Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Radeviča kā piemērs pārējiem

© f64

Latvijas simtgades pēcsvētku jubilejas tortē nesmukā veidā iekrita viens no mūsu sporta gaišajiem tēliem Ineta Radeviča. Starptautiskā vieglatlētikas federācija aizvadītās nedēļas nogalē pelēko novembrī padarīja vēl pelēcīgāko. Izrādās, ka Radeviča 2012. gada olimpiskajā Londonā augsto ceturto vietu izcīnījusi ar dopinga palīdzību.

Kāda velna pēc dopinga ķērāji pārcilājuši sešus gadus senās Londonas olimpisko spēļu laikā ņemtās dopinga analīzes, tam šobrīd nav nekādas nozīmes. Fakts ir un paliek fakts - atkārtotas pārbaudes apliecinājušas, ka Ineta Radeviča ceturto vietu tāllēkšanā izcīnījusi ar aizliegto vielu palīdzību. Precīzāk - ar dopinga palīdzību.

Radeviča nav pirmā un, visticamāk, ka nebūs arī pēdējā no tā sauktajiem lielajiem (elites) pašmāju sportistiem, kura ir draudzējusies ar dopingu. Apzināti vai neapzināti, tas dopinga ķērājus neinteresē. Esi noziedzies pret pastāvošo kārtību, tātad - vainīgs un nekādas žēlastības. Saņem to, ko esi pelnījis!

Parasti sods izpaužas diskvalifikācijas veidā, taču Inetas gadījumā šis sods nav aktuāls, jo kur tas laiks, kad viņa veica pēdējo lēcienu. Arī pret Radeviču ir jābūt tieši tādai pašai attieksmei kā prtet pārējiem 50 un vēl drusciņa vietējo sportistu, kuri sasmērējušies ar aizliegtajām vielām, tomēr Ineta uz šī pussimta fona izceļas ar kaut ko tādu, kas nav bijis raksturīgs iepriekšējiem dopings rijējiem.

Raug, kad kāds tiek pieķerts pie rokas, vai tas mūsējais vai kāds cits, kā likums sākas publiska taisnošanās - es neko nezinu, es neko neesmu ēdis, tā ir provokācija u.t.t. Inetas reakcija uz šo nesmukumu ir pavisam savādāka. Negaidot speciālu uzaicinājumu, Radeviča pati sniedza skaidrojumu par šo lietu:

- Radusies situācija man ir ārkārtīgi nepatīkama. Es nodarbojos ar vieglatlētiku no agras bērnības un esmu veltījusi tai sevi visu. Kopš manas sportistes karjeras beigām pagājis jau ilgs laiks, tomēr tā joprojām saglabā svarīgu vietu manā sirdī. Visas savas karjeras laikā es vienmēr esmu bijusi pret neatļautu vielu lietošanu un stingri iestājos pret neatļautām vielām sportā arī šobrīd, tāpēc notikušais man ir īpaši nepatīkams. Kaut gan neesmu apzināti lietojusi aizliegtus medikamentus, es saprotu, ka tas neatbrīvo mani no atbildības par notikušo, tāpēc pašlaik daru visu, kas manos spēkos, lai sadarbotos ar speciālistiem un visām iesaistītajām pusēm. Tas, ka jaunie atklājumi analīzēs attiecas uz notikumiem pirms tik daudziem gadiem, šobrīd būtiski apgrūtina iespēju aizstāvēties, jo ne visi tā laika ārstēšanās un medikamentu dokumenti un paraugi ir saglabājušies. Neatkarīgi no visa notikušā un apstākļiem svarīgākais man šobrīd ir ģimene. Pašlaik esmu trešā bērna gaidībās, un tagad mana prioritāte ir mana un vēl nedzimušā mazuļa veselība, tāpēc centīšos saglabāt mieru arī šajos apstākļos un ļoti lūdzu Jūsu sapratni. Paldies visiem, kas mani ir atbalstījuši un atbalsta.

Būtībā Radevičas komentāru var saīsināt līdz pāris vārdiem, līdz vienam teikumam, pat līdz viena teikuma daļai: “… ,ka tas neatbrīvo mani no atbildības par notikušo.” Ineta netaisnojas, nemklē vainīgos, bet caur puķēm ir atzinusi savu vainu.

Šī nav pirmā reize, kad Radevičas ceļu šķērsojis dopings. Tiesa, pirmajā reizē, kad dopings izskanējis kontekstā ar viņas vārdu, bija gadu pirms Londonas, kad pasaules čempionātā viņa izcīnīja trešo vietu, bet vēlāk otrās vietas ieguvēja krieviete Olga Kučerenko tika pieķerta dopinga lietošanā un sudrabs tika Inetai.

Teorētiski un loģiski būtu, ja tagad Radeviča atmaksātu valsts prēmiju, kas viņai pienācās par Londonas ceturto vietu. Arī jautājums par palikšanu Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidenta amatā kļūst aktuāls, jo laikam jau nav ētiski vadīt visu valsts vieglatlētiku, ja agrāk esi sašmucējies ar dopingu…



Slavenākie Latvijas sportisti, kuri pieķerti dopinga lietošanā

1999 Gundega Sproģe vieglatlētika anaboliskie steroiīdi 2 gadi

2000 Andris Reinholds airēšana nandrolons mūža diskvalifikācija

2001 Deniss Čerkovskis modernā pieccīņa anaboliskie steroīdi 2 gadi

2001 Andris Naudužs riteņbraukšana anaboliskie steroiīdi 6 mēneši

2001 Sandis Prūsis bobnslejs anabioliskie steroīdi 3 mēneši

2001 Viktors Ščerbatihs svarcelšana anaboliskie steroīdi 2 gadi

2001 Staņislavs Olijars vieglatlētika nandrolons attaisnots

2007 Kaspars Kambala basketbols kokaīns 2 gadi

2014 Vitālijs Pavlovs hokejs metilheksānamīns 18 mēneši

*gads, sportists, sporta veids, aizliegtā viela, diskvalifikācijas termiņš