Latvija pret Melnkalni! Vai tiksim tuvāk Ķīnai?

© scanpix.ee

Šodien Latvijas nacionālajai basketbola izlasei 2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā spēle ar Melnkalni, bet svētdien izbraukumā ar Slovēnijas izlasi. Ja esam optimisti, tad jau svētdien varēsim apsveikt ar nopelnīto ceļazīmi uz finālturnīru, kurš nākamgad notiks Ķīnā.

Vai vispār šāds scenārijs ir iespējams, kad jau divas kārtas pirms kvalifikācijas beigām esam tikuši tur, kur līdz šim vēl neesam bijuši? Protams, ka ir iespējams, ja reiz ir jau bariņš izlašu, kuras pie brauciena uz Ķīnu ir tikušas jau septembrī un atlikušās četras spēles ir tikai savam priekam. Būsim maksimālie optimisti un tāpēc teiksim - jā, svētdien sveicam izlasi ar tikšanu uz pasaules čempionāta finālturnīru. Kam ir jānotiek, lai tā tas patiešām notiktu un pārliekais optimisms pārvērstos par realitāti?

Vispirms ir jāsāk pašiem ar sevi. Proti, šodien jāuzvar Melnkalne un svētdien vēlreiz Slovēnija. Ar to gan nekas vēl nebūs līdzēts, jo pat pēc uzvarām abos mačos būs nepieciešama palīdzība no malas.

Piemēram, Melnkalnes zaudējums turkiem, un Ukraina šajās divās spēlēs neizcīna vairāk par vienu uzvaru... Lūdzu, scenārijs ir gatavs, taču cik tas ir reāls, tas jau ir cits jautājums. Visticamāk, ka šāda lieta kārtība nebūs. Pat ja uzvarēsim abus mačus, pārāk daudz bet ir attiecībā uz citiem mačiem, kurus paši nevaram ietekmēt.

Pat attiecībā uz abām mūsējo spēlēm jautājuma zīmju ir gana daudz, jo, kā zināms, sastāvs būs tāds, kāds tas ir, un esošajam sasaukumam būs ļoti liels pārbaudījums. Te gan sevi varam mierināt, ka arī Melnkalnei un Slovēnijai būs līdzīgi pārbaudījumi, jo arī šajās izlasēs sastāvi tikai nedaudz atgādina tos sastāvus, kādi tie varētu būt, ja basketbola laukumos nebūtu izlikti mākslīgi šķēršļi starp ULEB un FIBA. Ja hokeja izlase pavisam nesen Minskā spēlēja ar sastāvu, kuram bija grūti piemeklēt kārtas skaitli (trešo, ceturto, piekto?), tad esošais basketbola izlases sastāvs pēc spēka varētu būt kaut kur starp otro un trešo, bet tuvāks otrajam. Līdzīgās situācijās esam bijuši jau iepriekš, tāpēc savs rūdījums jau ir bijis, un lielā mērā tieši tā sauktais neīstais sastāvs Latvijas izlasi šobrīd ir iekārtojis tabulas trešajā vietā ar labām izredzēm tur arī palikt, beidzoties kvalifikācijai.

Ja nu tomēr nepiepildās visoptimistiskākais scenārijs un būs jāgaida pēdējās divas spēles nākamā gada februārī?

Šajā situācijā vismazāk vajag pieļaut ļaunākos attīstības scenārijus (zaudējumi abos mačos), tāpēc paliekam pie mazākā ļaunumu un rēķināmies ar vienu uzvaru. Pret kuru no pretiniekiem šī uzvara būtu vērtīgāka?

It kā uz papīra Slovēnijas izlase ir vājāka, tai vairs nav nekādu izredžu kvalificēties finālturnīram (labi, 0,01% vēl ir atlicis) un tai varētu būt pilnīgi vienalga, kā spēlēt, taču šāda šķietami vienaldzīga situācija var izrādīties visbīstamākā. Ar šo ciklu Slovēnijā basketbols nebeigsies, būs arī nākamie, un jau šodien notiek priekšdarbi nākamajiem turnīriem un gados jaunajiem spēlētājiem vēl nav iestājusies ikdienas rutīna, ir vēlme sevi pierādīt. Un, pats par sevi, pakaitināt tos, kuri reāli cīnās par finālturnīru. Piemēram, Latviju. Savu skatītāju priekšā...

Ideāls variants būtu, ja šajā sasaukumā mājās būtu jāspēlē ar slovēņiem un ar Melnkalni viesos (rezervē paliktu atbildes spēle savā laukumā), bet ir tā, kā ir, un tieši tāpēc šodienas mačam ir dubulta vērtība visās nozīmēs. Pirmkārt, uzvara ir nepieciešama kā uzvara. Otrkārt, zinot, ka atbildes spēle notiks Podgoricā un ļoti reāli, ka Latvija un Melnkalne par trešo vietu tabulā stumdīsies līdz pat atbildes mačam, šā vakara uzvara vēlama ar pēc iespējas lielāku pārsvaru. Un turpinām sapņot par labāko scenāriju, par Melnkalnes zaudējumu nākamajā spēlē savā laukumā turkiem. Un aiz auss aizliekam, ka arī Melnkalnē tiek zīmēti visvisādi iespējamie notikumi, bet jau no viņu skatu punkta.

2019. gada PČ kvalifikācija. Eiropas zona. I grupa

Spānija 8 7 1 647:589 15

Turcija 8 6 2 602:535 14

Latvija 8 5 3 644:612 13

-----------------------------------------------------------------

Melnkalne 8 4 4 613:606 12

Ukraina 8 4 4 600:605 12

Slovēnija 8 2 6 635:663 10

Šodien spēlē: Latvija un Melnkalne, Ukraina un Slovēnija (19.00), Turcija un Spānija (18.00). Svētdien spēlēs: Slovēnija un Latvija (19.00), Spānija un Ukraina (20.00), Melnkalne un Turcija (21.00).