Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Zaudējums Šveicei sarežģī Latvijas ceļu uz ceturtdaļfinālu

© scanpix.ee

Latvijas izlase pasaules čempionātā hokejā ar 1:3 (0:0, 1:1, 0:2) piekāpās Šveicei un pamatīgi sarežģīja savas izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā. Latvijas izlasē par labāko tika atzīts Elvis Merzļikins, bet nākamā spēle otrdien pret Itāliju.

Abas izlases čempionātu iesāka ar pārliecinošām uzvarām. Vispirms Šveice bez variantiem izrēķinājās ar Itāliju (9:0), bet Latvija pēdējā periodā nolika uz lāpstiņām Austriju (5:2).

Pēc vakardienas uzvaras lielākais nezināmais Latvijas izlasē pirms šodienas spēles bija: kuru vārtsargu likt vārtos? Vakardienas mača labāko spēlētāju Latvijas izlasē Kristeru Gudļevski, vai divus mēnešus bez spēļu prakses esošo Elvi Merzļikinu. Ap pusdienas laiku tika nolemts, ka vārtos stāsies Merzļikins.

Šveice tikusi pie nopietna papildinājuma - izlasei pievienojies Kolorado “Avalanche” uzbrucējs Svens Andrigeto. Šā gada sastāvā viņš ir piektais spēlētājs ar NHL pierakstu. Pret Latvijas izlasi viņš tomēr nespēlēs, jo aizvadītajā naktī veica tālo pārlidojumu.

Maija sākumā Latvijas un Šveices izlases aizvadīja divas pārbaudes spēles un toreiz abās uzvaras izcīnīja šveicieši - 4:1 un 2:0. Tomēr šīs sēles šodienas kontekstā nevajag uztvert ļoti nopietni, jo bija acīmredzams, ka Latvijas izlase šajos mačos īpaši neiespringa.

Latvijas izlasē diviem spēlētājiem šodien nelielas jubilejas - Laurim Dārziņam un Mikam Indrašim šī ir 50. spēle pasaules čempionātos.

Latvijas izlases sastāvs:

Merzļikins; Cibuļskis - Galviņš, Indrašis - Bļugers - Dārziņš; Sotnieks - Freibergs, Ābols - Ķēniņš - Balcers; Balinskis - Kulda, Ri. Bukarts - Meija - Ro. Bukarts; Zīle, Dzierkals - Batņa - Ģēģeris; Marenis.

1. trešdaļa.

3. min. Pilnīgi savādāka spēle no Latvijas izlases puses salīdzinot ar nesenajām pārbaudes spēlēm. Rodas iespaids, ka arī mūsējie gatavi presēt pretinieku pa visu laukumu.

6. min. Abas komandas ir agresīvas, vairāk tiek domāts par to, kā izjaukt pretinieku nodomus. Pa retam ir arī kāds metiens vārtu virzienā, taču vārtsargiem daudz nav jāiespringst.

9. min. Latvijai izdodas bīstams pretuzbrukums. Pārdesmit sekunžu laikā izdodas trīs labi metieni (Ķēniņš, Balcers, Sotnieks).

12:51. Pirmie asumi spēlē. Nepatīk šveiciešiem, kā Bukarti pārāk tuvu vārtiem cenšas izspiest momentu. Bet noraidīts tiek Bļugers.

Mazākums izturēts. Lai arī šveicieši praktiski visu vairākumu dzīvojās pa Latvijas zona, tikai vienu reizi bija reāla iespēja iedabūt ripu vārtos. Paglāba Merzļikins.

17. min. Balceram gandrīz izgājiens viens pret vienu, taču ir jāmet no asa leņķa un no neērtās puses. Tik un tā vārtsargs knapi to atvaira.

18. min. Pirmo reizi Merzļikinam nopietni jāglābj komandu no vārtu zaudējuma.

2. trešdaļa.

Metieni pēc pirmās trešdaļas - 6:9.

21:51. Vairākums Latvijai! Pret Austriju tika realizēti divi vairākumi.

Pirmo vairākuma minūti uzkavējāmies viņu zonā, taču bija tikai viens sakarīgs metiens.

25:54. Divas minūtes Freibergam.

Ģēģeris uz savas zilās līnijas pārķer ripu, tiek pat līdz Šveices zonai un arī uzmet pa vārtiem.

37:58. Tagad pašiem jāspēlē mazākumā. Divas minūtes Indrašim. Netīšām, bet nūja bija par augstu. Diemžēl, bet 2+2 minūtes.

Izturēts arī šis mazākums.

Pēc vairākuma Šveice pēc inerces turpina uzbrukt un pāris epizodēs Elvim ir ko iesvīst. Pat tiktāl, ka aiz vārtiem Merzļikins izdara spēka paņēmienu pret pretinieku.

0:1 (33:44). Pamazām pieaug Šveices pārsvars un laikam ir tikai loģiski, ka viņi pirmie gūst vārtus. Lai arī ar veiksmes palīdzību, bet gols ir un paliek gols.

34:02. Latvija uzreiz metas atspēlēties un nopelna vairākumu.

1:1 (34:15). Ilgi nav jāgaida - Indrašis saspēlējas ar Balceru un Miks savā 50. spēlē pasaules čempionātos izlīdzina rezultātu.

35:29. Vēl viens vairākums Latvijai!

Šoreiz bez vārtu guvuma, taču Balinskim bija ideāla iespēja panākt 2:1.

38:34. Noraidījums arī Dārziņam. Metot ripu ārā no savas zonas, tā izlido tribīnēs. Tā gadās.

Smags perioda noslēgums, bet nekas labāks nav sagaidāms arī trešā perioda ievadā.

3. trešdaļa.

Metieni pēc divām trešdaļām - 14:22.

Periods jāsāk ar 34 sekundēm lielajā mazākumā.

Izturēts gan lielais, gan mazais mazākums.

46. min. Šveice palielina jaudu un apgriezienus, Latvija izteikti meklē pretuzbrukumu iespējas.

47:20. Šveice uzbrūk, bet pie vairākuma tiek Latvija!

Vairākums pa tukšo. Kāds metiens jau bija, bet bez nopietniem draudiem pretiniekam.

50:10. Varbūt tagad? Atkal pārkāpums pret Rihardu Bukartu.

52:06. Arī šo nerealizējām, bet ir uzreiz nākamās divas vairākuma minūtes.

Diemžēl, bet arī šī iespēja ir palaista garām.

Iemetiena vērtība un to šobrīd novērtē Šveice. Metiens no zilās līnijas, Merzļikins atvaira to, taču ripa lēkā vārtu priekšā un nav aizsargu, kuri noslaucītu vārtu priekšu.

1:2 (56:21). Hārtlijs pieprasa videoatkārtojumu uzskatot, ka Merzļikins ticis traucēts. Tomēr vārtu guvums bija pareizs.

1:3 (59:19). Kādu minūti šveicieši ir iespiesti zonā, Merzļikins nomainīts pret sesto spēlētāju, bija bīstami, taču pretinieks ar pirmo iespēju iemet ripu tukšajos vārtos.