Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Ankipāna ticība un “Dinamo” realitāte

© f64

Pēc pāris dienām beigsies Krievijas čempionāta hokejā pamatturnīrs. Katrai komandai atlicis pa divām spēlēm, arī krievu finansētajai Rīgas Dinamo, kuras līdzsekotāji pēc trīs pēc kārtas uzvarēto spēļu sērijas ar fantāzijas hokeju aizrāvušies tiktāl, ka redz savu komandu spēlējam Gagarina kausa izcīņā. Fantazēt nevienam nav aizliegts, taču realitātē nekas tik vienkārši neizskatās.

Situācija. Dinamo ir uzvarējusi pēdējās trīs spēles un šāda sērija likusi komandas galvenajam trenerim kļūt par ticīgo. Sak, es ticu, ka mēs iekļūsim play off. Būtu aplami, ja galvenais treneris teiktu kaut ko citu. Viņam savai komandai un sev ir jātic arī tad, kad visi vilcieni aizbraukuši tālu aiz līkuma. Šobrīd situācija tabulā ļauj Ankipānam ticēt, ka Gagarins tik tiešām uz pāris dienām piestās Rīgā. Raug, septītajā vietā esošie Soči Rīgai ir priekšā divus punktus, bet astotajā esošā Vitjaz - tikai vienu un visām komandām atlicis vien pa divām spēlēm. Tātad, katra komanda var iegūt (vai zaudēt) četrus punktus. Matemātiski varam apsteigt gan vienus, gan otrus.

Atlikušās spēles. Visas trīs komandas atlikušos divus mačus aizvadīs vienās un tajās pašās dienās - trešdien un piektdien. Dinamo pēdējo divu spēļu kalendārs ir visnepateicīgākais - abas spēles jāaizvada izbraukumā. Šodien pret Severstaļ, bet piektdien pret CSKA. Sočiem savā laukumā jāspēlē ar Spartak (šodien), bet pēdējā dienā ar Slovan. Savukārt Vitjaz abās mājas spēlēs tiksies ar Minskas Dinamo (šodien) un Automobilist (piektdien).

Rādītāji. Pastāv varbūtība, ka vismaz divas komandas turnīru pabeigs ar vienādu punktu skaitu. Ticamākais, ka šīs divas komandas ieņems astoto un devīto vietu un tās varētu būt Vitjaz un Dinamo. Kurai komandai būs priekšroka? Nolikums paredz, ka augstāku vietu ieņems tā komanda, kurai ir vairāk uzvaru pamatlaikā. Šajā rādītājā Dinamo nav nekādu izredžu - 18 pret 22. Pat teorētiski nav iespējams šajā rādītājā noķert Vitjaz. Ja uz vienas laipas nonāk Soči un Dinamo, tad šis papildus rādītājs šobrīd ir labvēlīgs rīdziniekiem - 18:17. Nākamais papildus rādītājs - kopējais uzvaru skaits. Arī šajā rādītājā Dinamo zaudē Vitjazam (25:27) un no Sočiem atpaliek pavisam nedaudz (25:26).

Krieviem radušās aizdomas, ka šīs uzvaras izcīnītas aizdomīgā veidā (lasi - sarunātas). Šodien Vitjaz spēlē ar Spartak. Paskatāmies tabulā un redzam, ka abām komandām ļoti labi piestāvētu ar neizšķirtu, bet papildlaikā - kā būs, tā būs.

Reālais scenārijs. Fantāzijas spēļu cienītājiem labpatiktos pavisam vienkāršs scenārijs - Dinamo šodien paņem sev pienākošos divus punktus Čerepovecā, Vitjaz turpina krāt zaudējumus gan šodien, gan piektdien un Gagarins ir noķerts. Kas notiek ar Soču komandu, nevienu fantazētāju tas vairs neinteresē. Lai viņiem tiek septītā vieta, bet kāda ir patiesā situācija, bez fantāzijām, bet ar realitātes sajūtu? Raug, Vitjaz šodien spēlēs ar Minsku. Vai kāds pat visradikālākajās fantāzijās tic, ka Minska pārsteigs un uzvarēs? Kāda šobrīd izskatās Minskas komanda, pavisam nesen redzējām tepat Rīgā. Šī komanda jau pāris nedēļas dzīvo un spēlē atvaļinājuma režīmā. Ar uzvaru pār Minsku var arī nepietikt, taču paliek rezervē spēle ar Automobilist, kurā palikšanai astotajā vietā pietiks ar vienu punktu.

Sočiem šodien spēle ar Spartak. Neesmu sazvērestības teoriju piekritējs, taču krievu prese tāpat vien neuzcepās par uzvarām pār Maskavas Dynamo un Vitjaz (abas ar 3:2, abās izglābšanās notika pamatlaika izskaņā un abās uzvarēts papildlaikā). Krieviem radušās aizdomas, ka šīs uzvaras izcīnītas aizdomīgā veidā (lasi - sarunātas). Šodien Vitjaz spēlē ar Spartak. Paskatāmies tabulā un redzam, ka abām komandām ļoti labi piestāvētu ar neizšķirtu, bet papildlaikā - kā būs tā būs. Kāds teiks, ka Sočiem ar vienu punktu nepietiks, taču viņiem ir pēdējā spēle savā laukumā ar Slovan. Tie, kuri redzēja Slovan pirmdienas zaudējumu Rīgā, sapratīs, ka slovāki šodien nav spēlētāji, ka šī komanda būtībā ir izformēta. Citiem vārdiem sakot, Sočiem, kuriem vajadzēs divus punktus no Slovan, tos arī paņems.

Četru iedomāto punktu vietā no izbraukuma tika pārvesta apaļa nulle. Ja februāra sākumā bija zaudējumi Minskā un Bratislavā, tad kāpēc gan zaudējums nevar būt arī šodien Čerepovecā?

Šajās dienās spēlēs arī Dinamo un šodien spēlēs Čerepovecā. Visticamāk, ka rīdzinieki savu uzvarēto spēļu sēriju pagarinās līdz četrām, taču ar šiem potenciālajiem diviem punktiem var izrādīties par maz, jo pēdējā dienā ir jāspēlē Maskavā pret CSKA. Ja kādam ir ilūzijas, ka arī šajā mačā rīdzinieki tiks pie punktiem, tad ieteiktu viņam fantazējot aizvērt acis. Te gan ir neliela atkāpe. CSKA savā pirmajā vietā jūtas kā ercens un var atļauties izvēlēties sev komandu play off pirmajā kārtā. Rīga šajā ziņā nav īpaši izdevīga, jo, kam gan gribas lieku izbraukumu, ja to pašu var izdarīt uz vietas Maskavas apkārtnē.

Pastāv arī vienkāršāks variants. Tāds, par kuru Skansetes ielā neviens negrib dzirdēt. Proti, jau šodien Dinamo pieliek punktu savām gaitām šā gada Krievijas čempionātā. Nereāli? Tas pats Ankipāns, kurš šodien tic iekļūšanai Gagarina kausa izcīņā, ne tik sen tabulā bija ierakstījis punktus pret Minskas Dinamo un Slovan. Četru iedomāto punktu vietā no izbraukuma tika pārvesta apaļa nulle. Ja februāra sākumā bija zaudējumi Minskā un Bratislavā, tad kāpēc gan zaudējums nevar būt arī šodien Čerepovecā? Vitjaz uzvara pār Minsku, Soču uzvara pār Spartak un pēdējās kārtas mačiem vairs nav nekādas nozīmes. Rīgai nav nozīmes... Nemaz tik nereāls scenārijs tas nav.