Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Latvija pret Šveici. Reiz Šveicei bijām priekšā…

© f64

Kad Latvijai jātiekas ar Šveici, allaž tiek piesaukts deviņdesmito gadu savstarpējās spēles pasaules čempionāta B grupā. It īpaši 1996. gada notikumus Eindhovenā dēļ kuriem Latvijas izlase jau 23 pavasari pēc kārtas spēlē spēcīgāko grupā. Toreiz uz šveiciešiem skatījāmies ar pārākuma sajūtu, taču šodien bilde ir pavisam cita. Šveices izlase elitē regulāri sāka spēlēt kopš 1998. gada un, kamēr Latvijas izlase retu reizi iekļūst ceturtdaļfinālā, tikām šveicieši šajā laikā paspējuši divreiz uzkāpt uz goda pjedestāla sudraba pakāpiena. Pēdējo reizi pagājušajā gadā Kopenhāgenā.

Vēsturiskajai Latvijas uzvarai pār Šveici (neizšķirts 1:1 bija uzvaras vērtībā) šogad apritēja tieši 23 gadi (1996. gada 20.aprīlī) un toreiz šķita, ka lai nu kurš pretinieks mums nāktu pretī, Šveice noteikti būs tā, kurai allaž ierādīsim viņu vietu. Dzīvē tomēr viss ir iznācis krietni savādāk. Elitē ar Šveices izlasi ir spēlēts 11 reižu un tikai divās ir izcīnīta uzvaras. Vēl vienu reizi spēlēts neizšķirti, bet astoņos mačos piedzīvoti zaudējumi.

02.05.1999. Oslo (Norvēģija). 3:5

Vārtu guvēji: Semjonovs, Kerčs, Maticins

Pirmā tikšanās augstākajā sabiedrībā un uzreiz mačam dubulta vērtība. Izcīnot uzvaru, tika nošauti uzreiz divi zaķi. Kurš no šiem zaķiem bija vērtīgāks, nav būtiski, taču uzvara atvērtu durvis uz čempionāta otro posmu, kā arī automātisku ceļazīmi uz 2002. gada olimpiskajām spēlēm. Tiesa, vēl jau bija atlikušas divas spēles, ar Franciju un Zviedriju, taču tobrīd prātā no frančiem divi punkti jau bija paņemti. Atceroties, ka pavisam nesen netikām uz Nagano olimpiādi, pēc zaudējuma Šveicei daudziem dūša saskrēja papēžos. Tiesa, vēl jau bija rezerves variants - kvalifikācija, taču tas bija jauns turnīrs ar jauniem riskiem…

Pat pirmajā minūtē zaudētie vārti (Zinkova kļūda) neliecināja par to notikumu tuvošanos, kurus bija jāpārdzīvo vēlāk. Pirmajā trešdaļā 2:1, spēles vidū arī 3:2, taču beigu beigās zaudējums. It kā nekādi nemieri no izlases ģērbtuves uz āru nelauzās, taču tie bija un beigu beigās čempionāts tika pabeigts ar īslaicīgu izkrišanu no elites.

08.05.2000. Sanktpēterburga (Krievija). 1:4

Vārtu guvēji: Kerčs

Sagaidot spēli ar Šveici, Latvijas izlase jau bija pamatīgi ieskrējusies. Abas komandas bija iekļuvušas otrajā posmā un lūkojās pēc ceturtdaļfināla. Mūsējie jau bija atstājuši pie ratiem krievus (3:2), nākamajā spēlē paņemts punkts no amerikāņiem (1:1) un trešā spēle četru dienu laikā ar Šveici. Būtībā šai spēlei lielas vērtības nebija. Ja nu vienīgi uzvaras gadījumā ceturtdaļfinālā būtu cits pretinieks. Šveicei gan vēl bija vajadzīga uzvara un, kas zina, varbūt viņiem palīdzēja atpūtas diena, kamēr mūsējie plēsās ar amerikāņiem..

05.05.2002. Kārlstāde (Zviedrija). 4:6

Vārtu guvēji: Laviņš, Vītoliņš, Ozoliņš, Kerčs

Spēle, kurai nebija nekādas nozīmes. Izņemot, protams, prestižu. Abas komandas bija iekļuvušas otrajā grupu turnīrā un savā starpā tikās pēdējā spēļu kārtā. Tobrīd abām komandām punktu nebija, bet ceturtajā vietā esošie vācieši sakrājuši jau piecus.

03.05.2003. Turku (Somija). 2:4

Vārtu guvēji: Fanduļs (2)

Abas komandas atkal satikās otrajā posmā un šoreiz mačam bija pavisam cita likme. Tieši ar savstarpēju spēli tika iesākts otrais grupu turnīrs un nevienam nebija jāteic priekšā, ka šajā spēlē par 99% izšķirsies ceturtdaļfināla liktenis. Latvija otro posmu iesāka bez punktiem, bet Šveicei nāca līdzi uzvara pār dāņiem…

Otrā perioda sākumā bijām priekšā ar 2:1, bet 10 minūtes pirms spēles beigām 2:4. Nelīdzēja arī Naumova nomaiņa pret sesto laukuma spēlētāju. Beidzoties turnīram, izrādījās, ka Latvijas un Šveices izlasēm ir pa četriem punktiem, bet tālāk tiek tie, kuri uzvar savstarpējo spēli.

01.05.2004. Prāga (Čehija). 1:1

Vārtu guvēji: Panteļejevs

Atkal tiekamies otrajā posmā un šoreiz viss beidzas draudzīgi. Gan pašā spēlē punkti sadalīti uz pusēm, gan raugoties turnīra tabulā, neviens nevienam neierieba. Togad otrā posma grupa mums bija ļoti pateicīga. Bija jātiekas ar Kanādu, Šveici un Austriju. Savstarpējais neizšķirts palīdzēja abām komandām iekļūt ceturtdaļfinālā, bet tabulā bijām pat augstāk - mums trešā, Šveicei ceturtā vieta. Abas komandas ceturtdaļfinālā arī pabeidza šo čempionātu.

28.04.2007. Maskava (Krievija). 1:2

Vārtu guvēji: Dārziņš

Abas komandas tiekas pirmajā spēļu dienā un tobrīd vēl neviens neplēš matus par kārtējo zaudējumu čempionāta pirmajā spēlē un kārtējo zaudējumu Šveicei. Vēl taču ir divas spēles un viena no tām ar Itāliju. Tur jau paņemsim sev pienākošos punktus un būsim otrajā posmā… Kā vēlāk izrādījās, tad šis bija tikai pirmais zaudējums… Tā šveicieši mums ierādīja ceļu uz atpalicēju turnīru, uz izdzīvošanas skolu, bet Kirovs Lipmans jau pēc pirmā darba gada bija gatavs izmest pa durvīm Oļegu Znaroku.

30.04.2009. Berne (Šveice). 2:1

Vārtu guvēji: Cipulis, Ņiživijs

Pirms kārtējā randiņa ar Šveici, Latvijas izlasei izdevās dzēst vienu balto plankumu savā CV - pirmo reizi vēsturē tika uzvarēta Zviedrija un nopelnīta vieta otrajā posmā, kur atkal tikšanās ar šveiciešiem. Šoreiz pavisam citā statusā - kā čempionāta mājinieci. Tiekamies otrā posma pirmajā mačā un ir skaidrs, ka tieši šajā spēlē likmē ir ceturtdaļfināls. Pavisam maz pietrūka, lai uzvara tiktu izcīnīta jau pamatlaikā, taču pusotra minūti pirms tā beigām Ambīls tomēr panāk papildlaiku. Papildlaikā bez vārtiem, bet pēcspēles metienos savu karsto nūju visiem atrādīja Ņiživijs. Viņš pret Zviedriju realizēja izšķirošo metienu un to pašu arī pret Šveici. Beidzot elitē tika pārspēta Šveice un šī spēle viņiem bija zaudētā ceturtdaļfināla vērtībā.

08.05.2010. Manheima (Vācija). 1:3

Vārtu guvēji: Meija

Esam ielozēti vienā grupā un tiekamies jau pirmajā kārtā un Latvija čempionātu iesāk ar tradicionālo pirmās spēles zaudējumu. Tiesa, tas gan neliedz izkļūt no grupas un turpināt cīņu par ceturtdaļfinālu. Toties Šveice grupā izcīna visas uzvaras, ieskaitot pār Kanādu.

20.05.2014. Minska (Baltkrievija). 2:3

Vārtu guvēji: Jass, Girgensons

Latvijai itin labs turnīrs. Ievadā pārspēta Somija (3:2), vēlāk arī ASV (6:5) un spēle ar Šveici sagaidīta ar deviņiem punktiem kabatā. Latvijai priekšrocība (vai otrādi) tāda, ka uzvaras gadījumā (pamatlaikā) no ceturtdaļfināla tiktu izstumta Somija, bet Šveicei labāko astoņnieks vairs nespīdēja. Toties ieriebt latviešiem gan izdevās… Otrā perioda pirmajā minīutē bija jau 0:3. Starp citu, toreiz vārtos bija Kristers Gudļevskis.

06.05.2015. Prāga (Čehija). 2:1

Vārtu guvēji: Džeriņš, Daugaviņš

Piedzīvojot trīs zaudējumus pēc kārtas (pret Kanādu, Čehiju un Zviedriju), pretī nāca vēl viens zvērs - Šveice, kura pirms tam bija pamanījusies zaudēt austriešiem (pēcspēles metienos). Notiek kaut līdzīgs tam, kas pirms pāris gadiem notika Bernē. Šveice papildlaiku panāca tikai divas minūtes pirms pamatlaika beigām. Papildlaikā gan Daugaviņš guva uzvaras vārtus, taču raugoties ar šodienas skatu, kā toreiz būtu noderējuši visi trīs punkti no Šveices. Ne tamdēļ, lai tiktu ceturtdaļfinālā, bet gan aiztaupītu nervus turnīra noslēgumam, kurā uz izkrišanas no elites robežas atradās trīs izlases. Arī Latvija… Toties Šveice, neskatoties uz zaudējumiem Latvijai un Austrijai, tāpat iekļuva ceturtdaļfinālā.

11.05.2016. Maskava (Krievija). 4:5

Vārtu guvēji: M. Rēdlihs (2), Ķēniņš, A. Širokovs.

Ar pavisam citu omu tiek sagaidīta spēle pret Šveici. Lai arī ar trim zaudējumiem pēc kārtas, pa punktam ir atņemts Zviedrijai un Čehijai. Kaut kas jāņem arī no Šveices, bet ar to ņemšanu bija kā bija. Otrā perioda ievadā piecu minūšu laikā Edgars Masaļskis “norij” trīs ripas (divas mazākumā), taču perioda otrajā pusē, atkal piecu minūšu laikā, rezultāts ir izlīdzināts (divi vārti vairākumā). Pēdējā trešdaļā atkal zaudētājos (3:4), pēc pusminūtes izlīdzinām rezultātu, bet tad beigās jau kaut kur divreiz piedzīvotais - pusotra minūti pirms pamatlaika beigām pretinieks atkal izvirzās vadībā un šoreiz pēdējo reizi. Starp citu, Šveicei šī bija vienīgā uzvara pamatlaikā un, tāpat kā Latvija, palika ārpus ceturtdaļfināla.