Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Martina Dukura seši pasaules zelti

© scanpix.ee

Martins Dukurs šajā sezonā nav izcīnījis tik daudz uzvaru, kā iepriekšējās sezonās pierasts. Pasaules kausa izcīņā uzvara vien tikai vienā no posmiem (Īglsā), vēl divas otrās vietas un viena trešā. PK kopvērtējumā neierastā trešā vieta, toties Eiropas čempionātā desmitais zelts pēc kārtas, bet sezona tiek pabeigta ar Vistlerā izcīnīto sesto pasaules čempiona titulu. Pirmais zelts bija pirms astoņiem gadiem Kēnigzē.

2011. gads. Kēnigzē. Pirmais gads, kad Dukurs paņem visu banku. Pasaules kausa izcīņos posmos neizdodas sasniegt 100% rezultātu, taču ar piecām uzvarām no astoņiem posmiem pietiek, lai kļūtu par uzvarētāju kopvērtējumā. Arī Eiropas čempionāta zelts tiek Martinam, bet pasaules čempionātā Dukurs ir ātrākais visos četros braucienos tuvāko sekotāju krievu Aleksandru Tretjakovu apsteidzot par 1,74 sekundēm.

2012. gads. Leikplesida. Martins ir vēl tuvāk sezonas absolūtajam rezultātam, taču kopīgo bildi sapurgā pasaules kausa izcīņas posms Kēnigzē, kur Dukuram nepiestāvošā sestā vieta. Pārējie pasaules kausa posmi uzvarēti (septiņi) un loģiski, ka arī pasaules kausa kopvērtējumā pārliecinoša pirmā vietā. Arī Eiropas čempionāta zelts, bet pasaules čempionātā atkal uzvarot visos četros braucienos, sudraba medaļnieks vācietis Franks Rommels apsteigts par 2,08 sekundēm.

2015. gads. Vinterberga. 2013. gadā Martinam tikai pasaules sudrabs, nākamajā gadā tikai olimpiskais sudrabs (nozagts?), taču atgriešanos uz zelta zirga notiek pēcolimpiskajā gadā Vinterbergā ar trešo pasaules zeltu. Vairs ne tik pārliecinošu, kā pirmajos divos zelta čempionātos. Šoreiz jāsamierinās ar labākajiem rezultātiem vien trīs braucienos un vienu otro labāko laiku (otrajā). Toties pārsvars pār otrajā vietā palikušo olimpisko čempionu Aleskandru Tretjakovu ir gana pieklājīgs - 0,69 sekundes. Visas sezonas komplekts jau zināms - pasaules kausa ieguvējs, Eiropas čempions un arī trešais pasaules zelts.

2016. gads. Īglsa. Skeletona pasaulē nekas nemainās. Dukurs uzvar septiņos no astoņiem pasaules kausa posmiem tiekot pie kārtējās kopvērtējuma uzvaras. Arī Eiropas čempionātā viss bez izmaiņām un tāpat arī pasaules čempionātā, kurā uzvarēts visos četros braucienos. Tomēr zināmas izmaiņas ir notikušas gan, par kurām pēc notikumiem Īglsā parādījās pirmās nākamās olimpiādes Phjončhanā topošā čempiona pazīmes. Pasaules čempionātā otro vietu izcīnīja korejietis Sungbins Juns, kurš Martinam īsajā Īglsas trasē zaudēja 1,13 sekundes. Korejietim līdzās uz sudraba pakāpiena ar tieši tādu pašu atpalicību nostājās arī krievs Tretjakovs. Divās olimpiādēs pēc kārta Martins zaudēja mājiniekiem un te ne no kurienes uzrodas nākamo spēļu saimnieks Juns...

2017. gads. Kēnigzē. Pasaules kausa izcīņā uzvarēts vairs tikai četros posmos, taču ar to pietiek, lai būtu pirmais kopvērtējumā. Dukurs uz goda pjedestāla ir vien piecos posmos, bet otrajā vietā palikušas korejietis Juns sešos. Eiropas zelts Martinam jau bija ierasts, bet pasaules čempionāta zelts šoreiz tika izjusts līdz pat pēdējam braucienam. Labi vien bija, ka uzvarot pirmajos divos braucienos tika iekrāts prāvs pārsvars ar kuru pietika, lai trešajā un ceturtajā braucienā nebūtu pat labāko trijniekā (abos braucienos ceturtais laiks). Summā - +0,37 pār vicečempionu vācieti Akselu Jungku.

2019. gads. Vistlera. Pēc zaudējuma Phjončhanā (tiešām zaudējuma, jo Dukuram ceturtā vieta ir kā pamatīgs zaudējums) ilgāku laiku tika svērtas un mērītas nākotnes perspektīvas ar visbiežāk pašiem sev uzdoto jautājumu - vai ir vērts turpināt sportot? Nav jau vairs nekāds jaunais puika. Šomēnes būs jau 35, bet nākamā olimpiāde vēl pēc divām sezonām. Pieņemtais lēmums bija - startēsim, skatīsimies, vērtēsim, bet nekādu dzīšanos pēc uzvarām katrā pasaules kausa posmā. Tādā atvieglotā režīmā jāaizvada šī sezona. Pasaules kausu kontekstā tā arī notiek. Uzvara tikai vienā no posmiem (Īglsā), vēl divreiz otrais un vēl viena trešā vieta. Kopvērtējumā tikai trešā vieta. Toties Eiropas čempionātā Īglsā desmitais zelts pēc kārtas. Visbeidzot sezonas pēdējais starts Vistlerā pasaules čempionātā. Tik pārliecinošs čempionāts, ka gribot negribot var atgriezties apetīte paciesties un sagaidīt nākamo olimpiādi. Vistlerā viss notiek tā, kā jaunībā - labākais laiks visos četros braucienos un vicečempions krievs Ņikita Tregubovs apbraukts par 0,51 sekundi. Pats Dukurs ir nedaudz pārsteigts par izcīnīto zeltu, jo trasi līdz galam esot izkodis vien pēdējā treniņbraucienā, kad izdevies atrisināt trases lejasgala rēbusu.