Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvijas izlase Euro 2020 kvalifikāciju sāk ar 1:3 zaudējumu

© scanpix.ee

Latvijas nacionālā futbola izlase aizvadījusi pirmo 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēli. Skopjē tiekoties ar Ziemeļmaķedonijas izlasi tika piedzīvots zaudējums ar 1:3. Nākamais mačs jau svētdien, kad viesos būs jātiekas ar Polijas izlasi.

Visticamāk, ka Latvijas izlasei šajā ciklā nebūs aktuāla kvalificēšanās finālturnīram, taču kārtības labad ir jāzina, kā tur nokļūt. Kvalifikācijas turnīrā piedalās visas 55 Eiropas valstis un tās ir salozētas desmit apakšgrupās. Katras grupas divas spēcīgākās komandas automātiski kvalificējas finālturnīram. Atlikušās četras vietas tiks izspēlētas 2020. gada pavasarī un tajā piedalīsies 16 komandas, kuras tiks izvēlētas pēc Nāciju līgas rezultātiem. Pēdējā stadijā būs divas play off kārtas.

G grupas spēļu kalendārs

21. marts: Ziemeļmaķedonija un Latvija, Austrija un Polija, Izraēla un Slovēnija

24. marts: Polija un Latvija, Izraēla un Austrija, Slovēnija un Ziemeļmaķedonija

7. jūnijs: Latvija un Izraēla, Austrija un Slovēnija, Ziemeļmaķedonija un Polija

10. jūnijs: Latvija un Slovēnija, Ziemeļmaķedonija un Austrija, Polija un Izraēla

5. septembris: Austrija un Latvija, Izraēla un Ziemeļmaķedonija, Slovēnija un Polija

9. septembris: Latvija un Ziemeļmaķedonija, Polija un Austrija, Slovēnija un Izraēla

10. oktobris: Latvija un Polija, Ziemeļmaķedonija un Slovēnija, Austrija un Izraēla

13. oktobris: Izraēla un Latvija, Polija un Ziemeļmaķedonija, Slovēnija un Austrija

16. novembris: Slovēnija un Latvija, Austrija un Ziemeļmaķedonija, Izraēla un Polija

19. novembris: Latvija un Austrija, Ziemeļmaķedonija un Izraēla, Polija un Slovēnija

Latvijā ir krietni piemirsies, kad tad tika izcīnīta pēdējā uzvara. Pārāk sen tas nebija, taču tik un tā pagājušā gada vasarā, kad 2. jūnijā Baltijas kausa izcīņā ar 1:0 tika pieveikta Igaunija. Pēdējās 14 spēlēs tā ir vienīgā uzvara, bet kopš panākuma pār igauņiem, trīs zaudējumi un seši neizšķirti.

Ziemeļmaķedonijai pilnīgi pretēja bilde. Pēdējās sešās spēlēs piecas uzvaras. Vienīgais zaudējums 16. oktobrī viesos 0:4 pret Armēniju. Savā laukumā pretinieks izcīnījis piecas uzvaras pēc kārtas. Tiesa, pārspētas pundurvalstiņas - ar 4:0 Gibraltārs, ar 4:1 un 4:0 Lihtenšteina. Ir arī kāda lielāka zivs - 2:0 pret Norvēģiju. Savukārt Latvijas izlases izbraukuma spēļu bilance ir skarba - pēdējā uzvara izcīnīta 2016. gada 6. septembrī pār Andoru (1:0). Kopš tā laika deviņi zaudējumi un pieci neizšķirti.

Līdz šim aizvadīta tikai viena savstarpēja spēle. 2014. gada 5. martā pārbaudes mačā zaudējām ar 1:2. Toreiz tā vēl bija vienkārši Maķedonija, taču tam nav nozīmes. Latvijas izlasei tikt pie vārtu guvuma palīdzēja pretinieks Georgijevskis, kurš raidīja bumbu savos vārtos.

1. puslaiks

Ziemeļmaķedonijas izlases sastāvs: Dimitrevskis; Alioskis, Velkoskis, Musliu, Ristovskis; Hasani, Nikolovs, Bardhi, Trajkovskis; Pandevs, Ņestorovskis.

Latvijas izlases sastāvs: Vaņins; Maksimenko, Ošs, Dubra, Gabovs; Rakels, Cigaņiks, Isajevs, Tarasovs; Šabala, Karašausks.

Pirms spēles ar 100. maču valstsvienības sastāvā tiek sveikts Pandevs. Drīz līdz simtam tiks arī Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins, kuram šī ir 98. spēle izlasē.

3. min. Varbūt izklausās neticami, taču pirmo sitienu vārtu virzienā izpilda Latvijas izlase. Tas nekas, ka neprecīzs, toties tā bija zīme, ka mūsu vārtu priekšā nebūs izlikts aizsardzības autobuss.

6. min. Vēl viens mēģinājums kaut ko izveidot pie pretinieka vārtiem. Karašausks tiek pat līdz sitiena pozīcijai soda laukumā, taču pats paklūp un iespēja ir palaista garām.

1:0 (11. min.). Pirmais nopietnais mājinieku uzbrukums un kļūdās tas, no kura vismazāk tiek gaidītas kļūdas - Vaņina gols! Vārtu guvējs - Alioski!

19. min. Divi stūra sitieni pēc kārtas pie Latvijas izlases vārtiem. Nekā bīstama, taču bumbu turpina kontrolēt mājinieki un vienā no epizodēm Vaņins paspēj noreaģēt uz sitienu no dažu metru attāluma.

22. min. Vēlk viens stūris pie Vaņina vārtiem un tā vien šķiet, ka Latvijas izlase visus savus spēkus iztērējuši pirmajās desmit minūtēs. Kopš tā laika spēle pārsvarā notiek Latvijas izlases laukuma pusē.

Spēlētāju maiņa (23. min.). Maķedonijas izlasē. Hasani vietā nāk Elmass.

25. min. Jau piektais stūra sitiens mājiniekiem. Bumba ir tā iegriezta, ka trāpa pa tuvo vārtu stabu... Plus vēl Vaņins sasit plecu.

2:0! (30. min.). Viss ir loģiski. Vārtus gūst pirms sešām minūtēm uz maiņu iznākušais Elmass. Spēles gaita liecina, ka jābūt gataviem uz pamatīgu sagrāvi, jo spēle notiek vienu vārtu virzienā.

32. min. Notiek tas, kam bija jānotiek - Latvijas izlasē vārtsargu maiņa. Acīmredzot sasistais plecs Vaņinam traucēja darboties ar pilnu atdevi. Viņa vietā - Šteinbors.

39. min. Kaut kas sen neredzēts šajā mačā - mūsējie atkal tiek līdz pretinieka soda laukumam un pat uzsit pa vārtiem (Šabala). Tiesa, bez nopietna drauda gūt vārtus.

Kompensācijas laikā izdodas tikt pie pirmā stūra sitiena.

45+5 min. Šteinbors izvelk bumbu no stūra un glābj komandu no trešā vārtu zaudējuma.

Sitieni pa vārtiem: 18:2

Sitieni vārtu rāmī: 6:1

Stūra sitieni: 6:1

Divās citās mūsu grupas spēlēs pēc pirmā puslaika: Izraēla un Slovēnija 0:0, Austrija un Polija 0:0.

2. puslaiks.

48. min. Jau otrais stūra sitiens puslaikā pie Latvijas vārtiem.

54. min. Tiekam līdz soda laukumam no tiekam pie soda sitiena. Pie bīstama soda sitiena. Patiešām bīstama, taču Šabala atsisto bumbu uzsit virsū vārtsargam.

60. min. Brīdinājums Cigaņikam.

65. min. Desmit minūtes garlaicīga futbola. Vieniem vairs daudz nevajag, otriem - vajag, bet neko nevar izdarīt.

69. min. Maiņa Latvijas izlasē - Karašauska vietā Tobers.

71. min. Ziemeļmaķedonijas izlasē maiņa - Pandeva vietā Ristevskis.

80. min. Maiņa Latvijas izlasē - Šabalas vietā Uldriķis

83. min. Maiņa Ziemeļmaķedonijas izlasē - Trajkovska vietā Markoskis.

2:1 (87. min.) Rakels izpilda soda sitienu apmēram no centra apļa rajona, centrējums uz soda laukumu un pretinieks pats ieraida bumbu savos vāetos. Vārtu guvums tomēr ieskaitīts Isajevam.

Kompensācijas laiks - 4 minūtes.

90+1 min. Cigaņiks saņem otro brīdinājumu, kas pārvēršas sarkanajā kartītē.

3:1 (90+3 min.). Aizrāvušies ar atspēlēšanos, Latvijas izlases aizsardzība paliek šķidrāka un loģisks ir trešais vārtu zaudējums. Otrie vārti šajā spēlē Elmasam.