Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Ostapenko cenšas izglābties, bet zaudē Petkovičai

© f64

Diemžēl, bet Federāciju kausa izcīņas maču pret Vāciju latvietes iesāka ar Aļonas Ostapenko zaudējumu divos setos pret Andreu Petkoviču un visā mačā rezultāts kļuva 0:1.

Latvijas izlases pieredze Pasaules grupā ir krietni pieticīgāka kā pretiniecēm. Līdz šim aizvadīti tikai trīs mači un vienā ir izcīnīta uzvara. 1993. gadā pirmajā kārtā ar 2:1 pārspēta Beļģija, bet otrajā ar 0:3 zaudēts Nīderlandei. 1994. gadā pirmajā kārtā ar 1:2 zaudēts Austrālijai un kopš tās reizes spēcīgāko sabiedrībā mūsējās nav spēlējušas.

Vācijas izlases pieredze Pasaules grupā ir krietni lielāka.1987. Un 1992. gadā izcīnīta šī prestižā balca un vēl piecas reizes ir spēlēts finālā (1966., 1970., 1982., 1983., 2014.). Pirms pieciem gadiem finālā spēlēja arī šodienas Ostapenko pretiniece Andrea Petkoviča (finālā 1:3 zaudējums Čehijai).

Ostapenko un Petkoviča WTA līmeņa turnīros aizvadījušas divas savstarpējas spēles un abās uzvarējusi Aļona. 2016. gadā Dohā pusfinālā tika nospēlēts tikai pirmais sets (7:5), bet otrajā rezultātam esot 1:0, Petkoviča savainojuma dēļ pārtrauca maču. Savukārt pagājušā gada “US Open” pirmajā kārtā Ostapenko uzvarēja ar 6:4, 4:6, 7:5.

Abām tenisistēm šā gada bilance ir ar mīnusa zīmi. Ostapenko aizvadījusi 16 mačus un tikai sešās izcīnījusi uzvaras. Vēl skumjāka bilance ir Petkovičai, kura no astoņiem mačiem uzvarējusi tikai divos un šīs uzvaras izcīnītas pār ranga otrā simta spēlētājām. “Uz papīra” Ostapenko šis mačs ir jāuzvar, jo Petkoviča šogad zaudējusi visus mačus pret pirmā simtnieka spēlētājām.

Ostapenko Federāciju kausa izcīņā aizvadījusi 25 vienspēles un 16 no tām uzvarējusi. Rīgā mačs notiek uz cietā seguma un uz šā seguma Aļona ir izcīnījusi desmit uzvaras. Petkoviča šajā turnīrā aizvadījusi 21 vienspēli un izcīnījusi 12 uzvaras. Uz cietā seguma uzvarēts vien četros mačos.

1. sets.

Izlozē noskaidrojās, ka maču ar servi uzsāks Petkoviča.

1:0. Pirmajā servē Aļonai bez variantiem, taču nākamajās trīs visas tiek atvairītas un jau pirmā breikbumba. Ar pirmo iespēju neizdevās tikt pie breika, taču ar otro gan.

1:1. Geims iesākts ar dubultkļūdu, arī turpinājumā krietni pieklibo pirmā serve. Lai arī Aļona ir vadībā ar 40:30, Petkoviča tiek pie breikbumbas. Pie vienādi Aļonai otrā dubultkļūda un vācietei atkal breikbumba. Trešā dubultkļūda un geims zaudēts.

1:2. Petkoviča ar pirmajām servēm ātri tiek līdz 40:15, taču Aļonai izdodas panākt 40:40. Palīdzēja Petkovičas dubultkļūda... Vēl viena dubultkļūda un breikbumba Ostapenko, kura netiek izmantota. Ja Petkoviča trāpa laukumā, tad Aļonai praktiski nekādu izredžu atvairīt servi.

2:2. Šoreiz bez dubultkļūdām, taču vāciete tik un tā tiek līdz breikbumbai. Pārāk bieži Aļona sit autā vai tīklā... Arī sitācijā, kad bija jāpieliek punkts geimam, vienkāršā situācijā bumbiņa tiek iesista tīklā. Pirmo breikbumbu izdodas atspēlēt, taču seko arī otrā. Arī to vāciete neizmanto raidot bumbiņu autā un geims uzvarēts.

3:2. Petkoviča sāk ar dubultkļūdu, Aļona tiek līdz 40:0 un trīskārša breikbumba. Ar pirmo - nekā (bumbiņa tīklā), ar otro - arī nekā, arī ar trešo neizdodas pabeigt geimu savā labā. Tūlīt pat seko ceturtā breikbumba un arī to Petkoviča atspēlē (ar eisu). Kur četras, tur arī piektā breikbumba. Palīdz pretinieces dubultkļūda. Nekas nemainās, arī šī breikbumba ar sitienu autā netiek izmantota. Ir arī sestā breikbumba un šoreiz pēdējā. Beidzot!

3:3. Pēc pašas kļūdām, Aļonai jāatspēlējas no 0:30 un 15:40, taču nekas nesanāk. Nav dubultkļūdu, taču ir daudz citu kļūdu.

4:3. Katrā geimā bijusi kaut viena breikbumba un šis nav izņēmums. Aļona pie divām tiek rezultātam esot 40:15 un ar otro nokārto vēl vienu breiku. Jau trešo mačā.

5:3. Jau bija piemirsts par dubultkļūdām, taču tā atgriezās neīstajā laikā uzdāvinot Petkovičai breikbumbu. Tā tiek atspēlēts un jau divu geimu pārsvars un nākamajā jāservē Petkovičai. Ir varianti pabeigt setu.

5:4. Aļona bija tuvu breikbumbai, taču no 30:15 sanāca 30:40 un zaudēts arī geims.

5:5. Izdodas izservēt pirmās četras pirmās serves, taču rezultāts ir 30:30 un tūlīt dubultkļūda (jau 30:40), bet ilgajā izspēlē Aļona ar sitienu tīklā palīdz vācietei izlīdzināt rezultātu.

5:6. Ar precīzu sitienu autā Aļona zaudēj jau trešo geimu pēc kārtas. Pavisam nesen bija 5:3, bet tagad ir 5:6.

5:7. Diemžēl, bet izšķirošajā geimā bija jāservē Ostapenko. Sliktās priekšnojautas nepievīla - Petkoviča bez liekas piepūles tiek pie divām setbumbām. Pirmo izdodas atspēlēt, bet otro... Atrodoties pie paša tīkla, Aļona bumbiņu ietriec ... tīklā un sets zaudēts.

2. sets.

1:0. Aļonai breikbumba. Pirmā setā, kārtējā mačā. Petkovičai dubultkļūda un geims uzvarēts. Tiesa, der atcerēties, ka pirmajā setā Ostapenko bija trīs breiki, taču setu zaudēja tik un tā.

1:1. Petkoviča atbild ar trīs breikbumbām un "sausā" uzvarētu geimu. Viss notiek kā pirmajā setā. Pagaidām...

1:2. Pēc sešiem pēc kārtas zaudētiem punktiem, beidzot arī Aļonai kāds prieks, taču rezultāts top tikai 15:30. tad 30:30, tad 30:40 un arī 40:40. Nespēja Ostapenko izturēt pašas diktētos ātrumus. Kārtējā kļūda (tīkls) un vairāk Petkovičai. Arī geims viņai un joprojām viss notiek kā pirmajā setā.

Pagaidām Aļonas izpildījumā nav nopietnu argumentu lai teiktu, ka viņai ir iespējas atspēlēties. Vāciete ir pacietīga un paņem praktiski visu, ko viņai dod Ostapenko kļūdas. Tā vien šķiet, ka Petkovičai ir tas vien jādara, lai kļūdas krātos viena pie otras un arī tad nav pārliecības, ka Ostapenko vinnēs kaut šo setu.

1:3. Divas dubultkļūdas, sitiens tīklā un trīs breikbumbas Petkovičai. Pietika ar vienu un jau 1:3 un ar diviem breikiem vācietei.

1:4. Skats uz laukumā notiekošo kļūst arvien drūmāks. Jau ceturtais geims pēc kārtas zaudēts, bet, ja skaita pirmo setu, tad zaudēts pēdējos astoņos no deviņiem geimiem.

1:5. Vai savas serves geims vai pretinieces, nekas nemainās - trīs breikbumbas Petkovičai un nekādu problēmu viņai uzvarēt jau piektajā geimā pēc kārtas.

2:5. Varbūt notiek brīnums? Aļonai trīs breikbumbas un arī geims uzvarēts sausā, taču ir tikai 2:5.

3:5. Turpinot cerēt uz brīnumu, izdodas uzvarēt vēl vienu geimu.

4:5. Brīnums turpinās. Aļona tiek līdz pat breikbumbai un uzvar jau trešo geimu pēc kārtas. Kļūst pavisam interesanti. Ja vien pašai nebūtu jāservē..

4:6. 0:30 - tāds bija savas serves geima sākums. Izdodas aizcīnīties līdz 30:30, taču tūlīt pat Aļona uzdāvina pretiniecei mačbumbu un mačs tiek pabeigts ar dubultkļūdu un loģisku Vācijas (Petkovičas) uzvaru.

Nekāda traģēdija nav notikusi. Aļona ir piedzīvojusi kārtējo zaudējumu, toties veiksmīgi tiek strādāts pie savas identitātes veidošanas sociālajos medijos.