Kā Latvijai tikt uz Ķīnu?

© f64

2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā atlikušas trīs spēļu kārtas. Viena no tām tiks izspēlēta jau šovakar, bet atlikušās divas tikai nākamā gada februāra beigās. Lai kā beigsies šodienas spēles, tik un tā mūsu apakšgrupā būs ļoti daudz neskaidrību un variantu par to, kā Latvijas izlasei kvalificēties finālturnīram.

Patiesībā, ir tikai viens drošais variants, kā Latvijai pirmo reizi izcīnīt tiesības spēlēt pasaules čempionāta finālturnīrā - jāuzvar visas trīs atlikušas spēles un braucam uz Ķīnu. Iespējams, ka pēc šā vakara spēlēm juceklis būs vēl lielāks, taču pieņemsim, ka divas ceļazīmes jau ir izcīnījušas Spānija un Turcija, bet par trešo cīnīsies Latvija, Melnkalne un Ukraina.

Tātad, ļoti reāli, ka šovakar no trešās vieta attālināsies Ukraina, kurai izbraukumā jāspēlē ar Spāniju. Nav korekti apgalvot, ka ukraiņiem šajā mačā nav izredžu, taču būsim reālisti - uzvarēs Spānija. Ja spāņi jau būtu nodrošinājuši finālturnīru, tad vēl varētu paspekulēt par ukraiņu izredzēm, taču Spānijas izlasei vēl ir jāpārkāpj suņa astei un, jo ātrāk tas notiks, jo labāk. Par 99,99% jau šovakar. Melnkalne šovakar spēlē savā laukumā ar Turciju.

Izredzes abām komandām vienādas, tač iespējamā Melnkalnes uzvara nepalielinās par daudzām reizēm viņu izredzes tikt uz Ķīnu. Tiesa, ar vienu ļoti lielu piebildi - ja Latvijas izlase šovakar pārspēs Slovēniju. Pieņemsim, ka pie mums neviens par šādu iznākumu nešaubās.

Līdz piepildās augstāminētais scenārijs, tad pēc šodienas spēlēm Latvijai un Melnkalnei var būt pa sešām uzvarām. Vai Latvijai sešas un Melnkalnei piecas… Pēdējais variants nebūtu sliktākais, taču šim melnkalniešu zaudējumam pievienotā vērtība (no Latvijas izlases skata punkta) būs tad, ja arī 22. februārī izbraukumā tiks zaudēts Ukrainai. Pavisam glauni būs tad, ja latvieši tajā pat dienā savā laukumā uzvarēs spāņus. Vai tas ir reāli? 50:50. Komplektā ar Melnkalnes šodienas un vēlākā zaudējuma Ukrainai - arī 50:50. Kas notiek, ja piepildās šāds scenārijs?

Pēdējā spēļu diena tiek sagaidīta sekojoši: Latvijai 7 uzvaras, Ukrainai 6, Melnkalnei 5. Vai nav skaists scenārijs? Uz pēdējo spēli Podgoricā varam braukt ar kādu sastāvu vien gribam. Tad Latvijas izlasi nebaidīs pat tāds scenārijs, ja ar Ukrainu turnīru pabeigsim ar vienādu uzvaru skaitu (ar 7). Savstarpējās spēlēs mēs esam plusos un Ķīna ir mūsējā! Šis scenārijs ir ļoti optimistisks, taču pastāv arī cits, mazāk optimistisks, taču gana reāls.

Proti. Latvija uzvar šovakar un arī Melnkalne šodien tiek pie uzvaras. 22. februārī Rīgā pārspējam Spāniju, bet Melnkalne izbraukumā spēlē ar Ukrainu un varbūt uzvar. Lai. Šādā gadījumā pēdējo spēļu kārtu Latvija un Melnkalne sagaidīs ar vienādu uzvaru skaitu - ar 7 uzvarām. Šī spēle notiks Podgoricā un nav ne mazāko šaubu, ka Eirolīgā spēlējošais “Budučnost” neliks nekādus šķēršļus tiem spēlētājiem, kuri būs nepieciešami izlasei. Jau šobrīd ir nojaušams “Budučnost” liktenis Eirolīgā, bet februāra izskaņā jau par visiem 100% būs skaidrība, ka nekāds “play off” viņiem nespīd. Kāds februāra pēdējās dienās varētu būt Latvijas izlases sastāvs, nav ne mazākās nojausmas, taču 25. februārī Eirolīgā nav spēļu. Pats par sevi saprotams, ka arī nacionālajos čempionātos nav spēļu un šobrīd varam pasapņot, ka Podgoricā Latvijas izlase var ierasties maksimāli labākajā sastāvā ierindā esot visiem Eirolīgas spēkiem.

Te plašs darba lauks paveras Latvijas Basketbola Savienības funkcionāriem, kuriem jāsāk iekrāt balzama pudeļu krājumus un gatavot argumentus tiem klubiem, kuros tobrīd būs pierakstīti mūsējie.

Eirolīgā spēles būs 21. un 22. februārī. “Olympiacos” (Strēlnieks un Timma) 21. februārī spēlēs Stambulā ar “Anadolu Efes”, “AX Armani” (Bertāns) spēlēs Milānā ar “Maccabi”, “Barcelona” (Šmits) Barselonā tiksies ar “Baskonia”, bet “Herbalife” (Pasečņiks) viesosies Maskavā pie CSKA. 22. februārī spēlēs tikai “Darussafaka” (Peiners). Savukārt Latvijas izlasei spēle ir 22. februārī Rīgā… Teorētiski iepriekšējā dienā spēlējošie latvieši var paspēt uz spēli ar spāņiem, jo no Maskavas, Stambulas, Milānas un Barselonas ir tiešie reisi uz Rīgu. Vai censties visus dabūt uz Rīgu jau nākamajā dienā pēc Eirolīgas mačiem ir prāta darbs, iespējams, ka nē, taču, ja likmē ir pasaules čempionāta finālturnīrs…. Ja pēc tam Eirolīgā spēles ir tikai 28. februārī un 1. martā... Basketbola savienībai ir par ko padomāt.

Lai vai kāds būs Latvijas izlases sastāvs, pēdējā spēlē nesenajam zaudējumam Rīgā nebūs nekādas nozīmes (ja Latvijai un Melnkalnei būs pa 7 uzvarām).

Nebūs jāpiesārņo savus prātus ar rēķināšanu un atmiņas noslogošanu atceroties ar cik tad punktu starpību zaudējām. Tad visa aritmētika būs pavisam vienkārša - uzvarētājs brauks uz Ķīnu. Latvija vai Melnkalne, bet uzvarētājs būs izcīnījis tiesības spēlēt pasaules čempionātā.

Ceturtdienas zaudējuma Melnkalnei nozīme būs tad, ja pa ceļam līdz Podgoricai pamanīsimies zaudēt vēl kādu spēli (šodien pret Slovēniju vai 22. februārī pret Spāniju). Nekādā gadījumā nedrīkstam pieļaut abus zaudējumus, tad gan Ķīnu mums skatīt tikai TV ekrānos. Sliktākais, bet ne bezcerīgākais variants būs tad, ja pēdējo spēli Melnkalne sagaidīs ar vienu uzvaru vairāk. Tad gan būs jāatcereas Rīgas -9 un atbildes spēlē jāatsit šis deficīts. Ja LBS funkcionāriem Pirejās, Barselonā, Milānā, Stambulā un Kanārijās izdodas pārliecinošas runas, tad arī šie mīnusi vairs neizskatās tik katastrofāli.

Protams, pastāv vēl vairāki scenāriji, kuros tiek ierauta arī Turcija vai pat Spānija, taču, kā jau ievadā teikts, tad loģika teic priekšā, ka šīs divas izlases jau ar vienu kāju staigā pa Ķīnas lielo mūri.

Atlikušās spēles

2. decembris

Slovēnija - Latvija

Spānija - Ukraina

Melnkalne - Turcija

22. februāris

Latvija - Spānija

Turcija - Slovēnija

Ukraina - Melnkalne

25. februāris

Melnkalne - Latvija

Spānija - Turcija

Slovēnija - Ukraina

Spānija 9 7 2 714:660 16

Turcija 9 7 2 673:612 16

Melnkalne 9 5 4 697:681 14

-----------------------------------------------------------------

Latvija 9 5 4 719:696 14

Ukraina 9 5 4 682:659 14

Slovēnija 9 2 7 689:745 11