Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Sevastova apspēlē Ostapenko un apliecina favorītes statusu

© imago/Scanpix

Šodien Štugartē Premier 700 sērija pirmās kārtas mačā Anastasija Sevastova meistarīgā manierē apspēlēja Aļonu Ostapenko (6:2, 4:6, 6:0) un iekļuva otrajā kārtā. Ja Sevastova šajā mačā izcēlās ar vēsu prātu, tad Ostapenko brīžiem aizrāvās ar nesmuku pretinieces aprunāšanu.

Zemtekstus šim mačam var atrast bezgala daudz, taču viens no tiem vismaz daļēji atrisinās strīdu par to, kura tad no viņām ir pirmais numurs Latvijā? Pēc WTA ranga nevienam šāds jautājums nav aktuāls, taču attiecību skaidrošana aci pret aci ir pavisam kas cits. Sevastovai par nākamās nedēļas rangu nav jāiespringst, jo pagājušajā gadā viņa Štutgartē nespēlēja un punkti nav jāaizstāv. Toties Ostapenko gan ir ko zaudēt. Pērn par iekļūšanu ceturtdaļfinālā viņa tika pie 100 ranga punktiem, kurus tad arī vajadzēs aizstāvēt un jau Štutgartē Aļona neiedzīvotos mīnusos, atkal jātiek vismaz līdz ceturtdaļfinālam. Pretējā gadījumā, atkal būs kritums rangā un atkal vieta rangā būs meklējama tikai trešajā desmitniekā.

Pozitīvais šādai divcīņai ir tas, ka vien no spēlētājām iekļūs nākamajā kārtā un interese par šo turnīru nepazudīs jau pirmajā dienā. Jau ir zināms, ka kāda no mūsejām otrajā kārtā tiksies ar ukrainietes Ļesjas Curenko un vācietes Lauras Zigemundes mača uzvarētāju, bet ceturtdaļfinālā, visticamāk, būs jāspēlē ar Petru Kvitovu. Ar piebildi, ja Anastasija vai Aļona vispār tiks tik tālu.

Ja salīdzinām abu spēlētāju šogad kortos paveikto, tad krietni labāka bilance ir Sevastoavi. Skaitot Federāciju kausa izcīņas vienspēļu mačus, tad Anastasija ir nelielos plusos - 17 mačos izcīnītas deviņas uzvaras. Savukārt Ostapenko šogad tā arī ne reizi nav bijusi plusos - 18 spēlēs izcīnītas tikai sešas uzvaras. Ja Sevastovai šogad bijis pa spēkam trīs pēc kārtas izcīnīto uzvaru sēriju un divreiz pa divām uzvarām, tad Ostapenko pretī var nolikt tikai divas divu uzvarēto spēļu sērijas.

1. sets.

Pēc notikušās izlozes Ostapenko izvēlējās maču sākt ar servi.

0:1. Pieklājīga pirmā serve ļauj maču ar uzvaru geimā sākt Ostapenko.

1:1. Arī Sevastova servē pārliecinoši, tiek arī pie eisa un geimu uzvar tikpat pārliecinoši. Tiesa, šoreiz ar pašas spēkiem, nevis paļaujoties uz Aļona kļūdām.

2:1. Serve joprojām līmenī, arī sitieni Aļonas izpildījumā kļūst niknāki un precīzi, taču tas viss tikai līdz 40:15... Seko prasta kļūda un Anastasija panāk 40:40. Ir arī pirmā dubultkļūda, pirmā breikbumba Sevastovai un ir arī breiks.

3:1. Arī Ostapenko tiek pie pirmās breikbumbas, pat pie divām uzreiz. Ar pirmo nekas nesanāk. Ērts sitiens jaudīgs, taču ārpus laukuma, bet otrajā breikbumbā Anastasijai palīdzēja tīkls... No 15:40 Sevastova zaudē tikai vienu punktu un izglābj geimu.

3:2. Arvien biežāk Aļona sāk bumbiņu sist tīklā (vai autā) un arī sarunas pašai ar sevi kļūst skaļākas. Aļona ir vadībā ar 40:30, tad ar vairāk, taču Anastasija tiek līdz breikbumbai. Breikbumba tiek atspēlēta ar Aļonai neraksturīgi prātīgu spēli un Sevastovas kļūda ļauj vinnēt šo geimu.

Pārtraukumā starp geimiem interesanta saruna starp Ostapenko un viņas treneri Stabiņu. Abi secinājuši, ka Sevastovai neesot spēka, ka Aļonai jākļūst krietni agresīvākai.

4:2. "Bez spēka" esošā Sevastova ātri tiek līdz 30:0, bija jābūt arī 40:0, taču bumbiņa lido ārpus laukuma... Iespējams, ka Ostaspenko vērojumi bijuši patiesi, jo nākamos divus sitienus Nastja pavada ar acu skatieniem un Ostapenko tiek līdz breikbumbai. Pirmo Sevastova atspēlēja, tad bija arī otrā breikbumba un arī to Aļona neizmantoja. Toties Sevastovas divas labas serves un geims vinnēts.

5:2. Aļona sāk ar 30:0, taču tad izdomā būt Sevastova un grib izpildīt saīsināto sitienu. Nu, nesanāk viņai tie, nesanāk un rezultātā Anastasija tiek pie breikbumbas un pati Ostapenko palīdz pretiniecei vinnēt šo geimu. Četri pēc kārtas zaudēti punkti...

6:2. Anastasijas dubultkļūda atgriež intrigu šajā setā (15:30), taču tikai īslaicīgi. Trīs niknas serves pēc kārtas un sets uzvarēts vairāk nekā pārliecinoši.

2. sets.

0:1. Arī šo setu ar servi sāk Ostapenko. Rezultāts ātri top 40:0 Aļonas labā, taču seko dubultkļūda, tad tāls sitiens autā un it kā viegli uzvarētajā geimā radušās lielas problēmas. Tomēr ar labu sitienu laukuma stūrī geims vinnēts.

0:2. Īsā laika sprīdī Sevastovai vēl viena dubultkļūda un 0:40. Ostapenko tiek pat pie trīs breikbumbām (pirmajā setā netika izmantota neviena no četrām) un jau pirmo pārvērš vinnētā geimā.

0:3. Ostapenko ir ieskrējusies un ar pamatīgiem sitieniem ātri tiek līdz 30:0, taču Aļonas agresivitāti uz brīdi atvēsina Sevastovas saīsinātais sitiens (30:15). Aļona turpina būt agresīva un pats galvenais, precīza. Ja Ostapenko šādu līmeni noturētu visa mača garumā pret jebkuru pretinieci, uzvaras krātos viena pēc otras... Pēc 0:3 treneri palīgos sauc Sevastova.

0:4. Izskatās, ka Sevastova ir pamatīgā apjukumā - 0:30 savas serves geima ievadā. Seko arī dbultkļūda (15:40) un Aļonai šoreiz divas breikbumbas un pirmā tiek pārvērsta breikā. Sevastova četros geimos tikusi vien pie četriem punktiem.

0:5. Nu jau Sevastova laiku pa laikam skaļi parunājas ar sevi un arī par ko - jau pieci pēc kārtas zaudēti geimi un arī pati spēle ir pajukusi.

1:5. Bija jābūt ātri zaudētam geimam, taču Ostapenko pati ar diviem sitieniem tīklā ļauj Anastasijai izvairīties no sausā seta.

2:5. Ostapenko bija divas setbumbas, taču tad dubultkļūda, vēl divas kļūdas un breikbumba Sevastovai. Pirmo Aļona atspēlēja, arī otro un trešo, toties ceturto gan nē un tā vien šķiet, ka šajā setā vēl var notikt visādi brīnumi. Jūtot, ka kaut kas ir pazudēts, Ostapenko pasauc uz pārrunām treneri.

3:5. Ostapeno atkal sāk runāt ar sevi, bet Sevastova ir saglabājusi ārējo mieru un turpina atspēlēšanos.

4:5. Geims tiek iesākts ar Aļonas dubultkļūdu, tad ir 15:30, vēl viena dubultkļūda dod Anastasijai breikbumbu un iespēju izglābt setu. Pirmo Aļona atspēlē, bet ir vēl viena breikbumba un kur viena kļūda, tur arī otra, trešā u.t.t. Tieši ar Aļonas sitienu tīklā tiek zaudēts šis geims un tagad neviens vairs nepateiks, kā beigsies šis sets. Tāds nu reizi ir sieviešu teniss...

4:6. Pēc tam, kad Anastasija pamatīgi padzenāja Aļonu pa visu kortu, seko dubultkļūda un 30:15 vairs nav tik drošs. Seko arī 30:30 un vēl viena dubultkļūda un jau breikbumba Aļonai. Kaut kas neticams... Gandrīz atspēlēties no 0:5 un beigu beigās pašas kļūdu dēļ sets tomēr zaudēts.

3. sets.

1:0. Atkal setu ar servi sāk Ostapenko un sākas ne tā kā iepriekšējie. Ar saīsināto sitienu Anastasija tiek pie breika un pirmo reizi seta ievadā izvirzās vadībā.

2:0. Anastasijas serve ir pavisam slābena un 0:40 dod Ostapenko trīs breikbumbas, taču Aļona nevienu neizmanto. Ne jau serve pēkšņi kļuva jaudīgāka, pati Ostapenko ar kļūdām atdāvināja šīs breikbumbas (40:40), bet punktu geimam ar eisu pieliek Sevastova.

3:0. Nav pirmā reize, kad Aļona nespēj geimbumbu pārvērst uzvarētā geimā. Bija 40:30, taču pēc divām izspēlēm breikbumba jau Sevastovai un cenšoties iegrieztu bumbu dabūt pāri tīklam, nekas no tā nesanāk. Palīgā atkal tiek saukts treneris un skaļajā sarunā uzzinām, ka Sevastova neko neprotot darīt, viņai neesot ar ko uzvarēt. Skaļi vārdi no Ostapenko mutes, ļoti skaļi...

4:0. Ja reiz ir tāda pārliecība par pretinieces vājumu, tad tas ir jāpierāda laukumā. geima sākums nudien graujošs - Aļona tiek pie divām breikbumbām un abas nopūdelē. Arī visu geimu, jo pēdējos četros sitienos tīkls patraucēja.

5:0. Geimu Ostapenko iesāk ar dubultkļūdu, ir arī 0:30, taču no šī mazā šoka izdodas atgūties (30:30), taču ar aptiekāres precizitāti bumbiņu ieliekot pašā laukuma stūrī Sevastova tiek pie breikbumbas. Pirmo Aļona atspēlēja, otro atspēlēja, bet trešo Anastasija nokārtoja ar elegantu svecīti.

6:0. Bez komentāriem.