Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Zaudējums pret Spāniju, rīt astotdaļfināls

© f64

Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionātā pabeigusies apagšgrupas turnīru pēdējā mačā piedzīvojot zaudējumu pret Eiropas čempionēm Spāniju. Jau rīt nākamais mačs, kad būs jāaizvada astotdaļfināls pret vēl nezināmu pretiniece. Tas noskaidrosies B apakšgrupas pēdējā spēlē starp Francijas un Zviedrijas izlasēm.

Latvijas izlases liktenis izšķīrās dienas pirmajā spēlē starp Lielbritāniju un Ukrainu, kurā latvietēm bija nepieciešamu pirmās komandas uzvara. Bija arī kāds ne pārāk tīkams mača iznākums, kurš apmierinātu gan Lielbritāniju, gan Ukrainu. Proti, ja ukrainietes uzvarētu vismaz ar trīs punktu pārsvaru, tad abas komandas par 99% turpinātu dalību čempionātā. Ar piebildi, ja dienas otrajā spēlē Latvijas izlase nepamanīsies pārspēt šķietami neuzvaramo Spāniju. Nekas tāds nenotika, anglietes izcīnīja pārliecinošu uzvaru (68:54) un Ukraina varēja posties mājup.

Latvijas un Spānijas izlašu duelī tomēr viena intriga saglabājās - kādā secībā tabulā sakārtosies Latvijas, Spānijas un Lielbritānijas izlases. Atkarībā no šī mača iznākuma, visas trīs varēja būt gan pirmās, gan trešās. Kā zināms, tad pirmā vieta automātiski atver durvis uz ceturtdaļfinālu, bet otrās un trešās vietas ieguvējām vēl jaaizvada astotdaļfināla spēles. Lai latvietes būtu pirmās, jāpaveic neticams varoņdarbs. Uzvara pati par sevi būtu pamatīgs pārsteigums, bet pirmās vietas izcīnīšanai nepieciešama uzvara ar 21 punkta pārsvaru. Ticami?

Eiropas čempionātu ietvaros Latvijas un Spānijas izlases tikušās septiņas reizes un tikai pašā pirmajā uzvaru izcīnīja latvietes. Toties kas tā bija par uzvaru! Tas notika 1998. gada 15. maijā Daruvarā kvalifikācijas turnīrā, kad pēc pirmā puslaika bija 28:42, kad otrā puslaika ievadā bija pat -20, taču beigu beigās tika izcīnīta uzvara ar 76:69! Spānietes netika uz finālturnīru, bet latvietēm šis panākums pavēra durvis uz pirmo čempionātu! Pārējos sešos mačos vairāk vai mazāk, taču itin pārliecinoši zaudējumi. 2001. gada kvalifikācijā 47:79 un 58:82. 2005. gada finālturnīrā 50:69, 2009. gada finālturnīrā 60:67, 2011. gada finālturnīrā 57:66 un visbeidzot 2017. gada finālturnīrā 47:67.

1. ceturtdaļa.

Latvijas izlases starta piecinieks: Dikeulaku, Pulvere, P. Strautmane, Pīlābere, Brumermane.

4:6 (3'). Sākums visnotaļ atraisīts un rezultatīvs. Jaušams, ka abas komandas ļoti labi apzinās šīs spēles vērtību.

9:8 (5'). Dikeulaku ir karsta ne tikai metot no tālienes, bet arī dāļājot piespēles un tieši pēc šādas piespēles Brumermanei tiek dota iespēja pirmo reizi izvirzīties vadībā.

13:12 (7'). Meļņikas četri punkti pēc kārtas un vēlreiz ir iegūta vadība.

Jau astotās minūtes ievadā atpūta tiek dota Dikeulaku un tā ir diezgan droša zīme, ka šodien Elīnai nebūs laukumā jāpavada 36 minūtes un tas ir tikai loģiski, jo jau rīt būs jāaizvada astotdaļfināls.

17:17. Latvietēm ir laba iespēja pirmo ceturtdaļu pabeigt ar kādu punktu guvumu, taču spānietes ir naskākas un nozogot bumbu, pašas gūst punktus līdz ar ceturtdaļas beigām. Pēc ceturtdaļas - draudzīgs un taisnīgs neizšķirts.

2. ceturtdaļa.

19:21 (12'). Ceturtdaļas ievads daudzsološs - Dikeulaku kaut kādā neticamā veidā iemāna bumbu grozā, tiek pie soda metiena (neprecīza), taču seko divi pretiniešu ātri uzbrukumi un Zībartam jāņem minūtes pārtraukums.

21:28 (14'). Spēle ir ļoti augsta intensitāte. Tā ir spēle, kuru spānietes piekopj ikdienā un daudzu gadu garumā. Par to, ka viņas šādā manierē ir gatavas spēlēt visas 40 minūtes, šaubu nav, bet, vai mūsējās to izturēs?

25:35. Arī otro ceturtdaļu latvietes varēja pabeigt ar uzbrukumu, taču tā tiek pazaudēta un spānietes ir tās, kurām pieder pēdējais vārds un šis vārds saucās divi punkti ar sodu.

3. ceturtdaļa.

Latvijas izlase spēli atsāk ar Dikeulaku, Pulveri, Pīlāberi, P. Strautmani un Brumermani.

25:37 (23'). Turpat trīs minūtes bez gūtajiem punktiem. Arī spānietēm tie nāk ar grūtībām, taču savus divus viņas ir guvušas un šobrīd diezgan droši var apgalvot, ka neticamā uzvara ar +21 pārsvaru tā arī paliek neticama!

30:44 (27'). Lēni, bet pārliecinoši spānietes audzē sev plusus un līdz ar to tikpat pārliecinoši soļo pretī trešajai uzvarai turnīrā un ceļazīmei uz ceturtdaļfinālu.

35:49 (30'). Spēles likteni ir apzinājušies arī Latvijas izlases tremeri. Pretējā gadījumā Dikeulaku trešajā ceturtdaļā laukumā atrastos krietni ilgāku laiku.

4. ceturtdaļa.

Mača liktenis izšķirts jau labi sen iepriekš. Pēdējā ceturtdaļā tik vien atlika, kā fiksēt beigu rezultātu.

Latvija un Spānija 56:59 (17:17, 8:18, 10:14, 21:10)

Dikeulaku 19, Brumermane 10, Meļņika 8, Krēsliņa 5, Šepte 4, P. Strautmane 4, Ikstena 2, Jākobsone 2, D. Strautmane 2.

Tagad atliek gaidīt pēdējo spēli B apakšgrupā, kurā tiksies Francijas un Zviedrijas izlases. Ja nenotiks kaut kas ārkārtējs, tad Francijai šī spēle ir jāuzvar un tas nozīmē, ka pirmdien latvietes astotdaļfinālā tiksies ar Zviedrijas izlasi.