Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Cik zemu var nokrist Ostapenko?

CIK TĀLU? Tuvāko pāris nedēļu laikā kļūs zināms, kurā virzienā dosies Aļona Ostapenko. Tuvāk ranga desmitniekam vai cīnīsies par palikšanu pirmajā simtniekā? © Scanpix

Jau pagājušajā nedēļā tika aizvadīti pirmie zāliena sezonas turnīri, taču tikai šajā nedēļā šo sezonu uzsāks Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko. Sevastova spēlēs sev tik veiksmīgajā Maljorkā, bet Aļona ir starp dalībniecēm Premier’700 sērijas turnīrā Birmingemā. Zāliena sezonas galvenais turnīrs būs Vimbldonā, kurš sāksies 1. jūlijā.

Anastasijas Sevastovas izvēle par labu turnīram Maljorkā ir saprotama. Lai arī līmeņa ziņā tas atpaliek no Birmingemas Premier’700 turnīra, šoreiz International sērijas turnīrs Maljorkā būs krietni savādāks nekā iepriekšējos gados. Respektīvi, sastāva ziņā noteikti niknāks par iepriekšējiem. Šogad spēlēt Maljorkā piekritušas trīs agrāko gadu WTA ranga līderes, un dēļ Angelikas Kerberes dalības tajā mūsu pašu Anastasijai šogad tika vien otrais numurs, un tas ir saprotams, jo Kerbere šobrīd rangā ieņem sesto vietu, kamēr Sevastova iekārtojusies 12. vietā. No agrāko gadu ranga līderēm Maljorku par labu esam atzinušas arī baltkrieviete Viktorija Azarenka un krieviete Marija Šarapova, kurai šī būs kārtējā atgriešanās. Šoreiz pēc pleca savainojuma...

Sevastovai turnīrs Maljorkā ir īpašs. Tikai ceturto gadu pastāv šis turnīrs, un Sevastova ir kļuvusi teju par šā pasākuma simbolu, un kamdēļ ne, ja iepriekšējos trijos gados viņa allaž tikusi līdz finālam, bet 2017. gadā, finālā pieveicot vācieti Jūliju Gērgesu, kļuva par šā turnīra uzvarētāju. Pērn finālā tika zaudēts Tatjanai Marijai, bet 2016. gadā Karolīnai Garsijai. Pirms gada iekļūstot finālā, Sevastova nopelnīja 180 reitinga punktu, un nenāktu par ļaunu to pašu izdarīt arī šogad. Kaut vai tamdēļ, lai turpinātu iepriekšējos trīs gados aizsākto tradīciju allaž spēlēt finālā. Ranga kontekstā šā gada sniegums Maljorkā īpaši neietekmēs Sevastovas esošo 12. vietu. Pat zaudējot pirmajā kārtā, kritums nav sagaidāms, jo tuvākā konkurente Belinda Benčiča no Šveices atpaliek par teju 300 punktiem. Savukārt, uzvarot šo turnīru, arī kāpums nebūs ievērojams, tikai par vienu vietu. Toties tiks apsteigta Serēna Viljamsa.

Toties divus gadus senajai French Open čempionei Aļonai Ostapenko tuvākajā laikā sagaidāmi grūti laiki. Kā zināms, tad gada ievadā Aļona publiskoja savas klusās vēlmes attiecībā uz šā gada plāniem, un skaļākais bija atgriezties WTA ranga pirmajā desmitniekā. Ambīcijas saprotamas, it īpaši tenisistei, kuras augstākais lidojums bijis piektā vieta šajā rangā. Savu rekordaugsto vietu Ostapenko sasniedza pirms 2018. gada Francijas atklātā čempionāta, taču kopš tā laika soli pa solim Aļona attālinās no pirmā desmitnieka, un pagaidām nav pazīmju, ka šā gada laikā iespējams tur atgriezties.

Cik (ne)nopietns bija viņas paziņojums par atgriešanos desmitniekā, kaut kādā mērā liecina viņas attieksme pret zāliena sezonas sākumu. Zinot, ka ranga punkti nekrājas, kā iedomāts, zinot, ka Vimbldonā būs jāaizstāv pērn par pusfinālu nopelnītie 780 punkti, līdz sezonas trešajam Grand Slam turnīram bija jāpaspēj sastrādāt pēc iespējas vairāk punktu, lai potenciālais kritiens būtu mazāk sāpīgs. Sākotnējais zāliena sezonas plāns tāds arī bija. Pirms Vimbldonas plānā bija ierakstīti vēl trīs turnīri (Hertogenbošā, Birmingemā un Īstbornā), taču pirmais tika ignorēts. Turnīrs Hertogenbošā teju sakrita ar Aļonas 22. dzimšanas dienu, bildes no kuras ir apskatāmas sociālajos tīmekļos. Turnīrs Hertogenbošā būtu bijis pateicīgs ar to, ka nebūtu bijis jāiespringst par punktu aizstāvēšanu, jo pērn Ostapenko šajā laikā nespēlēja. Tātad bija iespēja nopelnīt kādu punktiņu. Savā ziņā pateicīgs ir arī šīs nedēļas turnīrs Birmingemā. Arī šajā turnīrā nebūs jāaizstāv punkti.

Toties Īstbornā būs par ko iespringt. Ne daudz, bet būs. Pagājušajā gadā Aļona Īstbornā tika līdz ceturtdaļfinālam un par to nopelnīja 100 reitinga punktu, un tas nozīmē, ka šogad kā minimums ir jātiek tikpat tālu, bet, lai tiktu līdz ceturtdaļfinālam, būs jāpārvar trīs kārtas. Pērn palīdzēja tas, ka Ostapenko kā izsētā bija brīva no pirmās kārtas, bet šogad tādas privilēģijas viņai nav. Kopš pagājušā gada veiksmīgās Vimbldonas Aļona nevienā turnīrā nav spējusi pārvarēt trīs kārtas. Trīs reizes ir tikusi līdz trešajai kārtai, taču ne reizi tālāk.

Neatkarīgi no notikumiem Birmingemā, rangā Aļonai liels kāpums vai kritums pēc šīs nedēļas nav sagaidāms. Kaut kādas svārstības būs, taču tas būs atkarīgs gan no pašas snieguma, gan no tā, kā spēlēs konkurentes. Nedaudz pafantazējot, tikai kļūstot par šā turnīra uzvarētāju, Ostapenko rangā ir gaidāms lēciens par kādām desmit vietām. No šā brīža 37. vietas... Kas notiks pēc Īstbornas un Vimbldonas, bail pat domāt, taču ir jābūt gataviem vissliktākajam scenārijam (šobrīd nav ne mazākā pamata būt optimistam), un sliktākais scenārijs var izrādīties aptuveni šāds. Agras izstāšanās Īstbornā un Vimbldonā, un ranga pirmais desmitnieks ne tikai kļūs nereāls. Pat vietas saglabāšana pirmajā simtniekā šķitīs kā liels sasniegums, bet vissmagākais trieciens būs sezonas pēdējā Grand Slam, ASV atklātā čempionāta, kontekstā. Pastāv risks, ka US Open būs jāsāk no kvalifikācijas...