Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Sagrāve pret Zviedriju, Latvijai čempionāts beidzies

© f64

Šovakar Rīgā tiek aizvadītas Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm pēdējās divas spēles. Pirmajā astotdaļfinālā Latvija tikās ar Zviedriju un piedzīvoja pelnītu sagrāvi ar 62:77. Zviedrijas izlase jau rīt dodas uz Belgradu lai turpinātu cīņu par olimpisko kvalifikāciju un čempionāta godalgām, bet latvietes var doties atvaļinājumā.

Ja Latvijas izlasei spēlēšana Eiropas čempionātu finālturnīros ir kā ikdiena, tad Zviedrijai nokļūšana starp Eiropas labākajām komandām ir kā svētki. Trīs reizes zviedrietes līdz finālturnīram tika astoņdesmitajos, bet kopš deviņdesmitajiem, kad apritē atgriezās arī latvietes, Zviedrijas basketbolistes līdz čempionātam tikušas vien divas reizes. 2013. gadā 7. vieta, bet 2015. gadā - 14. vieta. Pirms diviem gadiem, kad tika dalītas ceļazīmes uz pasaules čempionātu, zviedrietes palika mājās. Tā kā Zviedrijai Eiropas čempionāti ir neierasta parādība, tad pats par sevi saprotams, ka ne reizi nav spēlēts nedz olimpiskajā turnīā, nedz pasaules čempionātā.

Uz šī augstāk rakstītā fona mazliet dīvainas ir Latvijas un Zviedrijas savstarpējo spēļu attiecības. Daudz spēļu nav, tikai trīs. Tieši ar Zviedrijas izlasi 1993. gada 14. maijā Ārhusā tika aizvadīta pirmā atjaunotās Latvijas izlases oficiālā spēle un toreiz EČ kvalifikācijas turnīru iesākām ar 75:81 zaudējumu. Pēc diviem gadiem, 1995. gada 24. maijā vēlreiz tikāmies kvalifikācijas turnīrā un atkal zaudējām - 59:60. Visbeidzot 2001. gada 18. maijā, atkal kvalifikācijas turnīrā, vēl viens zaudējums - 71:73. Šodien pirmā tikšanās reize finālturnīra ietvaros un kaut kā nesmuki sanāk, ka pret Zviedriju mums ir nulle uzvaru.

Zviedrietes, līdzīgi kā latvietes, grupas turnīrā izcīnīja vienu uzvaru, taču savā apakšgrupā ieņēma otro vietu, kamēr latvietēm šī vienīgā uzvara deva trešo vietu. Zviedrija pirmajā mačā ar 67:51 apspēlēja Melnkalni, bet tad sekoja divi zaudējumi - 64:71 pret Čehiju un 65:71 pret Franciju.

1. ceturtdaļa.

Latvijas izlases starta piecinieks: Dikeulaku, Pulvere, P. Strautmane, Pīlābere, Brumermane.

4:6 (3'). Abas komandas nolemj visu darīt ātri un pagaidām arī ar ciešamu kvalitāti, bet zviedrietēm tas viss tomēr sanāk maķenīt labāk.

8:8 (4'). P.Strautmane iesaistās spēlē, gūst četrus punktus pēc kārtas un līdzsvars panākts.

8:12 (6'). Meļņika knapi pieskaras Zahui, bet ar to pietiek, ka zviedriete tiktu pie trim soda metieniem. Precīzi ir tikai divi, taču kopā tas dod -4.

8:16 (8'). Uzbrukums latvietēm ir paskumjš. Kaut kas jau tiek izveidots, taču viss ar lielām grūtībām, nav viegluma. Toties zviedrietēm viss izskatās kā pēc grāmatas un treniņos labi sagatvots. Rezultātā - astoņi pēc kārtas zaudēti punkti.

8:18 (9'). Pēc minūtes pārtraukuma latvietes divas reizes pēc kārtas nespēj izmest gala autu. Pēc pirmā zaudēti divi punkti, pēc otrā zviedrietes pašas noslinkoja palielināt savu pārsvaru.

14:20 (10'). Līdzk Strautmane un Brumermane sarūpē Latvijai četrus punktus pēc kārtas, pretinieki paņem minūtes pārtraukumu.

14:23 (10'). Rezultāts pēc pirmās ceturtdaļas ir nepatīkams, taču ne pārsteidzošs. Varbūt starpība varēja būt pāris punktus mazāka, taču kopumā Zviedrija vismaz pirmajās 10 minūtēs ir pārāka visās izpausmēs.

2. ceturtdaļa.

16:28 (23'). No starta piecinieka laukumā ir tikai Pulvere un pa šo laiku zviedrietes jau pārsniegušas desmit punktu pārsvaru.

Par to, ka uzbrukums ir nekāds, apzinās arī izlases treneri, kuri otrās ceturtdaļas ievadā pieprasa minūtes pārtraukumu. Ja nav uzbrukuma, tad ir jāstrādā aizsardzībā, taču arī tur ir daudz caurumu.

Viena no čempionāta precizākajām metējām Zenta Meļņika aizmetusi garām jau sešus metienus un visus no tieša groza tuvuma.

18:36 (24'). Pretinieču recepte ir vienkārša - nosegt Dikeulaku. Šobrīd tas izdodas par visiem 1000%, bet no pārējām briesmas nedraud un rezultātā jau -15!

18:41 (27'). Briest sagrāve!

23:45! Nepārsteidz Zviedrijas izlases spēks, pārsteidz Latvijas izlases impotence. Vēl lielāka, kā čempionāta pirmajā spēlē pret Lielbritāniju.

3. ceturtdaļa.

Latvijas izlase spēli atsāk ar

Ja ģērbtuvēs notika īstu veču saruna, tad tam vajadzētu parādīties arī laukumā, bet, ja tāds vecmammu atpūtas brīdis vien bija, tad viss turpināsies kā pirmajā puslaikā.

27:45 (21'). Sākums cerīgs - četri punktu pēc kārtas (Brumermane un Dikeulaku).

23'. Latvijas izlasei jau piezīmju norma. Ātri, ļoti ātri.

29:51 (25'). Nekas nav mainījies. Tie četri punkti pēc kārtas puslaika ievadā izskatās pēc pārpratuma, nevis loģiska darba.

31:56 (26'). Būs vai nebūs -30?

Ceturtdaļas laikā izdevās samazināt mīnusus par trim punktiem, taču kopīgais rezultāts joprojām ir baiss - 40:59. Matemātiski pēdējo desmit minūšu laikā jāgūst vismaz 19 punkti ar piebildi, ja zviedrietes pašas neko negūs. Vai tas ir iespējams? Maz ticams, tāpēc pēdējā ceturtdaļa ir vairs tikai formalitāte un latvietēm pēdējā šajā čempionātā.

4. ceturdaļa.

Formalitāte un nekas vairāk!