Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Latvija pret Zviedriju. Certurto gadu pēc kārtas

© f64

Ar nevienu citu pretinieku pasaules čempionātos nav spēlēts tik bieži, kā ar zviedriem. Pēdējos piecos čempionātos pēc kārtas allaž pretiniekos patrāpījušies Baltijas jūras kaimiņi, bet kopumā ar pagājušā gada čempioniem šodien tiks aizvadīta jau piecpadsmitā savstarpējā spēle. Bilance ir nomācoši par labu pretiniekam – mums tikai viena uzvara, vēl viens neizšķirts un 12 zaudējumi.

02.05.1997. Turku (Somija). 1:1

Vārtu guvēji: Pavlovs.

Ja arī kādā no savstarpējām spēlēm esam bijuši tuvu uzvarai pamatlaikā, tad tā bija šī. Līdz mačam ar zviedriem pasaules čempionātu debitanti nokļuva ar diviem 4:5 zaudējumiem ASV un Itālijai, bet iepriekšējā spēļu kārtā izlaida uzvaru pret pašiem kanādiešiem (bija 3:1, bet beidzās 3:3). Ar Zviedriju bija līdzīgi. Pēdējās trešdaļas ievadā izdodas izvirzīties vadībā, taču 2:21 minūtes pirms mača beigām zviedri tomēr izglābj vienu punktu. Divos mačos pēc kārtas pret hokeja dižvalstīm pamanījāmies tikt pie punktiem un tie arī pavēra ceļu uz vēlāko septīto vietu.

06.05.1999. Oslo (Norvēģija). 3:4

Vārtu guvēji: Fanduļs, Čudinovs, Žoltoks

Izšķirošā spēle par izkļūšanu no grupas un nenonākšanu izdzīvošanas turnīrā. Latvijas izlasei izšķirošā… Ar visu valsts prezidentu Gunti Ulmani tribīnēs. Tobrīd Latvijas izlase vēl nebija sakrājusi krietnu kaudzi skaistu zaudējumu, bet šis bija viens no pirmajiem, kurš nudien bija skaists. Diemžēl turpmākajos čempionātos šādu zaudējumu bija krietnā daudzumā, kuri radīja ilūziju par mūsu piederību hokeja lielvalstu kārtai, taču taustāmu labuma no šādiem zaudējumiem nekāda. Kā šajā reizē. Cīnījušies līdz pēdējai sviedru lāsei (no 1:4 uz 3:4), Latvija pārcēlās uz grupu, kurā jācīnās par palikšanu augstākajā līgā.

30.04.2000. Sanktpēterburga (Zviedrija). 1:3

Vārtu guvēji: Beļavskis

Ar zviedriem tiekamies čempionāta pirmajā spēlē un šim zaudējumam nav tālejošu seku. Grupā vēl jāspēlē ar Ukrainu un Baltkrieviju un tur arī tiek paņemti nepieciešamie punkti turpmājam ceļam uz pirmo ceturtdaļfinālu.

29.04.2001. Ķelne (Vācija). 2:5

Vārtu guvēji: Panteļejevs, Fanduļs

Kādu laiku ar zviedriem izdodas pacīnīties kā līdzīgam ar līdzīgu un no 0:2 izdodas atspēlēties līdz 2:2, taču zviedru pārākums arvien vairāk izpaužas viņiem pieliekot ātrumā. Ilūziju par to, ka spēsdim nolauzt zviedrus, nebija, toties bija laba iesildīšanās pirms nākamās dienas uzvaras pār ASV (2:0). Tad sekoja spēle pret Ukrainu un ceļš uz Nīrnbergas “tribunālu”, kur četras komandas cīnījās par izdzīvošanu.

26.04.2003. Turku (Somija). 1:3

Vārtu guvēji: Romanovskis.

Pirmā spēle čempionātā un plānotais zaudējums. Vienīgais prieks par šo spēli - vienīgos vārtus guva čempionātu debitants Vadims Romanovskis 13. minūtē izvirzot Latviju vadībā.

05.05.2004. Prāga (Čehija). 1:4

Vārtu guvēji: Ignatjevs

Gana labs turnīrs Latvijas izlasei. Ceturtdaļfināla sasniegšana pats par sevi Latvijai ir kā kosmoss, bet šī bija tā reize, kad varēja un vajadzēja pārsteigt pašiem sevi, zviedrus un pārējo hokeja pasauli. Toga zviedriem sastāvs nebūt nebija tāds, no kura vajadzētu mukt krūmos, arī iepriekšējās spēlēs rādītais sniegums bija pabāls. Kurtam Lindstrēmam, kuram šis bija pēdējais mačs ar Latvijas izlasi, neizdevās atrast pareizos vārdus spēlētāju noskaņas uzlabošanai...

10.05.2005. Insbruka (Austrija). 1:9

Vārtu guvēji: Ziediņš.

Neticami, bet otro gadu pēc kārtas Latvija grozās ap ceturtdaļfinālu. Dīvaini izklausīsies - tieši spēlē preti zviedriem izšķīrās būt vai nebūt astoņniekā. Mums noteikti vairāk vajadzēja, jo zviedri jau bija savu dabūjuši, bet Latvijai bija nepieciešami divi punkti. Tagad paskatāmies uz tablo, kur redzam 1:9 un kasām pakausi - par kādu ceturtdaļfinālu te ir runa? Ļoti iespējams, ka nebūtu šis 1:9, taču iepriekšējā dienā mūsējiem bija vēl viena būt vai nebūt spēle. Ar Somijas izlasi, kurā somi mūs mīcija visos iespējamos veidos, taču vārtos bija Artūrs Irbe… No somiem punktu paņēmām (0:0), bet zviedri pa to laiku gulšņāja savos pēļos un atpūtās. Divu dienu būt vai nebūt spēles mūsējiem nebija jaudas izturēt tā vienkāršā iemesla pēc, ka fiziskais bija iztērēts iepriekšējā dienā.

30.04.2007. Maskava (Krievija). 2:8

Vārtu guvēji: Daugaviņš, Širokovs

Grupas turnīrā zviedri visiem pretiniekiem pāri gāja svilpodama. 7:1 pret Itāliju, 6:0 pret Šveici un 8:2 pret Latviju uz citu rezultātu fona neizskatās ne labāk, ne sliktāk.

27.04.2009. Berne (Šveice). 3:2

Vārtu guvēji: K. Rēdlihs, Dārziņš, Ņiživijs

Kaut kad tam bija jānotiek un tas notika Bernē un notika ar glanci. Labi, tā nebija uzvara pamatlaikā, taču uzvarēt zviedrus ir patīkami jebkādā veidā. Jau turnīra pirmajā mačā, kad ar 2:4 tika zaudēts amerikāņiem, Latvijas izlase parādīja, ka ir gatava uz ko vairāk kā tikai uz vienu spēli. Agri vai vēlu, bet Znaroka kaut kam bija jābūt. Šo spēli noteikti atcerēsies arī zviedru vārtsargs, kuru pēc Ņiživija uzvaras pēcspēles metiena nācās nodot mediķu rīcībā. Puikam stakle nedaudz pastiepās...

14.05.2010. Manheima (Vācija). 2:4

Vārtu guvēji: Karsums (2).

Ikdienišķs zaudējums, kuram nebija nekādu seku. Abas komandas tikās otrā posma pirmajā kārtā. Protams, ja Latvija būtu tikusi kaut pie punkta, būtu iemesls padomāt par kaut ko vairāk, kā par pēdējo vietu grupā.

15.05.2012. Stokholma (Zviedrija). 0:4

Grupas pēdējā spēle, kurai vairs nebija nekādas nozīmes. Pat uzvaras gadījumā nekas vairāk par piekto vietu nespīdētu.

04.05.2015. Prāga (Čehija). 1:8

Vārtu guvēji: Dārziņš.

Čempionāta sākums viegli prognozējams. 1:6 pret Kanādu, tad 2:4 pret Čehiju un tad kārta arī zviedriem. Līdz pusspēlei, kad Dārziņš realizēja vairākumu, ne smakas nebija no sagrāves. Tobrīd rezultāts kļuva 1:2. Šajā spēlē bija kāds hokejā piedzīvots retums - zviedri tika pie diviem soda metieniem! Vienu realizēja, otru nē.

06.05.2016. Maskava (Krievija). 1:2

Vārtu guvēji: Sotnieks.

Čempionāta ievads daudzsološs. Pret zviedriem zaudējums tikai pagarinājumā. Tātad - punkts no lielajiem paņemts. Nākamajā spēlē atkal punkts no čehiem. Citās reizēs šādi neplānoti punkti atv'dertu durvis uz ceturtdaļfinālu, bet ne šajā gadījumā. Šie divi punkti palīdzēja turēties drošā attālumā no pēdējās vietas un tikpat drošā attālumā arī no ceturtās.

11.05.2017. Ķelne (Vācija). 0:2

Noteikti noderētu kaut punkts no zviedriem. Bija vai nebija iespējams to izcīnīt? Droši vien, ka bija, ja vien tiktu realizēts kaut viens vairākums no astoņiem. Sākoties trešajai trešdaļai, rezultāts ir tikai 0:1, taču mūsējie tiek pie četriem vairākumiem pēc kārtas. Ieskaitot pusotra minūti lielajā vairākumā… Turnīru pabeidzām piektajā vietā par punktu atpaliek no ceturtajā vietā esošajiem vāciešiem.

17.05.2018. Kopenhāgena (Dānija). 2:3

Vārtu guvēji: Bļugers, Balcers.

Bijušas daudzas spēles ar zviedriem, izcīnīta pat uzvara un arī neizšķirts, taču šī, šķiet, bija pirmā savstarpējā spēle, kurā mūziku pasūtīja latvieši. Labi, ne visas spēles garumā, bet pēc tam, kad 51. minūtē Balcers panāca 2:3, atlikušo laiku zviedri tika spaidīti ļoti nopietni. Arī tad, kad Merzļikins tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju. Vēl šodien laiku pa laikam TV ekrtānos redzams, kā Ķēniņš sašķaida savu nūju par nerealizēto iespēju izlīdzināt rezultātu. Lai arī kārtējais zaudējums pret zviedriem, šī noteikti bija Latvijas izlases kvalitatīvākā spēle pēdējā desmitgadē! Un, šī spēle deva ticību, ka šogad Bratislavā varam atkārtot ko līdzīgu, bet pērn Kopenhāgenā zviedri vēlāk kļuva par pasaules čempioni.