Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Latvija pret Norvēģiju. Ar Norvēģiju sākām, ar Norvēģiju pabeidzam

© scanpix

Pirms 22 gadiem, 1997. gada 3. maijā, tieši spēlē pret Norvēģiju izcīnījām pirmo uzvaru pēc atgriešanās elitē un tieši ar Norvēģijas izlasei pagaidām tiks pielikts punkts šā gada čempionātam un cerams, ka tiks pabeigts ar uzvaru. Pirms čempionāta tika lēsts, ka šai spēlei būs pievienotā vērtība cīņai par ceturtdaļfinālu, bet beigu beigās šodienas mačs būs parasta spēle, kurā nevienai no komandām īsti neko nevajadzēs. Šo gadu laikā ar norvēģiem spēlēts desmit reizes un septiņās izcīnītas uzvaras. Vēl trīs mačos piedzīvoti zaudējumi.

03.05.1997. Turku (Somija). 6:3

Vārtu guvēji: Vītoliņš (2), Boldaveško, Semjonovs, Pavlovs, Macijevskis.

Vēsturiska spēle, vēsturiska uzvara, jo tā ir pirmā kopš atgriešanās pasaules hokeja spēcīgāko sabiedrībā. Jaunākās paaudzes līdzjutēji nesapratīs, taču tieši 1997. gada septītā vieta ir visaugstākā, kādu līdz pat šai dienai ir izcīnījusi Latvijas izlase. Turpmākajos gados, kad arī noslēguma rangā tika ierakstīta šī septītā vieta, tā tomēr pienācās pēc zaudējuma ceturtdaļfinālā, bet toreiz šī septītā vieta bija jāizcīna un tāpat viendienas līdzjutēji nesapratīs, kāpēc šis čempionāts Latvijas izlasei bijis ja ne vislabākais, tad viens no labākajiem noteikti.

Paradoksāli, taču savā labākajā (vai vienā no labākajiem) čempionātā Latvijas izlase pie pirmās uzvaras tika tikai piektajā spēlē - otrās apakšgrupas pēdējā mačā, kad vairs nebija reālas iespējas ielēkt lielajā sešiniekā (ne starp astoņām komandām, kā tas ir šodien). Divos iepriekšējos mačos tika atņemts (paņemts) pa punktam no Zviedrijas (1:1) un Kanādas (3:3), tikai pašās spēles beigās zaudēts ASV, bet kronis visam bija 4:5 zaudējums Itālijai. Ja šodien acu priekšā ir 2019. gada čempionāta Latvijas un Itālijas spēle, tad 1997. gada zaudējums liekas divtik neticams, bet tā bija… Uzvara pār Norvēģiju bija pirmā no četru pēc kārtas uzvarēto spēļu sērijas un ar šo panākumu tika ieklāts pirmais bruģis ceļā uz septīto vietu.

10.05.1999. Lillehammere (Norvēģija). 7:1

Vārtu guvēji: Fanduļs (2), Žoltoks (2), Skrastiņš, Maticins, Kerčs.

Turpmākajos gados abas komandas itin bieži tiksies tad, kad kāda no komanām atradīsies uz izkrišanas no elites sliekšņa un pirmā šāda reize notika Lillehammerē. Toreiz apakšgrupu trešo vietu ieguvējas veidoja četrinieku, kurš cīnījās par 9.līdz 12. vietu, kur pirmās divas komandas saglabāja vietu elitē arī nākamajā gadā, bet divām vājākajām tuvāk rudenim tiesības atgriezties augstākajā līgā bija jāpierāda atsevišķā kvalifikācijas turnīrā. Kā pirmie tur nokļuva norvēģi, kurus uz turieni aizsūtīja Latvijas izlase. Norvēģiem tas bija otrais zaudējums, bet pēc vienas dienas viņiem pievienojās arī Latvijas izlase.

07.05.2001. Nīrnberga (Vācija). 3:0

Vārtu guvēji: Ābols, Semjonovs, Žoltoks

Nākamā tikšanās vājinieku turnīrā. Šoreiz abas izlases atpalicēju kvartetā nokļuva pēc pirmā posma rezultātiem - abas izlases savās apakšgrupās palika pēdējās. Toreiz vēl bija spēkā nolikuma punkts, ka elites divīzijā vieta ir garantēta Japānai un, ja Āzijas pārstāve nokļūst starp vājākajām komandām, tad pārējām trim ir jāsadala tikai viena ceļazīme. Šajā gadījumā, kad Japāna palika pēdējā, tikai labākā komanda saglabāja šo vietu un to izcīnīja Latvijas. Mūsējiem bija pateicīgs kalendārs. Pirmajā kārtā abas favorītes Latvija un Baltkrievija nospēlēja neizšķirti 2:2, bet Latvijas un Norvēģijas mačs bija pēdējais, kad pārējās spēles jau bija beigušās. Noslēguma tabulā pirmās vietas likteni izšķīra gūtie un zaudētie vārti un lielāki plusi bija Latvijai un šos plusus palīdzēja izveidot arī 3:0 pār norvēģiem. Mums bija nepieciešama uzvara, bet norvēģiem vairs neko nevajadzēja. Pabeidzot turnīru, Latvijai un Baltkrievijai pa pieciem punktiem, bet mums +9, kamēr baltkrieviem tikai +4.

16.05.2006. Rīga. 4:2

Vārtu guvēji: Reķis, Bļinovs, Dārziņš, Semjonovs.

Šoreiz abas komandas tikās otrā posma grupas turnīrā un šai spēlei nebija nekādas nozīmes. Ja nu vienīgi Latvijai, kurai bija goda lieta savu čempionātu pabeigt ar uzvaru.

07.05.2007. Mitišči (Krievija). 4:7

Vārtu guvēji: Vasiļjevs, Galviņš, Bērziņš, Semjonovs.

Abas komandas pirmo posmu savās apakšgrupās pabeidz pēdējās vietās un atkal tikšanās atpalicēju kompānijā, kurā ir jāizdzīvo. Savstarpējā spēle jāaizvada kā pēdējā šajā turnīrā un šis mačs tiek sagaidīts ar vienādām sajūtām - kā vieni tā otri jau pirms šīs spēles ir garantējuši palikšanu elitē. Spēlei it kā nekās nozīmes, taču šāds zaudējums nehokeja valstij pamatīgi koda kaulā.

11.05.2008. Halifaksa (Kanāda). 4:1

Vārtu guvēji: Cipulis, Vasiļjevs, M. Rēdlihs, Dārziņš.

Trešo gadu pēc kārtas tiekamies savā starpā un šoreiz savstarpējās spēles likme ir iespēja turpināt cīņu par ceturtdaļfinālu. Šo kauju uzvar latvieši, bet turpinājums neseko. Mums pēdējā spēle ir ar vāciešiem, to zaudējam, bet ceturtdaļfinālā iekļūst… Norvēģija. Lai arī norvēģi otrajā posmā punktus neizcīnīja, no pirmā posma līdzi tika paņemti četri (uzvara pār Vāciju un zaudējums pagarinājumā somiem). Ceturtdaļfinālam pietika ar četriem punktiem.

16.05.2010. Manheima (Vācija). 5:0

Vārtu guvēji: Sprukts (2), Dārziņš, Cipulis, Galviņš.

Pat it kā ne pārāk sekmīgajā 2010. gada čempionātā Latvijas izlase cīnījās par iekļūšanu ceturtdaļfinālā un ceļā uz turieni atradās ar norvēģi. Ar norvēģiem tikām galā bez lielām sāpēm, taču vēl bija rezervē spēle ar čehiem un daži blakus apstākļi, kuriem sakrītot, kazi, arī būt astoņnieks, bet nebija pirmā reize, ka izšķirošajos mačos ir jātiekas ar kādu no lielvalstīm un pie vajadzīgajiem punktiem netikām. Lai arī norvēģus uzvarējām, viņi tik un tā tabulā ieņēma vienu vietu augstāk un arī palika bez ceturtdaļfināla.

12.05.2012. Stokholma (Zviedrija). 0:3

Tobrīd bija ļoti grūti iedomāties, ka ar šo zaudējumu iesākās viens no tumšākajiem Latvijas izlases posmiem pasaules čempionātos. Pēc šī zaudējuma sekoja vēl divi sausie zaudējumi pēc kārtas, bet ceturtais šāds zaudējums tika piedzīvots 2013. gada čempionāta pirmajā spēlē. Ak, jā, norvēģiem šī uzvara palīdzēja iekļūt ceturtdaļfinālā.

17.05.2016. Maskava (Krievija). 1:3

Vārtu guvēji: Indrašis

Līdzīgi kā šogad Bratislavā, arī toreiz Maskavā abas komandas tikās apakšgrupas pēdējā spēlē un līdzīgi kā šogad, arī pirms trīs gadiem šai spēlei nebija nekādas nozīmes.

05.05.2018. Herninga (Dānija), 3:2

Vārtu guvēji: Balcers (2), Ābols

Kāda pašsajūtu varēja būt līdzjutējiem pēc pirmās trešdaļas un vien desmit minūtes pirms pamatlaika beigām? Pēc pirmās trešdaļas ož pēc trešā pēc kārtas zaudējuma norvēģiem, jo ir 0:2, bet zaudētājos atrodamies līdz pat 51. minūtei… Šo spēli līdzjutējs noteikti atcerēsies kā pirmo nopietno iepazīšanos ar Rūdolfu Balceru, kurš kā čempionāta debitants izcēlās ar diviem vārtu guvumiem un viens no tiem arī papildlaikā. Un kādu golu!