Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Izvarošana vai izspiešana? Ņujorkas policija sāk izmeklēt Porziņģa lietu

SKANDĀLA EPICENTRĀ. Pret Kristapu Porziņģi sākta izmeklēšana par izvarošanu, bet advokāts apgalvo, ka sportists kļuvis par izspiešanas upuri © AFP/Scanpix

Plašumā turpina vērsties skandāls ap latviešu basketbolistu Kristapu Porziņģi, ko nedēļas nogalē aizsāka laikraksts The New York Post, rakstot, ka kāda sieviete apsūdzējusi sportistu pirms vairāk nekā gada notikušā izvarošanā. Basketbolista advokāts paziņojis, ka apsūdzības nav pamatotas un šis incidents vērtējams kā mēģinājums izspiest no sportista naudu, par ko jau pagājušā gada nogalē ticis informēts Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), kur iesniegti arī dokumenti – sarakste starp sūdzētāju, sportistu un New York Knicks komandu, ko viņš tobrīd pārstāvēja.

Kamēr skaidru pierādījumu 23 gadus vecā K. Porziņģa vainai nav, viņa pusē nostājusies Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju arodbiedrība. Savukārt sportista bijušā (New York Knicks) un pašreizējā (Dallas Mavericks) kluba pārstāvji ir diezgan nerunīgi, norādot, ka viņu rīcībā nav pilnas un ticamas informācijas par šo lietu.

Izmeklēšana uzsākta

Pirmdienas vakarā Ņujorkas policijas departamenta pārstāvis Dermots Šī amerikāņu medijiem paziņojis, ka pagaidām nekādas apsūdzības K. Porziņģim izvirzītas nav, taču uzsākta oficiāla izmeklēšana. Sīkāka informācija netiek izpausta, tomēr CNN norāda, ka šī izmeklēšana acīmredzot balstās uz pagājušonedēļ policijā saņemto sūdzību, ko iesniegusi basketbolista bijusī kaimiņiene - kāda 29 gadus veca sieviete, kuras vārds netiek izpausts (līdz vakardienai to nebija izdevies noskaidrot pat amerikāņu dzeltenajai presei).

Viņa apgalvojusi, ka tikusi izvarota pagājušā gada 7. februāra agrā rītā - neilgi pēc New York Knicks un Milwaukee Bucks spēles, kurā K. Porziņģis guva smagu savainojumu, saraujot ceļgala krusteniskās saites. Basketbolists ap diviem naktī ieradies sievietes dzīvoklī Manhetenā un uzaicinājis viņu pie sevis. Cietusī, kura vēlējusies iegūt slavenības autogrāfu, pieņēmusi uzaicinājumu, taču kļuvusi par seksuālas vardarbības upuri. Interneta ziņu vietne TMZ.com, kas specializējas slavenību privātās dzīves atspoguļošanā, publiskojusi šīs izvarošanas detaļas, rakstot, ka sportists kaimiņieni pazemojis, saucot viņu par «verdzeni» un «kuci», sitis viņu, plēsis aiz matiem un apspļaudījis. Visticamāk, šāda informācija ir cietušās iesniegumā, ar ko TMZ.com bijis iespējams iepazīties.

Advokāts nikns par noplūdi

K. Porziņģa advokāts Rolands Riopels intervijā CNN paudis neapmierinātību ar to, ka vēl pirms paziņojuma par oficiālas izmeklēšanas uzsākšanu informācija no Ņujorkas policijas pārvaldes noplūdināta medijiem - gan The New York Post, gan TMZ.com. Vēl dīvaināk tas ir tādēļ, ka jau pagājušā gada decembrī sportista pārstāvji vērsušies FIB ar sūdzību par izspiešanas mēģinājumu, un federālās varasiestādes ķērušās pie incidenta izmeklēšanas. Tagad acīmredzot notiks paralēla izmeklēšana, un R. Riopels jau solījies, ka visi dokumenti, kas tika iesniegti FIB, tagad nonāks arī pie Ņujorkas apgabala prokurora un pilsētas policijas. «Kad kļūs zināmi visi fakti, mans klients būs pilnībā reabilitēts. Sabiedrība uzzinās, ka šī sieviete arī iepriekš nodarbojusies ar krāpšanu. Tas ir garš un pretīgs stāsts,» advokāta sacīto citē CNN.

ESPN vēsta, ka starp šiem dokumentiem ir sarakste starp sūdzētāju un New York Knicks komandu, kā arī pašu K. Porziņģi. Pagājušā gada oktobrī sieviete vērsusies pie New York Knicks ar lūgumu pārliecināt K. Porziņģi samaksāt solītos 68 000 dolāru, lai viņa klusētu par notikušo izvarošanu. No sarakstes izriet, ka šādu summu basketbolists pats esot viņai piesolījis, apņemoties samaksāt par kaimiņienes brāļa studijām koledžā. Sarakstei elektroniskajā pastā pievienota ar roku rakstīta šīs apņemšanās kopija, ko K. Porziņģa advokāts nosaucis par rupju viltojumu - basketbolists tajā nosaukts par «Kristapa kungu» un arī viņa paraksts esot pakaļdarinājums. R. Riopells nešaubās, ka gadījumā, ja lieta tiks izmeklēta tālāk, eksperti ātri vien noskaidros, ka K. Porziņģis šo dokumentu nav parakstījis. Advokāts arī uzsvēris, ka pēc smagās traumas sportists nav varējis būt spējīgs uz vardarbību.

Ne mazāk mulsinoši ir citi sūdzētājas apgalvojumi. Viņa, piemēram, atklājusi, ka pēc notikušās izvarošanas neesot steigusies pamest K. Porziņģa dzīvesvietu, kurā uzturējusies līdz pulksten 11 no rīta, turklāt arī pēcāk gribējusi turpināt romantiskas attiecības ar latviešu basketbolistu. To apliecina arī viņas sūtītās īsziņas uz sportista telefonu, starp kurām ir pāris kailfoto. Bet turpat blakus - apgalvojums, ka K. Porziņģis viņai traumējis deguna skrimsli, izplēsis matus un sekojošā plastiskā operācija sievietei izmaksājusi 10 000 dolāru. New Yorks Knicks vadība tobrīd acīmredzot jau bija pieņēmusi lēmumu aizmainīt savainoto basketbolistu un novembra vidū ieteica sūdzētājai visas problēmas risināt ar basketbolista pārstāvjiem. R. Riopells norādījis, ka nekavējoties sācis vākt informāciju un galu galā vērsies FIB.

Nav dūmu bez uguns?

Noliedzot izvarošanas faktu, advokāts līdz šim izvairījies runāt par to, vai 2018. gada 7. februāra naktī kaimiņiene patiešām ir bijusi K. Porziņģa dzīvoklī (kur, kā pati apgalvo, aizmirsusi savas iemīļotās čības) un vai starp viņu un sportistu vispār bijušas kādas tuvākas attiecības.

Pagājušogad uzņemtajā dokumentālajā filmā Porzingis Comeback atklāts, ka pēc spēles ar Milwaukee Bucks sportista dzīvoklī ieradušies arī viņa brāļi Jānis un Mārtiņš, kā arī fizioterapeits Manolo Valdivjeso. Visi četri vīri iedzēruši pa mēriņam tekilas, saskandinot par iespējami ātrāku sportista atveseļošanos. Par vakara turpinājumu filma nevēsta, taču, kā norāda vairāki Ņujorkas mediji, - diez vai ar vienu glāzīti pasēdēšana aprobežojusies, un nebūtu pārsteigums, ja ieskurbušais sportists patiešām vēlāk dotos mēģināt sadraudzēties ar kaimiņieni. Uz pārdomām vedina arī naudas summa, ko sieviete it kā centusies izspiest no K. Porziņģa. Pirmkārt, izspiedēji teju 99% gadījumu pieprasa apaļas summas un 68 000 dolāru šādai kategorijai nekādi neatbilst. Otrkārt, ņemot vērā basketbolista ienākumus, būtu tikai loģiski no viņa pieprasīt krietni prāvāku kompensāciju. Jo vairāk tādēļ, ka arī pati sūdzētāja nav īpaši trūcīga - par to liecina gan viņas dzīvošana greznajos apartamentos, gan jau pieminētie 10 000 dolāru, kas ātri vien iztērēti plastiskajai operācijai (ja vien sacītais par to ir patiesība).

Dalasā jūtama spriedze

Kopš janvāra K. Porziņģis, kurš joprojām nav atsācis spēlēt pēc savainojuma, ir Dallas Mavericks spēlētājs, un tieši pie šā kluba pēc komentāriem vērsušies žurnālisti. Komandas īpašnieks Maiks Kjūbens sarunā ar Dallasnews.com nav vēlējies skandālu komentēt, vien sakot, ka ļaudīm vajadzētu «izmantot savu veselo saprātu» un tikai tad izdarīt kādus spriedumus. Savukārt treneris Riks Kārlails izteicies, ka K. Porziņģim šajā sarežģītajā brīdī bijusi dota izvēle - palikt kopā ar komandu vai nedoties uz tās spēlēm, koncentrējoties uz skandāla noregulēšanu. Sportists izvēlējies pirmo variantu, un pagaidām viss liecina, ka Dallas Mavericks ir viņa pusē. Taču vēl viens seksa skandāls klubam absolūti nav nepieciešams. Pērn M. Kjūbenam jau tāpat nācās ziedot desmit miljonus dolāru sieviešu tiesību aizsardzības organizācijām un atlaist veselu virkni darbinieku, kuri esot uzmākušies klubā strādājošajām dāmām.

Savukārt bijusī komanda New York Knicks, šķiet, turpina atriebties basketbolistam, kurš atklāti pauda neapmierinātību ar tās politiku. Žurnālistiem komandas vadība paziņojusi, ka skandālu negrasās komentēt, jo K. Porziņģis jau ir cita kluba īpašums - neraugoties uz to, ka incidents notika brīdī, kad liepājnieks vēl bija New York Knicks sastāvā. Ņujorkas klubs arī apgalvo, ka pirms apmaiņas darījuma informējis Dalasas komandu par kutelīgo situāciju, kādā nokļuvis basketbolists. Tomēr laikraksts The Dallas Morning News uzsver, ka šī informācija nav bijusi pilnīga. New York Knicks vien paziņojis, ka no K. Porziņģa cenšas izspiest naudu, taču noklusējis, ka viņu varētu apsūdzēt izvarošanā.