Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Trešās ceturtdaļas izgāšanās un čempionāts iesākts ar zaudējumu Lielbritānijai

© f64

Latvijas sieviešu basketbola izlase savu kārtējo Eiropas čempionātu iesāka ar negaidītu,bet pelnītu zaudējumu Lielbritānijai - 60:74. Jau rīt nākamā spēle, kurā būs jātiekas ar Ukrainas basketbolistēm.

Ja Latvijas izlasei spēlēšanas Eiropas čempionātu finālturnīros kļuvusi teju par ikdienu (devīto reizi), tad britu basketbolistēm šis ir tikai ceturtais finālturnīrs (pēdējie četri pēc kārtas). Pirmajos divos turnīros tika izcīnītas devītās vietas, bet pirms diviem gadiem Čehijā tikai 20. vieta.

Līdz šim finālturnīros abas izlases tikušās divas reizes un pirms šodienas spēle rezultāts ir neizšķirts. 2013. gada 16. jūnijā Francijā spēle ar anglietēm būtībā bija cīņa par izkļūšanas no grupas un latvietes to zaudēja ar 56:69. Kopš sešus gadus senās spēlēs līdz šodien Latvijas izlasē joprojām ir Elīna Dikeulaku, Ieva Pulvere, Zane Jākobsone un Aija Brumermane. Savukārt 2015. gada 13. jūnijā Ungārijā uzvarējām ar 67:58. Šo uzvaru no šodienas izlases sastāva toreiz izbaudija tikai Ieva Vītola un Zenta Meļņika.

Šodien Rīgā divas spēles jau aizvadītas un abas B apakšgrupā. Vispirms Zviedrija ar 67:51 apspēlēja Melnkalni, bet Francijas izlase tikai otrajā puslaikā prata salauzt Čehijas izlases sīksto pretestību (74:61). Šīs grupas spēles Latvijas izlasei ir saistošas ar to, ka potenciālajā astotdaļfinālā būs jātiekas tieši ar kādu izlasi no šī kvarteta.

1. ceturtdaļa.

Latvijas izlases starta piecinieks: Dikeulaku, Pulvere, Krēsliņa, Vītola, Brumermane.

4:0 (1. min.) Divi sekmīgi uzbrukumi, abi no groza apakšas un Brumermane ar Vītolu panāk 4:0.

4:8 (3. min). Sākoties trešajai minūtei pirmā vadības maiņa. Mūsējās vairs zem groza nemeklē punktus, bet gan ar tālmetieniem, kuri ir neprecīzi. Astoņi zaudēti punkti pēc kārtas - pārāk liela izšķērdība.

6:8 (4. min.). Turpat trīs minūšu ilgo posmu bez punktiem ar pustālo metienu pārtrauc Pulvere.

11:13 (6. min.). Dikeulaku izdodas trāpīt pirmo tālmetienu, tad vēl divus punktus, taču vadību neizdodas atgūt.

11:19 (7. min.). Pēc Dikeulaku piecu punktu sērijas aizsardzībā valda slinkums un mūsējās tiek sodītas ar diviem precīziem tālmetieniem un jau -8. Zībarts pieprasa minūtes pārtraukumu.

Nepatīkams ir ne tikai rezultāts, bet rādās, ka ir zaudējumi ir sastāvā, jo savainojumu guvuis Vītola. Cik nopietnu, pagaidām nav zināms, taču laimīga viņa neizskatās.

15:24 (9. min.). Lidhema iemet vēl vienu tālmetienu un sākoties pēdējai minūtei lielākie mīnusi.

17:24 (pēc 1. ceturtdaļas).

Pirmais iespaids. Dikeulaku savus punktus sdametīs, arī Brumermane savu ražu novāks, bet kas tālāk? Ja Vītola vairs nespēlēs, tad grūti saskatīt vēl kaut vienu spēlētāju, kura regulāri gūs punktus. Pulvere, Meļņika?

2. ceturtdaļa.

19:28 (12. min.). It kā ātrumi ir samazinājušies, taču rezultāta starpība nē.

23:33 (14. min.). Sekmīgi spēlē iesaistījusies Pīlābere, kura gūst četrus punktus pēc kārtas, taču anglietēm lādēt turpina Līdhema, kura iemat jau sesto trejaci!

23:35 (14. min.). Pēc mirkļa arī lielākie mīnusi.

32:39 (17. min.). Strautmanes trejacis, Pīlāberes karstā roka, nedaudz rūpīgāks darbs aizsardzībā un izdodas nodzēst piecus punktus, taču tik un tā deficīts ir paliels.

36:41 (19. min.). Izskatās, ka drošākais variants, kā tikt pie drošiem punktiem, ir spēle soda laukumā. Meļņikas četri punkti pēc kārtas ir tieši no groza apakšas un skats uz laukumā notiekošo vairs nav tik drūms.

39:41 (20. min.). Sākoties pēdējai minūtei, P. Strautmane iemet savu otro tālmetienu. Vairāk punktu gan netiek gūti, taču palielie mīnusi ir dzēsti un lielajā pārtraukumā jādodas tikai ar -2.

Pirmajā puslaikā uzvarēta cīņa par atlēkušajām bumbām (20:14), taču metienu precizitāte no spēles bijusi krietni sliktāka: 37% pret 50%. Pats interesantākais, ka anglietes ir izpildījušas septiņus soda metienus (visi precīzi), bet Latvijas izlase pie metieniem nav tikusi un tas ir agresivitātes trūkums uzbrukumā.

Krēsliņai un Pulverei jau pa trīs piezīmēm. Nojaušot, ka Zībarts iztiks ar ierobežotu spēlētāju skaitu, nojaušot, ka Vītola vairs nespēlēs, šī piezīmju nasta var būt izšķiroša.

Galvenā "barotava", no kurienes tiek gūti punkti, ir groza apakša. No soda laukuma latvietes guvušas 22 punktus, kamēr anglietes vien 10. Lielu pienesumu kopējā katlā devušas uz maiņu nākušās spēlētājas - 24 punkti. Anglietēm tikai 7.

3. ceturtdaļa.

Latvietēm jādomā, kā savaldīt Līdhemu, kura pirmajā puslaikā guva 16 punktus. Bet, varbūt tā pat ir labāk, ka viņām ir tikai viena punktu guvēja, bet pārējās klusē. Kā zināms, tad basketbolā vienatnē nav iespējams uzvarēt.

39:45 (21. min.). Vieglprātīgs puslaika sākums. Nepilnu 40 sekunžu laikā zaudēti četri punkti pēc kārtas un tā tik tiešām ir izšķērdība.

44:47 (22. min.). Beidzot latvietes tiek pie pirmajiem soda metieniem. Tos nopelna Dikeulaku, taču precīzs ir tikai viens no trim.

47:47 (23. min.). Pie soda metieniem tiek arī Meļņika un tā ir iespēja pirmo reizi kopš mača ievada atgūt vadību. Diemžēl precīzs ir tikai viens, taču arī neizšķirts ir kā maza uzvara.

47:55 (24. min.). Iespējams, ka izlīdzinājuma panākšana prasīja krietnu spēku patēriņu, jo kā lai savādāk izskaidro to, ka turpmākās pusotras minūtes laikā atgriežamies tur, kur dzīvojām lielāko daļu pirmajā puslaikā - padziļos mīnusos. Astoņi pēc kārtas zaudēti punkti! Varbūt pietiks nodarboties ar labdarību?

47:61 (26. min.). Tas vēl nebija viss. Bija vēl divi trīspunktnieki pēc kārtas jeb jau 14 pēc kārtas zaudēti punkti.

47:63 (27. min.). Turpat piecas minūtes pēc kārtas latvietes nespēj gūt kaut nieka vienu punktu, bet šis laika posms ir zaudēts ar 0:16!

10:24 - ar šādu rezultātu beidzās trešā ceturtdaļa. Izredzes uz uzvaru? Tās ir vienmēr, taču nav pazīmju, kā atspēlēt šos mīnusus.

4. ceturtdaļa.

52:68 (33. min.). Sākums it kā ir (Krēsliņas tālmetiens), taču tūlītējs turpinājums neseko. Lai arī anglietēm ir problēmas ar punktu gūšanu, laiks ir viņu sabiedrotais.

52:70 (34. min.). Zībarts pieprasa minūtes pārtraukumu. Šķiet, par uzvaru ir jāaizmirst, bet vienalga ir jācenšas samazināt lielos mīnusus. Ja nu grupas noslēgumā būs jāskaita gūtos un zaudētos punktus?

3:34 minūtes pirms mača beigām Zībarts vēl paņem minūtes pārtraukumu, kaut uzvarētājs šajā spēlē ir jau krietnu laiku zināms. Rezultāts tobrīd ir 58:73.

Latvija un Lielbritānija 60:74 (17:24, 22:17, 10:24, 11:9)

Latvija: Dikeulaku 17, P. Strautmane 14, Meļņika 11, Pīlābere 8, Krēsliņa 3, Brumermane 3, Pulvere 2, Vītola 2.