Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Latvija pret Čehiju. Laiks labot vēsturi

© f64

Latvijas izlasei pasaules čempionātos ir atlikušas tikai divas izlases, kuras ne reizi nav uzvarētas – Kanāda un Čehija. Lai arī Čehija pieskaitāma pie lielā sešinieka izlasēm, lai arī pret čehiem nav uzvaru, neviens no zaudējumiem nav bijis graujošs. Kopējā bilance – 9 spēles, viens neizšķirts un astoņi zaudējumi. Septiņi no astoņiem zaudējumiem bijuši ar divu vārtu starpību.

11.05.2000. Sanktpēterburga (Krievija). 1:3

Vārtu guvēji: Ņiživijs

Latvijas izlasei pirmais ceturtdaļfināls un pirmā tikšanās ar Čehijas izlasi. Joprojām smeldz šis zaudējums, jo tā arī nav aizdzijušas tās brūces, kuras uz Latvijas izlases formas tērpiem atstāja mača tiesneši. Pirmā trešdaļa - pa nullēm. Otrā trešdaļa vidū un joprojām 0:0, līdz Ņiživijs gūst vārtus un tad sākās soģu solo! Četru minūšu laikā čehi to vien dara, kā spēlē vairākumā un izmantojot šo iespēju, tiek gūti trīs vārti. Pēc tam viss turpinājās tā, it kā nekas nebūtu noticis. Bet, jau ar nolemtības sajūtu. Neviens šodien nepateiks, vai Latvija būtu uzvarējusi čehus, taču rūgtums par šo spēli ir palicis.

02.05.2002. Jenčēpinga (Zviedrija). 1:3

Vārtu guvēji: Cipruss

Vai tas bija šķērslis vai nē, taču savu lomu šajā zaudējumā nospēlēja arī tas, ka no ierastās Karlstādes bija jāpērceļas uz patālo Jenčēpingu. Uz vienu vienīgu spēli. Un pēc tam atpakaļ uz ierasto arēnu Karlstādē.

24.04.2004. Prāga (Čehija). 1:3

Vārtu guvēji: Panteļejevs

Čempionāta pirmā spēle un pret laukuma saimniekiem! Pret čehiem! Labi apzinoties, kāds liktenis sagaidāms un kādas ir izredzes aizķerties kaut aiz punktiņa, izlases treneri nolemj lielajā dzīvē iemest Edgaru Masaļski, kuram šī bija debija pasaules čempionātos. Ja izdzīvos, būs lietas koks, ja nē - nekāda traģēdija nebūs notikusi. Pirmo trešdaļu neizdzīvoja (trīs zaudēti vārti), taču kopumā Latvijas izlase kļuva turīgāka par vēl vienu labu vārtsargu.

05.05.2006. Rīga. 1:1

Vārtu guvēji: A. Širokovs

Kad vēl, ja ne savā laukumā pārsteigt čehus? It īpaši, ja šī ir čempionāta atklāšanas spēle. Kad vēl septītajā minūtē Širokovam izdodas iemānīt ripu čehu vārtos, palēcās pat jaunās arēnas jumts. Uzvarai ar to bija par maz, taču neizšķirtam pietika.

18.05.2010. Manheima (Vācija). 1:3

Vārtu guvēji: Pečura

Spēle ar pievienoto vērtību. Otrajā posmā tā ir pēdējā un uzvaras gadījumā ceturtdaļfināls būtu mūsējais. Ja būtu trīs punkti, tad uzreiz četrām izlasēm būtu pa sešiem punktiem - Latvijai, Kanādai, Čehijai un Norvēģijai. Mums jau bija uzvara pār norvēģiem (5:0) un čehu pieveikšana dotu vēl trīs un ceturtdaļfinālu. Nekā. Otrajā trešdaļā vairākums ir tik klibs, ka ļaujam čehiem gūt divus vārtus un mazākumā un ej nu tagad noķer vēju klajā laukā. Ar tiešu vai netiešu palīdzību, bet Latvija ar šo zaudējumu palīdzēja čehiem kļūt par pasaules čempioni.

30.04.2011. Bratislava (Slovākija). 2:4

Vārtu guvēji: Dārziņš, Bukarts.

Vēl viena čempionāta pirmā spēle un vēl viens zaudējums. Ar nedaudz savādāku scenāriju kā iepriekšējās reizēs. Līdz pat spēles vidum bijām vadībā ar 2:1, bet beigās vēl viens skaists zaudējums. Tas bija tikai pirmais no trim zaudējumiem grupā un ar šādu bilanci neko vairāk, kā pēdējo vietu nedeva.

10.05.2012. Stokholma (Zviedrija). 1:3

Vārtu guvēji: Bērziņš.

Ceturtā spēle čempionātā. Latvijai zaudējums pirmajā mačā un pēc tam divas uzvaras pēc kārtas un itin labas izredzes pacīnīties par ceturtdaļfinālu. Kā vēlāk izrādījās, tad tieši ar zaudējumu čehiem sākās garākā pēc kārtas zaudēto spēļu sērija tieši pasaules čempionātos. Ēc 1:3 no čehiem turpat Stokhlomā seko vēl trīs zaudējumi un visi sausā, bet pēc gada Helsinkos tiek pievienoti vēl trīs zaudējumi...

02.05.2015. Prāga (Čehija). 2:4

Vārtu guvēji: Daugaviņš, M. Rēdlihs

Šis ir tas čempionāts, kurā grupas pēdējā spēļu kārtā Latvijas un Francijas izlases uz pirmo divīziju aizsūtīja austriešus. Kaut kāda loma, kāpēc Latvijas izlase nodzīvojās tik tālu, bija arī zaiudējumam pret čehiem.

07.05.2016. Maskava (Krievija). 3:4

Vārtu guvēji: Roberts Bukarts, Girgensons, M. Rēdlihs

Cik tur trūka, lai tiktu aizkrāsots vēl viens plankums Latvijas izlases vēsturē. Pēc pirmā perioda 0:2 un nekādu pazīmju par turpmākajiem pavērsieniem šajā mačā, bet notika sekojošais. 2:09 minūtes pirms pamatlaika beigām Rēdlihs, Džeriņš un Bukarts nokārto 3:2 un uzvara jau ir ar pirkstu galiem sataustāma. Tomēr nē, laikam jau tas čehu zvērs ir tik nežēlīgs, ka pat trīs sekundes pirms pamatlaika beigām esot vadībā vēl nebūtu garantēta uzvara. Čehiem bija turpat divas minūtes laika lai izglābtos un pat vārtsargs tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju. Izglābās… Papildlaikā nekā, bet pēcspēles metienos noteikti atmiņā tika cilāti ne tik senie Ņiživija uzvaras goli. Ņiživijs izlasē vairs nespēlēja, bet Ābols, Daugaviņš un Bukarts tā arī ne reizi nepārspēja Pavelu Francūzu… Starp citu, šajā čempiopnātā Latvijas izlasi bija trīs papildlaika vai pēcspēles metienu spēles un visās trīs tika zaudēts (arī Zviedrijai un Dānijai).