Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Latvijas futbola izlase ar jauno galveno treneri stāva kāpuma priekšā

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Šonedēļ ar spēlēm Ziemeļmaķedonijā un Polijā Latvijas futbola izlase sāks "Euro 2020" atlases ciklu, kas šoreiz stiepsies pusgada garumā. Latvijas izlasi nupat kā pārņēmis jauns galvenais treneris, vietējā futbolā nesen jau iepazīties Slaviša Stojanovičs, taču sporta totalizatora "Betsafe" bukmeikeri norāda, ka Latvijas futbola faniem jābruņojas ar pacietību un šajā ciklā īpašus panākumus gaidīt gluži vienkārši nav objektīvi.

Jaunā LFF prezidenta Kaspara Gorkša vadības laikā serbs Slaviša Stojanovičs kļuvis par otro galveno treneri izlasei, stājoties šajā pozīcijā soma Miksu Pātelainena vietā. Pātelainens Nāciju līgā tā arī neuzvarēja nevienā spēlē, un viņa aiziešana bija loģisks lēmums visām iesaistītajām pusēm. Ar Stojanoviča piesaisti gan neklājās viegli, jo pēc ilgām baumām, neskaidrības un pīšanās savos apgalvojumos Stojanovičs Latvijas medijiem tika prezentēts vien dažas dienas pirms izlases pirmās treniņnometnes sākuma, turklāt tobrīd nemaz vēl nevarēja nosaukt tādu nosacīti elementāru lietu kā savus asistentus treneru kolektīvā.

No Latvijas futbola izlases pēdējos gados jau tā nav izdevies sagaidīt lielus (vai pat jebkādus) panākumus, un situācija šajā ziemā nav piedzīvojusi brīnumainu uzlabošanos. Eiropas “TOP 10” līgās neviena Latvijas futbolista joprojām nav, arī vidusmēra Eiropas līgās pie regulāra spēles laika tiek vien retais, kamēr pašmāju čempionāts, lai arī ar ambīcijām par arvien pieaugošo konkurenci un līmeni, šobrīd vēl tikai ieskrējies ar pirmajām divām spēļu kārtām.

Salīdzināt ar Ziemeļmaķedonijas un Polijas izlašu pieteikumiem Stojanoviča rīcībā esošo futbolistu klāstu nebūtu korekti. Ziemeļmaķedonija (iepriekš Maķedonija) tiek uzskatīta par mūsu grupas otru vājāko komandu gan pēc UEFA ranga, gan pēc futbolistu pieraksta vietām Eiropas līgās, taču Latvija izlases iespējamā uzvara izbraukumā novērtēta gandrīz kā neticama - bukmeikeri piedāvā koeficientu 8.05 uz šādu iespēju. Savukārt Ziemeļmaķedonijas uzvara un Stojanoviča debija ar zaudējumu saņēmusi koeficientu 1.40. Arī lieliem Latvijas futbola optimistiem jāatzīst, ka jau neizšķirts (koeficients 4.60) Latvijai būtu ļoti pozitīvs rezultāts.

Ar Stojanoviču noslēgts līgums uz trim gadiem, turklāt atšķirībā no Pātelainena viņam pārbaudes laiks nav noteikts. Tas ir lēmums, kas mudina bruņoties ar pacietību un reizē piedāvā Stojanovičam plašākas iespējas eksperimentiem un izlases pārbūvei. Lai arī treneris oficiālajā preses konferencē nevēlējās norakstīt ciklu pirms laika, tomēr palika skaidrs iespaids, ka viņš vispirms vēlas mainīt izlases kultūru un futbolistu attieksmi pret nacionālo valstsvienību, un rezultāts šim procesam uzreiz pieprasīt būs grūti. Galu galā, Latvija jebkurā gadījumā ir izteikta apakšgrupas pastarīte.

Konkurencē ar Poliju, Austriju, Ziemeļmaķedoniju, Slovāniju un Izraēlu Latvijas iespējas uzvarēt apakšgrupā saņēmušas milzīgo koeficientu 501.00, kas ir, piemēram, 20 reizes lielāks nekā Amsterdamas “Ajax” iespējas šosezon triumfēt Čempionu līgā un trīsreiz lielāks nekā repera Kanjē Vesta izredzes kļūt par nākamo ASV prezidentu. Savukārt “Euro 2020” apakšgrupas galvenās favorītes statusā “Betsafe” bukmeikeri nosauc Poliju, tās pirmo vietu raksturojot ar koeficientu 1.80.