Bukmeikeri no Latvijas izlases mačā pret Izraēlu sagaida vārtu guvumu un cīņu par punktiem

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas futbola izlase piektdien, 7. jūnijā, Daugavas stadionā aizvadīs Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli pret Izraēlu, cenšoties gūt pirmos punktus turnīra tabulā. Izraēla turnīru sākusi ļoti veiksmīgi un martā izcēlās ar Austrijas sagraušanu, taču sporta totalizatora “Betsafe” bukmeikeru futbola prognozes liecina, ka Latvijas iespējas iepriecināt savus līdzjutējus šoreiz tiek vērtētas salīdzinoši optimistiski.

Jaunā galvenā trenera Slavišas Stojanoviča debijā Latvijas izlase pavasarī cieta divus zaudējumus - pret Ziemeļmaķedoniju un Poliju. Spēle Varšavā gan nebūt neizvērtās slikta, zaudējot ar tikai minimālo 0:1, taču te vieta diskusijām, cik tas bija Latvijas izlases nopelns un cik poļu zvaigžņu pasivitātes dēļ. Taču divi zaudējumi ir divi zaudējumi, un tagad Stojanovičam ir divas iespējas Rīgā, lai turnīra tabulu padarītu krietni patīkamāku.

Šajās divās spēlēs prasīt sešus punktus no Latvijas futbolistiem gan ir utopiski. Latvijas valstsvienība joprojām mēģina atgūties no pamatīgās krīzes, kas to piemeklējusi pēdējos gados, un situāciju visnotaļ daiļrunīgi raksturo LFF izplatītie reklāmas plakāti, kuros līdzjutēji tiek aicināti uz Ozola koncertu, bet tas, ka Daugavas stadionā būs arī futbola spēle, interesantā kārtā nemaz nav norādīts. Par līdzjutēju atbalsta trūkuma netaisnīgumu LFF gan nedrīkst sūdzēties - galu galā, Latvijas izlase oficiālās spēlēs nav izcīnījusi uzvaru jau pusotru gadu.

Nav uzvaru un nav arī atraktīvas spēles. Latvijas izlasei pēdējās astoņās spēlēs ir tikai trīs vārtu guvumi, turklāt nevienā mačā vairāk par vieniem vārtiem. Mūsu pretiniece Izraēla šo ciklu tikmēr iesākusi rezultatīvi un savā iepriekšējā mačā, sasitot Austriju ar 4:2, guva vairāk vārtus nekā Latvijas izlase visos mačos kopš pagājušā gada septembra.

Latvijas izlasē patiešām liela kadru pārmaiņa nav novērota, un savainojumi turpina pluinīt jau tā ne pārāk iespaidīgo sastāvu. Ažiotāžu izraisījusi Daniela Ontužāna, jaunā Minhenes “Bayern” sistēmas futbolista, izsaukšana uz izlasi, bet objektīvi jāatzīst, ka pārsteigums būs jau viņa iziešana laukumā. Rezultatīvi sezonu Polijā pabeidza Valērijs Šabala un Vladislavs Gutkovskis, taču viņi abi tomēr spēlē poļu pirmajā līgā, citos ātrumos un kvalitātē. Polijas vadošajā līgā toties sevi jau atkal lieliski apliecinājis vārtsargs Pāvels Šteinbors, kuram vismaz vajadzētu ieņemt pamatvārtsarga vietu mūsu izlasē, bet Šveicē par sevi liek runāt Roberts Uldriķis un Mārcis Ošs. Par viņiem abiem gan šaubas par iziešanu pamatsastāvā, lai gan uz kopējā fona tas būtu tikai loģiski, salīdzinot ar Virslīgas veterāniem.

Vai Latvijas futbolistiem būs pa spēkam savā laukumā atņemt punktus Izraēlai, izlasei, kas FIFA rangā nav meklējam nemaz tik tālu priekšā (84. vietā), bet cikla ievadā tikusi pie četriem punktiem? “Betsafe” bukmeikeru futbola prognozes par “Euro 2020” kvalifikācijas turnīru liecina, ka Izraēla nebūt nav tik milzīga favorīte kā varētu likties. Uz Izraēlas uzvaru tiek piedāvāts koeficients 1.63, kamēr Latvijas pirmais panākums 20 mēnešu intervālā novērtēts ar koeficientu 5.60.

Tiek gan paredzēta mazrezultatīva spēle, ņemot vērā, ka arī savā laukumā Latvijas izlase diez vai varēs atļauties meklēt laimi pie pretinieku vārtiem. Izraēla pret Austriju iesita četrus vārtus, bet tas bija atklātā futbolā, kamēr pret ciešu spēli uz pretuzbrukumiem spēka Izraēlai var pietrūkt. Koeficients uz to, ka tiks gūti vismaz trīs vārti, ir noteikts salīdzinoši augstais 2.29.

Savukārt no Latvijas vismaz vieni vārti tiek sagaidīti - “Betsafe” bukmeikeri augstāk vērtē iespēju, ka Latvijas uzbrucēji vismaz vienu bumbu Izraēlas vārtos iedabūs (koeficients 1.78), nevis nepatīkamo scenāriju, ka laukums atkal jāpamet ar nullīti uz rezultāta tablo.

Svarīgākais