Blūms "uzvelk" komandu, Latvija izlase izglābjas no -17

© f64

Šovakar ar spēli Ļubļanā Latvijas izlase pabeidza vēl vienu 2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra miniciklu. Pabeidza ar spēli pret Eiropas čempioniem Slovēniju un pabeidza ar uzvaru. Pēdējās divas spēles tiks aizvadītas februāra izskaņā, kad savā laukumā tiksimies ar Spāniju un izbraukumā ar Melnkalni.

Pirms spēles. Jau piektdien izlasei pievienojās Dairis Bertāns, taču nākamajā dienā pēc mača ar Melnkalni kļuva zināms, ka nopietnā savainojumā iedzīvojies Kaspars Bērziņš un viņa vietā uz Slovēniju devās Ronalds Zaķis. Mājās palika arī Mārcis Vītols.

Slovēnijas izlase iepriekšējā kārtā piedzīvoja bezcerīgu zaudējumu pret Ukrainu un oficiāli zaudēja jebkādas izredzes uz pasaules čempionāta finālturnīru. Šāds pretinieks ir trīstik nepatīkams...

1. ceturtdaļa. Latvijas izlases starta piecinieks: Lomažs, Bertāns, Ate, Freimanis un Meiers. Spēles ievadā abas komandas punktus meklēja no trīspunktu līnijas - pirmie trīs metieni un visi precīzi. Divi slovēņiem, viens Latvijai (Bertānam). Trešajā minūtē vēlreiz aktuāls ir Bertāns - šoreiz ar nesportisko piezīmi liekot atcerēties, ka tieši dēļ šādiem pārkāpumiem lielā mērā zaudējām Melnkalnei. Bet rezultāts tikmēr ir kļuvis 5:10… Pirmās piecas minūtes neliecināja par to, ka slovēņi pirms pāris dienām piedzīvoja sagrāvi. Bija jaušams, ka apelēšana pie spēlētāju godaprātiem ir nostrādājusi un tā vien šķita, ka slovēņiem šī bija būt vai nebūt spēlei. Tomēr ceturtdaļas vidū izdodas panākt līdzsravru - 10:10.

Pirmo reizi vadībā nokļuvām septītajā minūtē, kad neraksturīgi ātrajā uzbrukumā izskrēja Mārtiņš Meiers un iedzenot bumbu grozā no 12:16 panākts 17:16, bet pabeidzot ceturtdaļu tomēr mazi mīnusi (20:22). Tā vien šķiet, ka 1. ceturtdaļā esam aizrāvušies ar tālmetienim - 12 režu mests un trīs bijuši precīzi. No tuvās un pustālās distances izpildīti vien pieci metieni, toties precīzi bijuši četri…

2. ceturtdaļa. Pirmās minūtes laikā vēl trīs neprecīzi trejači (Blūms 2x, Strautiņš), bet slovēņi tikmēr jau guvuši piecus punktus panākot lielāko pārsvaru (27:20). Pārāk uzkrītoši ceram uz tālmetieniem, arī aizsardzība ir caura un arī rezultāts spiež uz nerva un pēc 2:30 minūtēm Arnim Vecvagaram nepieciešams minūtes pārtraukums (23:29). Vēl pēc vienas minūtes sāk kļūt pagalam neomulīgi, jau -10 (23:33). Turpat četras minūtes neizdodas gūt ne punkta, līdz ilgu klusuma brīdi pārtrauc nekas cits, kā kārtējais tālmetiens (jau 19.). Šoreiz Siliņa izpildījumā, taču rezultāts joprojām nav kaitinošs (26:33). Uzbrukumā nekas jauns netika domāts (vai vispār bija kaut kas cits sagatavots?) - kā tika lādēti tālmetieni, tā tika. Visā puslaikā - 24! Un precīzi tikai seši! Otrajā ceturtdaļā tikai ar trīspunktniekiem gūti punkti! Atlēkušajās bumbās zaudējam ar 16:23. Katastrofa arī uz tablo - 29:46! Starp citu, Slovēnija savus sešus tālmetienus realizēja no 9 iespējām...

3. ceturtdaļa. Spēle atsākas ar pavisam citu noskaņojumu. Baltie cimdi ir atstāti ģērbtuvē, Bertāns tiek pie trīs punktiem (2+1), Blūms saķeras ar pretinieku liekot slovēņu galvenajam trenerim izskriet laukumā… Tātad, vismaz Blūmam nav vienaldzīgs šīs spēles iznākums un viņa emociju izvirdums ir pašā laikā. Sausais šī kašķa atlikums - slovēņiem pusotrā minūtes laikā jau piezīmju norma, bet pēc divām minūtēm Blūms ātrajā pretuzbrukumā neizdomā ābeci un uzreiz met tālo - šoreiz ir, bet pats galvenais, ka rezultāts ir izkustējies mūsu virzienā (37:48). Diemžēl, bet nākamās divarpus minūtes pārvilka krustu pirmo divu minūšu labajiem darbiem. Aizsardzībā atkal caurstaigājama sēta un esam turpat, kur sākoties otrajam puslaikam - 39:54 un glābiņš jāmeklē minūtes pārtraukumā.

Piepalīdzot slovēņiem, vēl trešajā ceturtdaļā izdodas vēl viens emocionālais pacēlums. Joprojām uzbrukumā pamatā laime tiek meklēta ar trīspunktnieku palīdzību, vien atšķirība tā, ka tagad mestās bumbas sāk krist grozā. It īpaši Blūmam, kuš ceturtdaļā iemetis jau trīs tālmetienus un trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām panākot 52:60. Tik izskatīgs rezultāts nebija ilgi redzēts… Plus vēl neveiksminieks Lomažs (no spēles realizēts tikai 1 no 9 metieniem) realizē divus soda metienus un -6 sāk izskatīties pēc panāktā lūzuma. Lai vai kā, bet līdz ceturtdaļas beigām izdodas nodzēst vēl divus punktus un pēdējais cēliens tiek sagaidīts ar 58:62. Ir varianti…

4. ceturtdaļa. Jau pēc pirmā mūsējo uzbrukuma varēja droši teikt - spēle var sākties no jauna. Blūms iemet savu ceturto trejaci (no astoņiem) un 61:62. Nākamajā uzbrukumā gan neizdevās izvirzīties vadībā, taču pēc tam gan un kurš gan cits, ja ne Blūms - atkal trejacis un pēc ilgiem laikiem esam vadībā (64:62). Slovēņi jau trīs minūtes nespēj gūt punktus, bet mūsējie ir maķenīt ieskrējušies un Meiers panāk arī 66:62. Būtībā 13 minūšu laikā ir atspēlēts 17 punktu deficīts un pat iegūta vadība! Arī pēc četrām minūtēm slovēņi punktus nav guvuši, bet mūsējo pārsvars tikmēr palielināts vēl par diviem punktiem (68:62). Uzvara pati krīt rokās? Slovēņiem jau divi spēlētāji sēž ar piecām piezīmēm, bet kārtējo stresu sarūpējam paši. Pēc neprecīza soda metiena divatā nespējam savāk atlēkušo bumbu un savā grozā uzreiz saņemam trīs punktus - 66:68 un jāspēlē piecas minūtes.

Vēl pēc vienas minūtes jau kārtējo reizi varam teikt, ka spēle ir sākusies no jauna - 70:70. Tikko kā no atpūtas laukumā atgriezies Blūms joprojām ir karsts. Vispirms trejacis (kārtējais), tad divi soda metieni un atgūts pārsvars (75:70) un jāspēlē trīs minūtes. Blūms slovēņus ir nokaitinājis tiktāl, ka vairs neļauj kapteinim izmest brīvu tālmetienu, toties ir trīs soda metieni - divi precīzie dod jau +7 (77:70). Lai arī ar nelieliem karuseļiem, tomēr šo pārsvaru izdodas saglabāt un izcīnīt tik nepieciešamo uzvaru!

2019. gada PČ kvalifikācija

Slovēnija un Latvija 77:82 (22:20, 24:9, 16:29, 15:24)

Slovēnija: Rebecs 27, Muričs 12, Hrovats 12, Čančars 9, Mahkovičs 6, Durniks 4, Cabašeks 3, Kosi 2, Mesičeks 2;

Latvija: Blūms 28, Bertāns 18, Meiers 16, Siliņš 9, Lomažs 7, Vecvagars 3, Zaķis 1.