Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Uzslavas Marcinkēvičai, Latvijai pēc pirmās dienas 0:2

© f64

Latvijas un Vācijas mača otrajā spēlē Diāna Marcinkēviča izrādīja nopietnu pretestību favorītei Jūlijai Gērgesai, tomēr piedzīvoja zaudējumu ar 4:6, 6:4 un 1:6. Rīt dienas pirmajā mačā Aļona Ostapenko tiksies ar Jūliju Gērgesu, bet otrajā Marcinkēviča un Andrea Petkoviča.

Diāna Marcinkēviča Latvijas izlasē spēlē kopš 2009. gada un pēc izlasē pavadītā laikā ir pieredzējušākā spēlētāja. Vienspēlēs aizvadīti 25 mači, taču bilance ir ar mīnusa zīmi - tikai astoņas uzvaras. Arī Gērgesa Vācijas izlasē ir krietnu laiku (kopš 2008. gada) un arī viņas vienspēļu bilance nav pozitīva. Aizvadītas vien 15 spēles un izcīnītas septiņas uzvaras.

Marcinkevičai šogad ir 4-5 bilance ITF līmeņa turnīros, vienreiz tiekot līdz ceturtdaļfinālam (februāra sākumā Džodhpurā). Lai arī Diāna lielajā tenisā apgrozās ilgus gadus, viņas karjerā šis būs tikai otrais nopietnais mačs pret kādu no WTA ranga līderēm. Pirmais bija 2014. gada aprīlī Štutgartē, kur viņa kvalificējās "Premier 700" sērijas turnīram un 1. kārtā ar 3:6, 2:6 zaudēja ranga 25. vietā bijušajai Anastasijai Pavļučenkovai.

Marcinkevičai ir 2:5 bilance pret Top100 spēlētājām, abas uzvaras gūstot 2014. gadā, kad viņa Federācijas kausa izcīņas mačā Budapeštā ar 6:2, 6:4 uzvarēja mājinieci Timeju Babošu (#83) un Štutgartes kvalifikācijā ar 6:4, 3:6, 6:4 pieveica vietējo tenisisti Dinu Ficenmaijeri (#82). Šodien Diānai būs pirmā tikšanās ar Top 20 tenisisti.

Gērgesai šajā sezonā 10:7 bilance. Jūlija sezonu sāka ar uzvaru Oklendas "International" sērijas turnīrā, bet Melburnā piedzīvoja lielu neveiksmi, no kuras acīmredzot joprojām nav atguvusies. Gērgesa neizservēja "Australian Open" 1. kārtas maču pret Danielu Kolinsu un kopš tā laika tikai vienreiz guvusi divas uzvaras pēc kārtas (pirms diviem mēnešiem Dohā). Gērgesai pēdējos septiņos mačos ir 2:5 bilance.

1. sets.

1:0. Maču ar servi sāk Marcinkēviča. Ļoti laba pirmā serve un pārliecinoši uzvarēts pirmais geims.

1:1. Vēl pārliecinošāk servē Gērgesa un tikpat pārliecinoši uzvarēts geims.

1:2. Precīzas serve, taču pietrūkst jaudas. Arī izspēlēs vairāk tiek domāts par to, kā dabūt bumbiņu laukuma otrajā pusē, nevis kā precīzāk trāpīt kādā no laukuma stūriem. Tikai viens vinnēts punkts.

2:2. Gērgesas divas kļūdas ļauj Diānai turēties vadībā ar 30:0. Vāciete ātri atspēlē šīs divas bumbas, taču Marcinkēvičai izdodas tikt pie breikbumbas un Gērgesa ar sitienu tīklā to arī uzdāvina.

3:2. Marcinkēvičas izpildījumā ieraudzījām to, ko visa mača garumā nespēja Ostapenko - eisu un tas uzreiz pēc dubultkļūdas, bet pats galvenais, ka Diāna ir vinnējusi divus geimus pēc kārtas.

3:3. Ne bez grūtībām, tomēr Gērgesa paņem savu geimu. Kaut arī Marcinkēvičai vinnēts tikai viens punkts, laukumā bija redzama nopietna cīņa par katru punktu.

3:4. Ilgā geimā Gērgesa tiek pie breikbumbas un izmanto ar sitienu tukšajā laukuma stūrī.

3:5. Ar jaunām bumbiņām Gērgesa ātri tiek līdz 40:0, taču Diāna atspēlē divus punktus liekot pretiniecei saprast, ka nekas par velti netiks atdots. Marcinkēvičai izdodas panākt arī 40:40 un tas ir kvalitatīvi atvairītās serves dēļ. Tad seko viens eiss un vēl viena ļoti spēcīga serve un vāciete uzvar šo geimu.

4:5. Spēcīgi servējot un laiku pa laikam sagaidot pa kādai pretinieces kļūdai, Diānai izdodas vinnēt šo setu.

4:6. Gods un slava Marcinkēvičai. Lai arī sets ir zaudēts, domājams, ka viņa ar savu spēli izpelnījusies krietni vairāk uzslavu, nekā Aļona Ostapenko par maču pret Petkoviču.

Pēc pirmā mača un pirmā seta kāds varētu aizdomāties: Kāpēc Ostapenko ir Latvijas pirmais numurs un kāpēc Gērgesa ir Vācijai pirmais numurs...

2. sets.

1:0. 40:0 - tāds bija Marcinkēvičas serves geima ievads un tieši tāds pats bija arī turpinājums. Respektīvi, sausā uzvara.

2:0. 30:0 - tāds bija Gērgesas serves geima sākums. Par labu Diānai... Tad bija arī 40:0, kas nozīmēja, ka Marcinkēvičai ir trīs breikbumbas. Divas breikbumbas vācietei izdevās atspēlēt, taču tad dubultkļūda un breiks latvietei.

3:0. Ar videoatkārtojuma palīdzību Diāna tika līdz 40:30, taču vāciete pamanās tikt pie breikbumbas. To Marcinkēviča atspēlē, pēc tam Gērgesai vēl viena breikbumba. Arī to Diāna ar labu servi atspēlē, bet ar Gērgesas sitienu tīklā ir vairāk. Atkal nostrādā spēcīga serve un jau 3:0!

3:1. Geims iesākas ar Gērgesas dubultkļūdu, kas arī bija vienīgā vācietes kļūda līdz 40:15 viņas labā. Vienu punktu Marcinkēviča vēl atspēlē, taču geims pieder vācietei.

3:2. Iepriekšējā savas serves geimā Marcinkēviča atspēlēja divas breikbumbas. Šajā bija jāatspēlē tikai vienu, taču nekā..

3:3. Pielādējot savu pirmo servi (divi eisi), Gērgesa viegli sausā uzvar šo geimu.

3:4. Šķiet, ka Marcinkēvičai beigušies pretargumenti, bet Gērgesa nedaudz sākusi spēlēt vērīgāk un akurātāk, kā rezultātā jau ceturtais pēc kārtas zaudēts geims. Otrais geims pēc kārtas uz nulles.

4:4. Diāna nepadodas un panākt pat vadību ar 30:15. Gērgesa tiek līdz sev tīkamajaim 40:30 un it kā geims jau pats krīt viņas rokās, taču nē, Diāna nepadodas un tiek pie breikbumbas un uzvar šo geimu!

5:4. 15:0, 30:0, 40:0...Geims vienos vārtos un Marcinkēviča atgūst vadību!

6:4. Kaut kas jauns Diānas izpildījumā - saīsinātais sitiens un tas dod punktu. Pēc tam arī 30:0 un tas viss servējot Gērgesai. Kaut kas no visaugstākās kvalitātes tenisa tiek demonstrēts nākamajā izspēlē, kurā Diāna izkārto sev jau 40:0 un trīs setbumbas. Lūdzu - atkal gara izspēle un roka noderb Gērgesai sitot bumbiņu tīklā! Acīmredzams, ka Marcinkēviča bauda šos mirkļus, ķer kaifu no tā, ko pati rāda laukumā!

Lai kā arī beigsies šis mača, daudz līdzjutēji uzdos jautājumu - kā tā var būt, ka Marcinkēviča WTA rangā atrodas tikai trešā simta beigās?

3. sets.

0:1. Visus trīs geimus ar servi sāka Marcinkēviča. Pirmajos divos setos pirmais geims tika uzvarēts. Diemžēl šī tradīcija neturpinājās.

0:2. Diānai izdodas ieķerties Gērgesas servē, taču tālāk par 30:30 un 40:40 netika.

1:2. Tā vien šķiet, ka Diāna ir ietekmējusies no Anastasijaas Sevastovas spēles stila. Ir kāds saīsinātais sitiens, biežāk sveces un pēdējās pamatīgi izdzenā Gērgesu. Tā arī tiek sausā uzvarēts geims!

1:3. Tikpat sausu geimu vinnē arī Gērgesa.

1:4. Visu laiku solīti (punktu) priekšā ir Marcinkēviča, taču tikai līdz 40:30. Gērgesa tiek pie breikbumbas. Pirmo neizmanto, tad arī otro nē, bet trešajā iespēja netika palaista garām.

1:5. Laikam jau beigu sākums.

1:6. Diāna cīnās, Diāna nepadodas, sanāk kāds eisiņš, vēl kaut kas, kaut kur kļūdās pretiniece, taču ir jaušams, ka spēki ir palikuši pagalam maz un šī mača liktenis ir tikai laika jautājums. Gērgesai pietika ar vienu mačbumbu...