Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

Kad Rūjiena ir lielāka par Ķīnu. NBA debitē vēl viens Bertāns

© euroleague.net

Naktī no svētdienas uz pirmdienu pasaules spēcīgākajā basketbola līgā pierakstījās vēl viens latvietis – Dairis Bertāns. Viņš kļuva par šobrīd ceturto mūsējo, kurš ir pieraksts šajā līgā, bet Latvijas nākušo pārstāvniecība šajā līgā sasniegusi jau sešus. Kad būs nākamais un vai vispār būs, to šodien nepateiks neviens, taču vienam otram esošā pārstāvniecība lieka sajusties dzīvojam basketbola lielvalstī. NBA kontekstā varbūt tā arī ir...

Ņūorleānas Pelicans sistēmā nonākušā vecākā Bertāna debija NBA notika mačā pret Atlantas Hawks un bija naivi cerēt, ka Dairis jau pirmajā spēlē skaldīs un valdīs. Nav pat nojaušams, vai viņš NBA ir uz ilgu palikšanu. Līdz sezonas beigām noteikti, taču, vai pelikāni Bertānu vecāko savā komandā gribēs redzēt arī nākamajā sezonā, viss būs atkarīgs no paša Daira, kā viņš sevi apliecinās sezonas atlikušajās spēlēs. Viņa pirmā spēle kā jau pirmā spēle. Lai izkustinātu kājas un rokas, lai pierastu pie NBA plašumiem un ātrumiem, Dairim pirmizrādē tika dotas sešas minūtes, kuru laikā izdarīja vienu rezultatīvu piespēli.

Tikuši līdz skaitlim seši, basketbola funkcionāriem vaigi priekā tvīkst kā nevainīgām bārbijām - sak, basketbols rullē. Ja par atskaites punktu samierināmies vien ar NBA mērkauklu, tad tā tas varbūt ari ir, taču, ja blakus noliekam citu metramēru...

Toties ir veikts ieraksts Latvijas basketbola hronikā - viņš kļuva par sesto no Latvijas teritorijas nākušo spēlētāju NBA. Pirms šajā sezonā spēlējušajiem vēl ir jāatceras pirmatklājējs Gundars Vētra un Andris Biedriņš. Tikuši līdz skaitlim seši, basketbola funkcionāriem vaigi priekā tvīkst kā nevainīgām bārbijām - sak, basketbols rullē. Ja par atskaites punktu samierināmies vien ar NBA mērkauklu, tad tā tas varbūt ari ir, taču, ja blakus noliekam citu metramēru, kura apzīmogota ar NHL zīmogu, tad prieka sārtums vaigos nomainās pret nolaistām acīm. Šobrīd basketbolisti var mērīties, jo viņiem ir četri, kamēr hokejam ir par vienu mazāk enhaellistu. Toties daudzo gadu griezumā spēle notiek vienos vārtos - 23 latviešu ar NHL pierakstu pret sešiem ar NBA.

Cik mūsējo ir vienā vai otrā pasaules spēcīgākajā līgā, tā ir mūsu iekšējā mērīšanās, taču pārējais pasaulei, pirmkārt jau pašiem amerikāņiem, ļoti patīk veidot visvisādas tabulas, kuras laiku pa laikam palīdz mums justies tik dižiem, cik reiz novēlēja tādiem būt Vaira Vīķe Freiberga. Raug, ja izveidojam tabuliņu, kurā stabiņā sarakstītas tās Eiropas valstis, kuras šogad deleģējušas kaut vienu NBA spēlētāju un salīdzinām ar valsts iedzīvotāju skaitu, tad Latvijas lietderības koeficients ir visaugstākais visā Eiropā. Mums katrs miljons devis par pa 2,083 NBA spēlētājiem. Tā nekad nebūs, taču, ja Latvijā dzīvotu desmit miljoni, mums būtu 20 šajā līgā spēlējošo. Tā, protams, ir tikai spēle ar skaitļiem...

Raug, ja izveidojam tabuliņu, kurā stabiņā sarakstītas tās Eiropas valstis, kuras šogad deleģējušas kaut vienu NBA spēlētāju un salīdzinām ar valsts iedzīvotāju skaitu, tad Latvijas lietderības koeficients ir visaugstākais visā Eiropā.

Horvātijai šogad ir pieci NBA spēlētāji, taču, izdalot uz iedzīvotāju skaitu valstī, viņiem katrs miljons devis tikai 1,220 šai līgai derīga materiāla. Nesenie Latvijas izlases pāridarītāji (Eiropas čempionātā) slovēņi tik vien jaudājuši, kā sagatavot divus lietaskokus jeb 0,952 spēlētājus no katra miljona. Šī tabula ir viens no retajiem iemesliem, kad varam pasveicināt leišus. Arī viņiem ir tikai divi NBA spēlētāji, bet ciparu izteiksmē tie ir 0,714 no katra miljona. Protams, tie visi ir tikai un vienīgi manevri ar cipariem, kurus varam grozīt un bīdīt tā, kas pašiem liek justies labi. Paši taču labi saprotam, ka Francija ar saviem 0,137 spēlētājiem no katra valsts dzīvojošā miljona ir tikai un vienīgi sevis mānīšana. Absolūtajos skaitļos mums tomēr netikt viņiem līdzi. Mums četri, Francijai - 9.

Pasaules kontekstā Latvijas 2,083 spēlētāji no katra miljona izskatās ļoti labi, esam trešie, bet uz mūsu basketbola brūcēm sāli uzmet pirmajā vietā esošā ... Melnkalne. Tā pati Melnkalne, kura rudens pusē spēlēs pasaules čempionātā un šo prieku liedza latviešiem, NBA ir devusi divreiz mazāk savējo, nekā latviešu, taču pārrēķinot citās kategorijās, sanāk, ka Melnkalnē uz vienu miljonu iedzīvotāju ir 3,180 šai līgai derīgu spēlētāju. Starp Melnkalni un Latviju ar 2,481 NBA spēlētājiem ir iespraukusies Bahamu salas, taču šis kūrorts mūs maz interesē. Ja gribam celt savu karogu vēl augstākā mastā, tad tad jāmeklē nevis Latvijas karogs, bet gan Rūjienas. Kā zināms, tad brāļi Bertāni kā reizi ir rūjienieši. Divi NBA spēlētāji no pilsētas, kurā saskatīti aptuveni trīs tūkstoši iedzīvotāju. Paņemam pasaules karti, mēģinām tajā atrast Rūjienu un noliekam blakus Ķīnu ar t;ās miljardiem iedzīvotāju. Rūjienu šajā sezonā pārstāv divi spēlētāji, kamēr Ķīna pretī var nolikt tikai vienu spēlētāju ar vienu aizvadītu spēli.

Arī absolūtajos skaitļos Latvija ar savu sešinieku vairs neizskatās kā šai līgai nejauša garāmgājēja. Pašiem šķiet, ka seši ir ļoti daudz, taču, visas nelaimes sākas tad, kad notiek salīdzināšanas darbi. Līdere (neskaitot ASV) spēlētāju eksportā uz NBA ir Kanāda. Visos NBA laikos kanādieši šai līgai devuši 41 spēlētāju. Otra lielākā piegādātāja ar 28 spēlētājiem ir Francija, bet par vienu mazāk ir Serbijai. Ar šīm zemēm mums nav vērts mērīties. Teorētiski mums nav nekādu izredžu pret Ķīnas miljardiem, taču arī viņi spējuši NBA sagatavot tikai sešus spēlētājus. Šis rādītājs tikai pierāda to, ka ne jau miljardi vai kādas valsts teritorijas lielums norāda uz spēju sagatavot konkurētspējīgu preci pasaules tirgum (šajā gadījumā - NBA). Šo derētu atcerēties arī tajās reizēs, kad, piemēram, Islande tiek uz pasaules čempionātu futbolā, kad teritoriāli un iedzīvotāju skaitā mazākā Slovēnija uzvar Eiropas čempionātā basketbolā u.t.t.

Arī absolūtajos skaitļos Latvija ar savu sešinieku vairs neizskatās kā šai līgai nejauša garāmgājēja. Pašiem šķiet, ka seši ir ļoti daudz, taču, visas nelaimes sākas tad, kad notiek salīdzināšanas darbi.

Ar savu sešinieku varam justiem tikpat lieli kā Ķīna, taču kļūstam mazāki, kad jāsalīdzina sevi ar tā sauktajām sava svara kategorijas valstīm. Labi, Lietuva (basketbolā noteikti) nav mūsu svara kategorijā, kaut šogad mūsējo tur ir divreiz vairāk. Visos NBA laikos leišu kopskaits ir divreiz lielāks par latviešu šūniņu - viņiem 12, mums 6. Vēlreiz jāpiemin Slovēnija, kurai mazāka valsts teritorija un kurā mazāk iedzīvotāju. Viņiem līdz NBA izlauzušies 10. Pieļauju, ka pie mums daudziem neiet kopā divi vārdi - Gruzija un basketbols, taču viņiem šajā līgā spēlējuši deviņi. Tikpat, cik Ukrainai. Lai basketbola aprindām nerastos lieki kompleksi, paskatāmies uz mūsu ziemeļu kaimiņiem, uz igauņiem. Viņiem ir tikai viens šāds spēlētājs...