Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvija pret Itāliju. Vai itāļi atkal tiks aizsūtīti uz pirmo divīziju?

© f646

Pēc viena gada pārtraukuma Itālijas izlase ir atgriezusies elitē. Savstarpējo spēļu vēsture atgādina, ka pēdējās trīs tikšanās reizēs Latvijas izlase ar uzvarām ir veicinājusi itāļu atgriešanos pirmajā divīzijā un nevienam nebūtu iebildumu, ja kas līdzīgs notiktu arī ceturto reizi. Kopējā savstarpējo spēļu bilance ir četras uzvaras, vienas neizšķirts un divi zaudējumi.

28.04.1997. Turku (Somija). 4:5

Vārtu guvēji: Tambijevs, Znaroks, Vītoliņš, Beļavskis.

Dienu iepriekš Latvijas izlase debitēja pasaules hokeja elitē un debitēja ar nelielu blīkšķi - ar 4:5 zaudējumu pret ar NHL spēlētājiem nokomplektēto ASV izlasi. 53. minūtē izdevās atspēlēties no 2:4, taču punktu neizdevās nosargāt. Toties āķis bija lūpā - ja ja varam spēlēt ar amerikāņiem, tad neviens pretinieks nav bīstams, bet nākamais pretinieks jau nākamajā dienā bija Itālija. Itālija, kurā tikai pārpratuma pēc spēlē hokeju. Kad 30. minūtē rezultāts top jau 4:1, šķiet, ka uzvara jau ir kabatā, taču nekā. Pēdējā trešdaļā septiņu minūšu laikā tiek zaudēti trīs vārti, bet atlikušajās desmit minūtēs vairs nav jaudas atspēlēties. Jau toreiz zaudējums Itāijai bija kārtīgs mājiens tam, ka pasaules hokeja hierarhijā esam tuvāk vidusslānim, nevis pašai elitei. Tas nekas, ka beidzoties čempionātam izcīnījām 7. vietu.

08.05.1998. Cīrihe (Šveice). 1:1

Vārtu guvēji: Znaroks

Jauns čempionāts, jauna tikšanās ar Itāliju. Šoreiz izdzīvošanas turnīrā, kur bez Latvijas un Itālijas vēl spēlē ASV un Vācija. Ar itāļiem jāspēlē pirmajā dienā un izcīnītais punkts like aizdomāties par mūsu vietu spēcīgāko grupā, jo vēl taču jāspēlē ar hokeja valstīm ASV un Vāciju. Tieši tā, šis punkts tika izcīnīts, jo tikai 51. minūtē tika izlīdzināts rezultāts. Kā vēlāk izrādījās, tad šī bija grupas favorītu spēle, jo abas saglabāja vietu elitē, bet uz kvalifikācijas turnīru tika aizsūtītas ASV un Vācija.

30.04.2002. Kārlstāde (Zviedrija). 4:1

Vārtu guvēji: Ozoliņš, Beļavskis, Tambijevs, Fanduļs.

Esam vienā apakšgrupā un tiekamies pēdējā spēļu kārtā. Abas to sagaida ar diviem zaudējumiem (pret ASV un Kanādu) un tā kļūst par turpmāko gadu ierasto ainu, kad čempionātā ir jākoncentrējas vienai spēlei. Uzvarētājs iekļūst otrajā posmā, bet zaudētājam kopā ar vēl trim komandām jāpierāda sava piederība elitei. Itālijai neizdevās to izdarīt.

02.05.2007. Maskava (Krievija). 3:4

Vārtu guvēji: Dārziņš (2), Daugaviņš.

Oļega Znaroka debijas čempionāts pārvēršas par patiesu murgu. Ar Itāliju esam vienā grupā un scenārijs ir līdzīgs kā iepriekšējā tikšanās reizē. Savstarpējā spēle tiek sagaidīta ar diviem zaudējumiem (Šveicei un Zviedrija) un tajā likmē ir otrais posms vai atpalicēju turnīrs. 52. minūtē tiekam vadībā ar 2:1, taču 58. minūtē jau jāatspēlējas (2:3). Priekšpēdējā minūtē Dārziņš izlīdzina rezultātu, taču tie ir pēdējie mūsējo prieki šajā spēlē. Pamatlaikā 3:3, bet papildlaika pēdējā minūtē itāļi mūs aizsūta uz vājinieku grupu. Itālija mierīgi atslidinājās otrajā grupu turnīrā, bet Latvija ar vieglu izbīli saglabā vietu A grupā.

12.05.2010. Manheima (Vācija). 5:2

Vārtu guvēji: Daugaviņš (2), Ņiživijs, Reķis, Karsums.

Scenārijs jau labi zināms - esam vienā apakšgrupā, savstarpējo spēli aizvadām pēdējā kārtā pēc piedzīvotiem diviem zaudējumiem (Šveicei un Kanādai) un šoreiz viss beidzas bez liekiem pārdzīvojumiem. Ar šo uzvaru pietuvinājām itāļus izkrišanai no elites, kas atpalicēju turnīrā arī notika (Itālijai pēdējā vieta).

08.05.2012. Stokholma (Zviedrija). 5:0

Vārtu guvēji: Ķēniņš, Meija, Bārtulis, Indrašis, K.Rēdlihs.

Pēc viena gada prombūtnes, Itālija ir atgriezusies elitē un tikpat ātri no tās atvadījās. Arī Latvija piepalīdzēja to izdarīt.

09.05.2017. Ķelne (Vācija). 2:1

Vārtu guvēji: Džeriņš (2)

Vēl viena Itālijas izlases atgriešanās augstākajā sabiedrībā un atkal latvieši palīdz itāļiem no tās izkrist. Latvijas izlasei šis ir īpašs čempionāts, jo tas tiek iesākts ar trim uzvarām pēc kārtas (pirms tam 3:0 pret Dāniju un 3:1 pret Slovākiju). Diemžēl, bet uzvara pār Itāliju ir pēdējā šajā čempionātā.