Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Latvijas izlase vienā grupā ar Spāniju, Ukrainu un Lielbritāniju

© f64

Šodien Belgradā notika 2019. gada Eiropas čempionāta basketbolā finālturnīra grupu izloze un tajā savas pretinieces uzzināja arī Latvijas izlase.

Kā zināms, tad nākamā gada Eiropas čempionāts notiks divās valstīs - Latvijā (Rīgā) un Serbijā. Rīgā notiks divu apakšgrupu spēles un divas astotdaļfināla, bet izšķirošie mači tiks aizvadīti Belgradā. Ievērojot iepriekšējo praksi, arī šogad abas rīkotājvalstis varēja izvēlēties sev tā sauktos sadarbības partnerus un Latvijas puse par tādu izvēlējās Zviedriju (Serbija - Slovēniju). Tas nozīmēja, ka vēl pirms izlozes tapa zināms, ka Zviedrijas izlase priekšsacīkstes aizvadīs Rīgā un, ka nebūs vienā grupā ar Latviju (līdzīgi ar Serbiju un Slovēniju).

Līdz ar to potenciālo pretinieču loks pirms izlozes kļuva krietni šaurāks. Vispirms visas 16 finālturnīra komandas tika izliktas pa groziem - četros grozos pa četrām izlasēm katrā. Pirmajā grozā tika iekļautas (pēc ranga) Spānija, Francija, Turcija un Krievija. Latvijai kopā ar Beļģiju, Itāliju un Čehiju tika atvēlēta vieta otrajā grozā, trešajā nokļuva Serbija, Ukraina, Ungārija un Melnkalne, bet ceturtajā - Slovēnija, Baltkrievija, Lielbritānija un Zviedrija. Klasiskais izlozes proncips paredz, ka vienā grupā nokļūst pa vienai komandai no katra groza un tā notika arī šajā izlozē, taču ar papildus nosacījumiem.

Starp potenciālajām Latvijas izlases pretiniecēm no pirmā groza varēja kļūt ikviena no četrām izlasēm. No trešā groza automātiski tika izslēgta Serbija, kura ir kā otra rīkotājvalsts, bet ceturtajā grozā palika viena divas potenciālās pretinieces, jo Zviedrijai kā Latvijas sadarbības partnerei ir garantēta vieta otrajā Rīgas apakšgrupā, bet Slovēnijai tāds pats liktenis Serbijā. Tātad - Latvijas izlasei izlozē bija deviņas potenciālas pretinieces (vienā grozā iekļautās izlases nokļūst katra savā apakšgrupā).

Vispirms Latvijai kā vienai no turnīra rīkotājām tika ielozēta vieta A grupā, bet partnerei Zviedrijai - B grupā. Serbijas izlasei tika D grupa, bet Slovēnijai - C grupa. Kā pirmā Latvijas izlases pretiniece kļuva pirmā groza komanda Spānija, no trešā groza - Ukraina, bet no ceturtā -

Jāpiebilst, ka viena no divām izlozes veicējām bija Anete Jēkabsone.



Finālturnīra grupu izloze

A grupa (Latvijā): Latvija, Spānija, Ukraina, Lielbritānija

B grupa (Latvijā): Zviedrija, Francija, Čehija, Melnkalne

C grupa (Serbijā): Turcija, Slovēnija, Itālija, Ungārija

D grupa (Serbijā): Serbija, Krievija, Beļģija, Baltkrievija

Finālturnīrs notiks no 27. jūnija līdz 7. jūlijam.