Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Ukraina uzvarēta, 1/8 fināla liktenis konkurentu rokās

© f64

Latvijas sieviešu basketbola izlasei šovakar Eiropas čempionātā ar 82:74 pārspēja Ukrainu un saglabāja izredzes uz 1/8 finālu. Mūsējo liktenis, visticamāk, izšķirsies svētdienas mačā starp Lielbritāniju un Ukrainu, kurā mums ir nepieciešama britu uzvara. Pretējā gadījumā būs jāpaveic neiespējamā misija un pēdējā mačā jāuzvar Spānija.

...pat zaudējuma gadījumā vēl paliks rezerves variants - spēle ar Spāniju, taču būsim reālisti, esošajai Latvijas izlasei Eiropas čempiones nav pa zobam. Tieši tamdēļ tieši šajā mačā lielā mērā izšķirsies mūsējo turpmākais liktenis šajā turnīrā. Pat uzvara vēl neko negarantēs, jo vēl savā starpā spēlēs Lielbritānijas un Ukrainas izlases (svētdien). Ja šovakar izdodas uzvarēta ar vismaz 14 punktu pārsvaru, tad skats uz nākotni kļūst pavisam cits.

Ukrainas izlase pirmajā spēļu dienā ilgu laiku centās turēt līdzi Spānijai, taču ukrainietēm ar varošu spēlētāju resursiem ir vēl bēdīgāk kā Latvijas izlasei. Jā, ir tāda spēlētāja Alina Jagupova, kura ir gatava vienatnē apspēlēt visu Spānijas izlasi par pārējām nemaz nerunājot. Ja būtu atļauts, tad droši varētu rakstīt, ka Latvijas izlase šodien spēlē pret Jagupovu, nevis Ukrainas izlasi. Reizēm rodas iespaids, ka pretinieču komandā pārējās vienpadsmit pielasītās spēlētājas pat atļauju aiziet uz WC prasa Jagupovai. Tāds ir viņas īpatsvars komandā. Laukumā dara ko grib, ārpus laukuma arī, neviens viņai nevar uzlikt iemauktus. Kamēr Jagupova bija silta, tikām arī ukrainietes turēja līdzi Spānijai, taču, līdzko viņa atradās uz rezervistu soliņa, viss bija beidzies. Pret Spāniju viņa guva 38 punktus, izcīnīja 6 atlēkušās bumbas, izdarīja 7 rezultatīvas piespēles un tikpat reižu arī kļūdījās. Iespaidīga statistika, taču basketbols ir komandas spēle un tieši tas varētu būt Latvijas izlases lielākais trumpis šā vakara spēlē. Mums nav tāda līmeņa spēlētāja kā Jagupova, taču, cerams, ka ir komanda.

Tā nu ir sanācis, ka ar Ukrainas izlasi EČ finālturnīros līdz šim neesam spēlējuši, taču ir divas 2005. gada čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles. Un kādas! Pirmajā spēlē Rīgā uktainietes tika uzvarētas ar 88:68, taču uzvara bija nepieciešama arī atbildes mačā. Pretējā gadījumā finālturnīrs ietu secen. Toreiz pēc trešās ceturtdaļas bija -13, taču pēdējās desmit minūtes tika uzvarētas ar 35:10 un visa spēle ar 97:85 un finālturnīrs bija mūsējais. Toreiz Gunta Baško un Ieva Kubliņa katra guva pa 29 punktiem.

1. ceturtdaļa.

Latvijas izlases starta piecinieks: Dikeulaku, Pulvere, P. Strautmane, Pīlābere, Brumermane.

2:2 (2'). Pēc divām minūtēm katrai komandai pa rezultatīvam metienam, taču latvietēm jau trīs kļūdas.

4:8 (4'). Pretiniecēm roku iesildījusi Jagupova, kura gūst sešus punktus pēc kārtas.

6:9 (6'). Tieši trīs minūtes mūsējās nav guvušas punktus no spēles, taču arī ukrainietes nav neko daudz sametušas. Toties pretiniecēm jau ir piezīmju norma.

6:9 (7'). Šodien tiekam pie daudziem soda metieniem, jau septiņiem, taču precizitāte ir katastrofāla - precīzi tikai divi.

13:9 (8'). Beidzot kaut kas iekrīt arī no spēles. Vispirms Dikeulaku trejacis un tad arī Meļņika pieliek savus divus punktus. Pēc tam vēl divi no Elīnas un jau neliels izrāviens 7:0 izteiksmē.

15:14. Ar Meļņikas diviem punktiem tiek pabeigta pirmā ceturtdaļa.

2. ceturtdaļa.

15:21 (12'). Divas klusās minūtēs ir dārgas - seši pēc kārtas zaudēti punkti un atkal jāskrien pakaļ pretiniekam.

19:21 (14'). Kaut kas neredzēts šajā čempionātā - Pulveres caurgājiens! Pats galvenais, ka rezultatīvs.

26:22 (15'). Iespēja atgūt vadību - pret Dikeulaku nesportisks pārkāpums. Divi soda metieni un vēl bumba paliek mūsējām. Abi soda metieni realizēti un izmantots arī uzbrukums (Pulveres tālmetiens).

28:24 (16'). Abām komandām jau ir piezīmju norma. Pagaidām šo situāciju labāk izmanto latvietes (Dikeulaku).

30:28 (18'). Lai arī vadība tiek saglabāta, īsā laikā Zībarts pieprasa jau otro minūtes pārtraukumu. Pie vainas vairākas kļūdas pēc kārtas uzbrukumā.

41:34. Puslaiks tiek pabeigts ar Krēsliņš trīspunktnieku un lielāko pārvsvaru!

Dikeulaku 20, Pulverei 9, Krēsliņai un Meļņikai pa 4, Brumermanei un Jākobsonei pa 2 punktiem.

Tehniskais protokols izskatās ciešami, ja vien soda metienos būtu kaut nedaudz precīzākas - tikai 7 no 13. Pagaidām nerealizēti pieci soda metieni netraucē būt vadībā un cerams, ka pēc mača treneriem nebūs jānorāda uz šo ailīti.

3. ceturtdaļa.

Latvija spēli atsāk ar Dikeulaku, Pulveri, P. Strautmani, Brumermani un Meļņiku.

47:37 (23'). Labs ceturtdaļas sākums. Vēl pāragri par to domāt, taču, ja šādi turpinās, var padomāt arī par uzvaru ar vismaz +14.

52:43 (25'). Pirmos punktus ar tālmetienu gūst viena no precīzākajām Vācijas čempionāta metējām Jākobsone.

52:47 (26'). Pietiek mūsējām kļūdīties uzbrukumā un ukrainietēm gūt četrus punktus pēc kārtas, kā Zībarts pieprasa minūtes pārtraukumu.

56:47 (28'). Ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem atbild Dikeulaku un viņai jau 28! Tagad ukrainietēm minūtes pārtraukums.

58:48. Vēl vienu ceturtdaļu izdodas pabeigt ar rezultatīvu uzbrukumu, ar Dikeulaku kārtējiem diviem punktiem.

4. ceturtdaļa.

62:48 (31'). Minūtes laikā sasniegta vajadzēigā starpība! Spēles gaita liecina, ka Latvijai ir jāuzvar, bet vai izdosies ar vajadzīgo pārsvaru?

62:55 (33'). Ukrainites daudz met un uzkrītoši daudz izcīna atlēkušās bumbas uzbrukumā. Kādas piecas sešas pēc kārtas un uz tā rēķina pretiniecēm izdodas samazināt starpību.

70:62 (35'). Uz mirkli izdodas atgūt padsmit punktu pārsvaru, taču Jakupova iemet vienu no retiem tālmetieniem un paliek tikai +8.

76:70 (38'). P. Strautmane izdara visu, lai ukrainietes pietuvotos vēlk tuvāk. Vispirms viņa zaudē bumbu ejot pāri centram, tad pārkāpj noteikumus uz trīspunktu līnijas.

79:72 (39'). Izšķērdība uzbrukumā. Viena uzbrukuma laikā divreiz aizmests garām no groza apakšas (Krēsliņa un Brumermane). Tā šie vērtīgie punkti netiek savākti un ja vēl atceramies par nerealizētajiem soda metieniem...

Latvija un Ukraina 82:74 (15:14, 26:20, 17:14, 24:26)

Dikeulaku 33, Meļņika 18, Krēsliņa 10, Pulvere 10, Brumermane 6, Jākobsone 5.