augustam.

Pieredzes bagātākās šajā izlases modelī ir Jete Nulle, Laura Meldere un Māra Mote, kurām šī būs jau trešā PK izcīņa karjerā. Tikmēr pārējām spēlētājām netrūkst pieredzes Eiropas čempionātos, kamēr Mote pat paspējusi piedalīties Eirolīgas spēlēs, bet Meldere un Alise Markova aizvadīto sezonu pavadīja Itālijā.

Tikmēr pirmo reizi izlasi vada Matīss Graudiņš, kuram asistē ilggadējais jauniešu izlašu treneris Ainārs Čukste, kurš jūlija sākumā aizveda Latvijas U-18 basketbolistes līdz Eiropas čempionāta septītajai vietai.

Latvijas U-19 izlases sastāvs dalībai PK:

Nikola Ozola, Jete Nulle, Paula Kļeščova, Betija Rudzīte, Elizabete Zumenta (visas - "TTT Juniores"), Klinta Dambrāne, Eva Indriķe (abas - "TTT Kadetes"), Māra Mote ("TTT Rīga"), Aleksa Purmale, Kristiāna Koltone, Alise Markova (Ankonas "Basket", Itālija), Laura Meldere (Venēcijas "Reyer", Itālija).