Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

"VEF Rīga" pēc zaudējuma teju atvadās no izredzēm sasniegt Vienotās līgas "play-off"

© F64

Latvijas vicečempione basketbolā "VEF Rīga" ceturtdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar 68:70 (18:18, 16:15, 20:20, 14:17) zaudēja latvieša Mārtiņa Meiera pārstāvētajai Krasnojarskas "Jeņisej", saglabājot vien teorētiskas izredzes iekļūt izslēgšanas turnīrā.

Rīdzinieki Vienotajā līgā piedzīvojuši trīs zaudējumus pēc kārtas.

"VEF Rīga" sastāvā ar 19 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām izcēlās Stīvs Zeks, kamēr 18 punktus pievienoja Glens Kouzijs. Savukārt 12 punkti Artim Atem.

Latvijas vicečempionei šī spēle gan nesākās diez ko veiksmīgi, jo pirmo septiņu minūšu laikā tā nonāca iedzinējos ar 8:14. Pēc tam gan rīdzinieki atbildēja ar sešiem punktiem pēc kārtas, panākot neizšķirtu, bet pirmās desmit minūtes noslēdzās ar 18:18. Otrajā ceturtdaļā "VEF Rīga" basketbolistiem jau izdevās pārņemt iniciatīvu, gūstot pirmos četrus punktus un tiekot pie vadības.

Pirmā puslaika turpinājumā Latvijas vicečempione gan nekur tālu no pretiniekiem neatrāvās, bet lielajā pārtraukumā tā devās ar minimālu pārsvaru - 34:33.

Otro puslaiku "VEF Rīga" uzsāka ar pieciem punktiem pēc kārtas, ko guva Zeks un Kouzijs, bet 23.minūtē Džibrils Durems ar tālmetienu panāca mājiniekiem jau sešu punktu pārsvaru (42:36). Lielāku vadību Latvijas komandai gan iegūt neizdevās, turklāt trešās ceturtdaļas beigās piecus punktus pēc kārtas guva pagājušās sezonas "Ventspils" leģionārs Maiks Brusevics, kurš tādējādi ļāva "Jeņisej" iegūt vadību ar 53:50.

Pamatlaika turpinājumā abas komandas cīnījās punkts punktā, bet pēdējā pamatlaika minūte sākās ar neizšķirti 68:68. Noslēdzošās minūtes ievadā brīvu metienu zem groza apakšas netrāpīja Zeks, bet D'Endželo Herisons pretējā laukuma pusē atbildēja ar diviem precīziem soda metieniem, izvirzot "Jeņisej" vadībā ar 70:68. Sešas sekundes pirms pamatlaika beigām neprecīzu tālmetienu izpildīja Kouzijs, bet pāris sekundes vēlāk noteikumi tika pārkāpti pret Brusevicu.

"VEF Rīga" komandai gan nebija iekrāta piezīmju norma, bet tik un tā Latvijas vicečempioniem neizdevās mainīt cīņas likteni.

Meiers šajā mačā laukumā pavadīja 21 minūti un 39 sekundes, kuru laikā guva četrus punktus. Viņš realizēja divus no četriem divpunktu metieniem, savāca septiņas atlēkušās bumbas, veica divas rezultatīvas piespēles, pieļāva divas kļūdas, bloķēja vienu metienu, nopelnīja četras piezīmes un izprovocēja vienu noteikumu pārkāpumu.

"VEF Rīga" komandai VTB Vienotās līgas regulārajā turnīrā palikušas divas spēles, visas no tām savā laukumā. Līdz šim "vefiešiem" ir astoņas uzvaras, 16 zaudējumi un 11.vieta kopvērtējumā.

Kārotajā astotajā pozīcijā, kas nodrošinātu dalību "play-off", atrodas Tallinas "Kalev"/"Cramo", kas izcīnījusi desmit uzvaras un cietusi 12 zaudējumus. Līdz ar to "VEF Rīga" komandai abās nākamajās spēlēs jāuzvar, kamēr Tallinas klubam jāzaudē visās četrās cīņās, turklāt jācer, ka kopvērtējumā izdosies apsteigt arī "Jeņisej" un Saratovas "Avtodor" vienības.

Pēc mača ar "Jeņisej" regulārajā turnīrā Latvijas vicečempioniem vēl būs tikšanās ar Minskas "Cmoki" un Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" komandām.

Savukārt "Jeņisej" ar deviņām uzvarām un 14 zaudējumiem ieņem desmito pozīciju. Meiera pārstāvētā pēdējā laikā vienība demonstrējusi labu sniegumu, gūstot panākumus arī iepriekšējās divās spēlēs - 92:88 pret "Ņižņijnovgorod" un 80:68 pret Minskas "Cmoki". Tiesa, abas spēles notika Krasnojarskā.

Otro sezonu "Jeņisej" komandā spēlē Latvijas valstsvienības centrs Meiers, kurš no 2015. līdz 2017.gadam ar labām sekmēm spēlēja tieši "VEF Rīga" sastāvā.

Arī "Jeņisej" galvenajam trenerim Oļegam Okulovam ir neliela saistība ar Latviju - viņš 2008./2009.gada sezonā trenēja Liepājas basketbola komandu.

Jau ziņots, ka "VEF Rīga" aizvadītajā nedēļas nogalē sasniedza Latvijas-Igaunijas līgas finālu, kurā gan pārliecinoši zaudēja "Ventspils" komandai. Turklāt, pirms tam pusfinālā rīdzinieku kapteinim Marekam Mejerim tika salauzts deguns, kā dēļ viņš nespēlēs vismaz 2-3 nedēļas, tādējādi Latvijas čempionāta pusfināls viņam ies secen.

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startē 14 komandas, aizvadot divu apļu turnīru un pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties "play-off" cīņām. Turnīrā startē deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas, Kazahstānas un Polijas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja Maskavas apgabala "Himki" vienību.

"VEF Rīga" pagājušās sezonas Vienotās līgas turnīrā ceturtdaļfināla sērijā ar 0-3 zaudēja CSKA basketbolistiem, bet Latvijas čempionātā ieguva sudrabu, finālsērijā ar 2-4 zaudējot "Ventspilij".