Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

Latvijas izlasei vēl viena sagrāve savā laukumā - 0:5 pret Slovēniju.

© scanpix.ee

2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla kārtējā spēlē Latvijas futbola izlase savā laukumā piedzīvojusi vēl vienu nožēlojamu zaudējumu - 0:5 pret Slovēniju.

Pirms savstarpējā mača abas izlases turnīra tabulā atrodas līdzās - Slovēnijai divi punkti un piektā vieta, bet Latvija bez punktiem ir nogruntējusies pēdējā, sestajā vietā. Slovēņi ciklu iesāka ar diviem neizšķirtiem - viesos 1:1 pret Izraēlu un 1:1 savā laukumā pret Ziemeļmaķedoniju. Aizvadītajā kārtā viesos ar 0:1 tika zaudēts Austrijai. Latvijas izlasei trīs zaudējumi pēc kārtas: 1:3 pret Ziemeļmaķedoniju, 0:2 pret Poliju (abas spēles viesos) un 0:3 savā laukumā pret Izraēlu.

Latvijas izlasei teorētiski ir priekšrocība, jo spēle notiek savā laukumā, taču praktiski… Pēdējās 14 oficiālajās spēlēs savā laukumā ir izcīnīta tikai viena uzvara, trīs reizes spēlēts neizšķirti un piedzīvoti 10 zaudējumi. Slovēnija pēdējo 15 oficiālo izbraukuma spēļu statistika ir šāda - trīs uzvaras, tikpat neizšķirti un 9 zaudējumi.

Abas izlases agrākajos laikos tikušās trīs reizes. 2000. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā viesos tika zaudēts ar 0:1, bet savā laukumā ar 1:2. 2004. gadā pārbaudes spēlē Latvija uzvarēja ar 1:0.

Latvijas izlase jau vienpadsmit spēlēs pēc kārtas nav spējusi uzvarēt. Pēdējā uzvara izcīnīta 2018. gada 2. jūnijā, kad Baltijas kausa izcīņā ar 1:0 tika pārspēta Igaunija. Ja ņemam vēl ilgāku laika posmu, tad pēdējās 28 spēlēs ir izcīnītas tikai divas uzvaras un septiņos mačos nospēlēts neizšķirti. Starp citu, arī Slovēnijas izlase pēdējo uzvaru izcīnījusi pagājušā gada 2. jūnijā, kad viesos ar 2:0 pārspēja Melnkalni. Kopš šīs uzvaras slovēņi aizvadījuši deviņas spēles un piecās no tām spēlējusi neizšķirti.

Pēdējo reizi vienā spēlē Latvijas izlase guvusi vairāk par vieniem vārtiem 2017. gada 13. novembrī pārbaudes spēlē pret Kosovu. Toreiz izdevās gūt pat trīs vārtus, taču tik un tā tika piedzīvots zaudējums (3:4).

Pie mums pēc kārtējiem zaudējumiem (jebkurā sporta veidā) regulāri tiek piesaukts mazais iedzīvotāju skaits valstī. Nenoliedzami, ka mēs neesam daudz, taču slovēņu ir aptuveni tikpat, taču valsts teritorija ir mazāka par Latviju, bet… Latvijai vienreiz ir izdevies iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā (2004) un arī Slovēnijai tas bjis pa spēkam tikai vienu reizi (2000), taču slovēņi divreiz ir spēlējuši Pasaules čempionāta finālturnīrā (2002, 2010).

Latvijas izlases sastāvs: Šteinbors; Savaļnieks, Ošs, Maksimenko, Dubra, Solovjovs; Laizāns, Tobers, Kamešs; Gutkovskis, Rakels.

Slovēnijas izlases sastāvs: Oblaks; Jokičs, Mevlja, Struna, Stojanovičs; Kutičs, Popovičs, Zajcs; Ilicičs, Črnigojs; Beričs.

1. puslaiks.

2. min. Pirmais stūra sitiens pie Latvijas vārtiem.

Pirmajās piecās minūtēs bumba ne reizi nonokļuva Slovēnijas laukuma pusē, bet slovēņiem pa šo laiku jau divi stūra sitieni.

6. min. Lielais notikums - sestajā minūtē bumba beidzot šķērsoja laukuma centra līniju. Tiesa, uz dažām sekundēm. Bumbas kontrole šajā laikā varētu būt aptuveni 97%:3% Slovēnijas labā.

12. min. Vēl viens zīmīgs notikums Latvijas izlases spēlē - pirmo reizi pašu spēkiem izdodas tikt gandrīz līdz slovēņu soda laukumam.

14. min. Slovēnijai soda sitiens no aptuveni 22m attāluma un mūsējos no vārtu zaudējuma glābj vārtu pārliktnis. Tūlīt pat seko jau ceturtais stūra sitiens.

16. min. Savainotā Maksimenko vietā laukumā iziet Jagodinskis.

20. min. Jau sestais stūra sitiens. Protams, pie Latvijas izlases vārtiem. Aptuveni vidēji katrā trešajā minūtē ar dažām sekundēm pa stūra sitienam.

0:1 (24. min). Pirmo reizi pie bumbas tiek arī slovēņu vārtsargs Oblaks, bet tūlīt pat slovēņu uzbrukums un 0:1. Vārtus guva Črnigojs.

0:2 (27. min.). Slovēņi Latvijas izlases soda laukumā izrīkojās tā, it kā tur nebūtu neviena latvieša. Viss notiek tā, kā tam jānotiek - 0:2. Vārtus guva tas pats Črnigojs. Ka tikai Latvijas izlase neieiet EČ vēsturē kā komanda, pret kuru divās spēlēs pēc kārtas ar hat trik izceļas kāds no spēlētājiem.

29. min. Dzeltenā kartīte Toberam.

0:3 (29. min.). Būtu nu slovēņi ļāvuši Črnigojam gūt trešos vārtus, bet laika vēl ir atliku likām lai gūtu ne tikai hat trick. 11m soda sitienu realizēja Iličičs.

Speciāli neesmu sekojis līdzi futbolistu PR aktivitātēm, taču tā vien šķiet, ka futbolā, līdzīgi kā volejbolā, pieklusušas runas par vienpadsmit vilkiem. Laikam atnākusi apgaismība, ka Latvijas izlase un vilki ir divi nesavienojami jēdzieni.

35. min. Dzeltenā Kamešam.

41. min. Dzeltenā Jokičam.

0:4 (44. min.). Nav būtiski, kā tika gūti vārti, taču no soda laukuma tika izdarīti kādi trīs sitieni. Otros vārtus guva Iličičs. Jautājums paliek aktuāls, pat divkārt aktuāls - kurš no slovēņiem izcelsies ar hat trick?

Latvijas izlasei vēl krietni jāpacenšas, taču viss ir iespējams. Izlases vēsturē lielākā sagrāve tika piedzīvota 1927. gadā, kad ar 0:12 tika zaudēts Zviedrijai.

Arī Slovēnijas izlasei vēl drusku jāiespringst, lai izcīnītu izlases vēsturē iespaidīgāko uzvaru. 1999. gadā ar 7:0 tika sagrauta Omāna.

2. puslaiks.

Neskatoties uz bezcerību laukumā, Latvijas izlasē pārtraukumā nav notikusi neviena spēlētāju maiņa.

0:5 (47. min.). Vārtus guva Zajcs un guva tos no vārtsarga laukuma.

48. min. Acīmredzamais neticamais - pirmais sitiens vārtu rāmī. Sitiena autors - Kamešs!!!

63. min. Spēlētāju maiņa Slovēnijas izlasē - Zajca vietā nāk Bijols.

69. min. Savainotā Tobera vietā laukumā dodas Rugins.

71. min. Prātīgākais, ko šajā situācijā varētu izdarīt tiesnesis, būtu pārtraukt spēli. Laukumā no futbola vairs nav nekā. Slovēņiem vairs neko nevajag, bet Latvijas izlase imitē darbības, ka kaut ko vēlas panākt, taču neprot to izdarīt.

77. min. Maiņa Slovēnijas izlasē - Popoviča vietā Zahovičs.

78. min. Maiņa Latvijas izlasē - Rakela vietā izlasē debitē Ontužans.

Citā kvalifikācijas grupā Latvijas izlases līmeņa komanda Gibraltārs 80. minūtē izbraukumā tikai ar 0:1 zaudē Īrijai.

83. min. Maiņa Slovēnijas izlasē - Črnigoja vietā nāk Majers.