Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Skandāls ar krimināliem elementiem: Milzu konflikts Vingrošanas federācijā

© REUTERS/ SCANPIX

Skandāls ar krimināliem elementiem – viltus nāves draudiem, iespējams, sistemātisku vardarbību pret bērniem, lērumu sūdzību policijā un tiesā – uzliesmojis Latvijas Vingrošanas federācijā. Batuta lēcēju treneri nespēj sadalīt savā starpā sportistus, naudu, nopelnus un godu.

Batuts ir viena no vingrošanas sporta disciplīnām, un tiešām grūti izskaidrot, kādēļ tik gaisīgs un māksliniecisks sportaveids ir tik lielā mērā nežēlības, naida un favorītisma piepildīts. Jau no padomju laikiem iegājies, ka tieši vingrošanā treneri pielieto tās skarbākās metodes. Pirms kādiem padsmit gadiem uz bērnu vingrošanas pulciņa nodarbībām trenere kājās vilka augstpapēžu kurpes, lai vārguļiem un neveikļiem varētu sāpīgi kāpt uz kājām un rokām. Tas bija normāli. Lamāšanos var pat nepieminēt - tā bija treniņu procesa ikdienas sastāvdaļa. Tā viņu paaudze tika audzināta, un tā viņas turpināja audzināt nākamo sportistu paaudzi. Šādai rīcībai, šķiet, nevajadzētu būt par normu mūsdienās. Tomēr pastāv dibinātas aizdomas, ka ir gan.

Padomju vardarbība batuta pulciņā

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija Neatkarīgajai apstiprina, ka uzsākusi pārbaudes lietu par vardarbību kādā interešu izglītības iestādē uz saņemtas sūdzības pamata par bērnu fizisku ietekmēšanu.

Šī iestāde ir Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestāde «Bērnu un jauniešu centrs Daugmale», bet trenere, par kuru bērnu vecāki uzrakstījuši sūdzības, Vera Antone. Par viņas skarbajām darba metodēm kritiski izsakās arī citi treneri un skolas darbinieki, kaut gan nenoliedz, tās strādā, un sacensībās tieši viņas audzēkņiem ir labākie rezultāti. Taču trenere acīmredzot piemirsusi, ka interešu izglītības primārais mērķis nav medaļas profesionālajā sportā, bet gan lietderīga un veselīga brīvā laika pavadīšana.

Daugmales direktors Edgars Šāblis Neatkarīgajai apstiprina, ka šī neesot pirmā reize, kad par treneri V. Antoni saņemtas nopietnas sūdzības. Pirmās bijušas vēl 2012. gadā: «Viņa ir padomju laika cilvēks un strādā ar padomju laika metodēm, bet sasniedz labus rezultātus. Taču vecāki un citi treneri sūdzas.» Un tagad uz incidenta izmeklēšanas laiku trenere no darba esot atstādināta.

Kā pareizi izsist talantu

Neatkarīgā par notikušo aprunājās ar vairākiem Daugmales darbiniekiem. Viņu zīmētās ainas ir diezgan briesmīgas. Ne batuta pulciņš, bet gatavā koncentrācijas nometne. Bērni tiek apsaukāti, un «resnās govis» esot tas maigākais epitets no treneres krievu valodas leksikas. Viņi tiekot psiholoģiski iebaidīti, uz viņiem kliedz, reizumis uzšauj ar vingrošanas nūju vai lecamauklu. Kāda pārbijusies un noraudājusies meitenīte tika iegrūsta tualetē un sejā viņai brutāli šļakstīts ūdens, it kā lai nomierinātu. Arī citu treneru bērni esot paniskās bailēs no šīs konkrētās treneres, baidās pat uzrunāt, tāpēc pretenzijas ir arī kolēģiem. Viens no viņiem - Genādijs Drigo - atzīst V. Antones panākumus, taču ne metodes: «Var paņemt 1000 cilvēku un atrast vienu talantu, bet var paņemt desmit un viņus sist.» Kolēģe izvēloties to otro.

Pulciņā nedrīkst, izlasē drīkst

Jāuzsver, ka pašai V. Antonei ir pilnīgi cita versija par notiekošo, proti, jau divus gadus ilgstošā konflikta cēlonis esot kolēģu skaudība par viņas un viņas audzēkņu panākumiem. Tāpēc arī apmelojot: «Par manu atstādināšanu runājot, divas pārbaudes jau ir bijušas, un nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Tagad sākta trešā.» Treniņu zālē esot novērošanas kameras, taču zīmīgi - šajās lietās ierakstu ar pierādījumiem neesot. Jā, kliegt viņa kliedzot, bet tāds esot sports - zāle liela, bērni lecot uzlido piecu metru augstumā. Kā tur nekliegt. Uzskatot, ka tiek apmelota un nepamatoti sodīta, pret kolēģiem viņa vērsusies ar civilprasību, bet atbrīvošanu no darba apstrīdējusi administratīvā kārtā. Konfliktā ierauta arī Latvijas Vingrošanas federācija. Tās vadītājs Jānis Čakstiņš skaidro, ka viņu primāri interesējis, vai trenere drīkst turpināt bērnu trenēšanu, jo viņa ir arī Latvijas batuta lēkšanas izlases trenere. Šā brīža risinājums esot tāds, ka Daugmalē viņa trenēt nedrīkst, taču izlasi vadīt drīkst. Lamāt un iekaustīt bērnus tiešām neesot pareizi, taču personīgi viņš nekam tādam liecinieks nav bijis. Lai Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija skaidrojas.

Komplektā viltus draudi

Tomēr šajā konfliktā pastāv vēl viena sižeta līnija, kas attiecas tieši uz federācijas vadību. J. Čakstiņa kolēģe un atstādinātās treneres draudzene - ģenerālsekretāre Natālija Prokofjeva - iesniegusi policijai apsūdzību par citu Daugmales treneri - Genādiju Drigo. Ka tas grasoties viņu nošaut, jo federācija viņa biedrībai DG sports uz gadu atņēmusi balsstiesības. Esot briesmīgā balsī kliedzis uz viņu: «Es tevi nogalināšu.» Taču treneris nav ar pliku roku ņemams, drošs paliek bailīgs, šo sarunu ierakstījis, pierādot, ka nekādi draudi nav izskanējuši. Attiecīgi policija krimināllietu atteicās ierosināt.

Šī stāsta līnija ieinteresējusi Latvijas Juristu apvienību, jo faktiski te ir runa par to, ka viena ietekmīgāka nevalstiska organizācija - Vingrošanas federācija - diskriminē vienu mazāku organizāciju - biedrību DG sports.

Īsāk sakot, šobrīd visi ar visiem ir pārlamājušies, nedz darbs normāls iespējams, nedz treniņu un sacensību grafiki saskaņojami, un arī vingrošanai piešķirtās valsts un pašvaldības naudas dalīšana notiekot stipri aizdomīgi. Protams, šādā neveselīgā un vardarbīgā klimatā galvenie cietēji ir bērni.