Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionātā nepalīdzēs Šteinberga un Laksa

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvā pirms Eiropas čempionāta iekļautas 16 kandidātes, starp kurām nav Anetes Šteinbergas un Kitijas Laksas, bet ir amerikāniete Šeja Pedija, kura vēl gaida valsts pasi, informē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Eiropas čempionāts norisināsies no 27.jūnija līdz 7.jūlijam. A un B apakšgrupu spēlēs notiks Rīgā, bet pārējo apakšgrupu mači un izslēgšanas turnīrs norisināsies Serbijā. Sešas labākās komandas iegūs tiesības 2020.gada februārī piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Tikmēr Latvijas izlases treniņnometne sāksies 20.maijā, bet komandas galvenais treneris Mārtiņš Zībarts kandidāšu sarakstā iekļāvis 16 basketbolistes, kuras uzaicinātas uz treniņnometni un gatavosies Eiropas čempionāta finālturnīram.

Valstsvienības kandidātu sarakstā iekļauta arī "TTT Rīga" saspēles vadītāja Pedija, kura iesniegusi dokumentus uzņemšanai Latvijas pilsonībā. Turpinās nepieciešamo dokumentu kārtošana, bet Eiropas čempionātā viņa varēs spēlēt labvēlīga Saeimas balsojuma gadījumā.

"Komandas kodolu, kas pārstāvējis Latviju vairākos Eiropas čempionātos un Pasaules kausa izcīņā, papildinājušas jaunās basketbolistes ar bagātu Eiropas un pasaules jauniešu čempionātu, kā arī ASV studentu basketbola pieredzi," LBS citē Zībarta teikto. "Veidojot kandidātu sarakstu, ņēmām vērā spēlētāju sniegumu aizvadītajā sezonā klubos. Diemžēl šogad nevarēs palīdzēt Laksa un Šteinberga. Kitijai turpinās rehabilitācijas process pēc smagā savainojuma. Savukārt Anete šoreiz nepiedalīsies personīgu iemeslu dēļ."

"Pedija jau "TTT Rīga" sastāvā pierādīja, ka prot palīdzēt komandas biedrenēm atklāt viņu labākās īpašības un visai komandai spēlēt organizēti. Viņas meistarība valstsvienības spēli padarīt daudzveidīgāku, piemēram, dodot iespēju Elīnai Dikeulakai spēlēt arī uzbrūkošā aizsarga pozīcijā. Veiksmīgā līdzdalība "TTT Rīga" komandā divās sezonās palīdzējuši Šejai īstenot vienu viņas sapni - iekļūt Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA), kur viņa patlaban trenējas. Tagad viņa ļoti vēlas palīdzēt Latvijai cīnieties par olimpisko ceļazīmi. Ieguvējas šajā situācijā ir abas puses. Jo īpaši ņemot vērā, ka pat basketbola lielvalstis jau sen nekautrējas nepieciešamības gadījumā konkrētās pozīcijās pastiprināties, izmantojot naturalizētas spēlētājas," norādīja treneris.

Zībarts uzsvēra, ka komanda gatavosies tā, lai visas spēlētājas jūnija beigās būtu labākajā formā un Latvijas komanda spēlētu kolektīvu, gudru un kvalitatīvu basketbolu.

"Eiropas čempionāts Rīgā ir unikāla iespēja svarīgas spēles aizvadīt savu atbalstītāju klātbūtnē, un ceram, ka līdzjutēju emocijas, palīdzēs tuvoties sapnim - līdzdalībai olimpiskajā turnīrā," teica Zībarts.

Gatavošanās Eiropas čempionāta finālturnīram sāksies 20.maijā ar treniņnometni Rīgā, bet Latvijas komandas šī gada modelis pirmo reizi būs redzams 7.jūnijā, kad "Arēnā Rīga" notiks Rozā lentītes spēle ar Turcijas izlasi un pēdējo reizi vienības formastērpā laukumā dosies valstsvienības ģenerālmenedžere Gunta Baško.

No 13. līdz 15.jūnijam Latvijas komanda piedalīsies turnīrā Prāgā, kur būs spēles ar Bosnijas un Hercegovinas, Čehijas un Ungārijas komandām. Pēdējās pārbaudes spēles notiks Rīgā - 20.jūnijā ar Ķīnas izlasi un 22.jūnijā ar Slovēnijas vienību.

Eiropas čempionātā Latvijas izlase spēlēs vienā grupā ar Spāniju, Ukrainu un Lielbritāniju.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes:

Elīna Dikeulaka (Vroclavas "Šlenza", Polija), Ilze Jākobsone ("Freiburg", Vācija), Elizabete Bulāne, Šeja Pedija, Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, Krsitīne Vītola (visas - "TTT Rīga"), Laura Ikstena (Sedlces PGE MKK, Polija), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinnipakas Universitāte, NCAA), Lūize Šepte (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa (Miškolcas DVTK, Ungārija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Aleksa Gulbe (Indiānas Universitāte, NCAA), Zenta Meļņika (Sanmartīno "Fila", Itālija).